Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Va aducem la cunostinta ca institutiile publice si persoanele impozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA nu vor mai fi obligate sa plateasca contravaloarea TVA-ului aferent achizitiilor de bunuri si servicii in cont separat al furnizorului aflat in sistem split TVA.
Conform informatiilor citate de Agerpres, "persoanele impozabile, cu exceptia institutiilor publice, inregistrate in scopuri TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului /prestatorului care aplica mecanismul platii defalcate a TVA", prevede textul adoptat de comisie.
Sunt exceptate situatiile in care plata nu se efectueaza direct de beneficiar catre furnizor/prestator, in care plata se efectueaza in natura sau prin compensare, precum si la finantarea acordata de institutiile de credit si institutiile financiare nebancare prin preluarea creantelor, au mai stabilit deputatii din comisie, aminteste si Capital.ro.
Astfel, in urma modificarilor, contul TVA se debiteaza cu TVA achitata la bugetul de stat, precum si cu plata altor obligatii bugetare.
Totodata, firmele care achita eronat in cont TVA vor fi penalizate cu 0,06% pe zi din suma incepand cu ziua efectuarii platii eronate pana la data corectarii acesteia.

Cartea neagra a controlului fiscal

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcata a TVA vor beneficia de o reducere de 5% din impozitul pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei aplicate.
Membrii comisiei au respins propunerea de amanare cu un an a intrarii in vigoare a acestei legi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
SPLIT TVA. Conturile IBAN de TVA pot fi consultate pe site-ul ANAFSinteza: Noutati din domeniul TVA: plata defalcata, intrebari si raspunsuriSPLIT TVA: Cine depune Formularul 310 si ce documente justificative sunt obligatoriiSistemul de plata defalcata a TVA va lovi in contribuabilii corectiAnaliza zilei cu Irina Dumitrescu. Declaratia 101 a fost modificataUltimele articole
S-au abrogat operatiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA (Ordinul nr. 945/2020)Modificari, completari si abrogari ale legislatiei fiscale privind TVA, valabile din 2020Ministrul demis al Finantelor critica dur Programul de Guvernare: Ascunde adevaratele intentii, precum revenirea la austeritateProgram de Guvernare: Cota unica de impozitare, restructurarea ANAF si revizuirea unor acte normative precum legea SPLIT TVANicio firma nu va mai fi obligata sa aplice sistemul SPLIT TVA. Proiect adoptat de senatoriArticole similare
Noul formular 394. Raspunsuri oferite de specialistiVanzare teren catre persoana juridica afiliata. Deducem diferit TVA-ul?Garantii de buna executie. Tratament fiscal. Lichidare cont 442.8Achizitie intracomunitara bunuri second-hand. DeclaratiiBunuri constatate lipsa din gestiune. TVA. Formularul 300Ultimele articole
Coduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareDeclaratia 300. Cum se pot corecta erorile materiale din deCONTUL DE TVANoutati legislative. 5 noutati fiscale privind TVA in 2025Neclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utilePerioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"