Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Reactiile contra Split TVA continua! 3 argumente

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 12 Oct. 2017 Exclusiv
Tags: split tva, plata defalcata, og 23/2017, frauda tva

Split TVA are toate sansele sa se aplice daca amendamentele nu trec de votul final al alesilor. Tocmai de aceea in presa continua sa apara reactii vehemente impotriva sistemului de split TVA care, pana la noi modificari, s-ar putea aplica de la 1 ianuarie 2018.

"Complicarea activitatii firmelor corecte afectand negativ cresterea economica si crearea de locuri de munca. Ieri, Senatul a decis retrimiterea la Comisia de Buget Finante a proiectului de lege privind plata TVA defalcata (split TVA). inca exista dezbateri publice legate de aplicarea acestui mecanism in sistemul fiscal/ economia romanesc /romaneasca. Introducerea acestei reforme fiscale vine din nevoia de a reduce frauda la TVA. Comisia Europeana estimeaza, in ultimul raport privind gap-ul de TVA (adica diferenta dintre TVA asteptata/estimata a se incasa la buget si TVA efectiv incasata - date pentru anul 2015), ca Romania se afla in topul fraudei la TVA intre tarile UE, cu o suma neincasata la buget de 7,66 miliarde euro (un gap de 37.2%)", sunt doar unele dintre argumentele exprimate recent intr-o analiza economica realizata de Cristian Socol pentru Adevarul
 
Acesta atrage atentia ca split TVA s-ar aplica doar pentru a rezolva un grad de neconformare de numai 10% de catre agentii economici care nu achita sumele fraudate la TVA:
 
"Pe de alta parte, tot in OG 23/2017 se specifica faptul ca gradul de conformare voluntara la plata TVA, adica procentul din TVA declarata si care a fost platita la termen in 2016, este de 82%. Dupa fazele 2 si 3, in care ANAF procedeaza la atentionari, somatii, controale, popriri, gradul de conformare voluntara efectiv si final ajunge undeva la 90%. Deci mecanismul TVA split se aplica pentru a rezolva problema creata de agentii economici ce nu platesc 10% sume fraudate la TVA, complicand existenta agentilor economici ce platesc 90% din sumele cuvenite de TVA. Aceasta este o prima problema".
 
 
In plus, transmite aceeasi sursa, odata cu Split TVA, "se complica situatia celor care vand in rate, se blocheaza partial activitatea celor care au emis facturi inainte de 1 ianuarie 2018, dar le incaseaza dupa aceasta data. Apar probleme la agentii economici care fac vanzari cu termene lungi (de peste 60 de zile), nemaivorbind de distrugerea domeniului cesionarii portofoliilor de creante. O alta problema vine din nevoia de plata a TVA in 7 zile la incasarea cu card/numerar sau in cazul returnarile de bunuri specifice marilor retaileri. Exista n situatii nereglementate in OG 23: compensarile, platile/incasarile in numele clientului (ex. comisionar vamal, curieri, servicii de plata), factoring, scontare, instrumente de plata care trebuie dublate pentru baza si TVA".
 
 
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Reactiile contra Split TVA continua! 3 argumente":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016