keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Factura cu TVA de la o persoana neinregistrata in scopuri de TVA. Corectii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: declaratia 394, factura cu tva, persoana inregistrat, corectii facturi

In luna octombrie 2012, un furnizor factureaza unei societati un avans cu valoare mare de peste 100.000 cu TVA aferent, declarat de societate in decontul de TVA si Declaratia 394. In decembrie 2012, furnizorul storneaza acea factura de avans, dar societatea descopera ca furnizorul are codul de TVA anulat incepand cu 01.08.2012. Vom stabili astfel daca societatea poate declara in D300, urmand sa deduca TVA si in declaratia pe luna decembrie, desi codul de TVA este anulat sau daca nu se va declara la randul 27 din decontul lunii decembrie TVA la factura de stornare si se va trece la regularizari cu minus.



Solutia consultantului:

In conformitate cu prevederile art. 11 din Codul fiscal , alin. (1 indice 3) si (1 indice 4), contribuabilii carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b)-e) nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate in perioada respectiva, dar sunt supusi obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VI, aferenta operatiunilor impozabile desfasurate in perioada respectiva.

Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la contribuabilii carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b)-e) si au fost inscrisi in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulata nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita.

Potrivit prevederilor art. 156 indice 3 alin.  (10), persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat potrivit prevederilor art. 153 alin. (9) lit. a)-e) trebuie sa depuna o declaratie privind taxa colectata care trebuie platita (Formularul 311), in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (11) si (13), pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate si/sau pentru achizitii de bunuri si/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, efectuate in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA.

Asadar, in situatia in care furnizorului i s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b)-e) si a fost inscris in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulata, societatea nu avea drept de deducere a TVA aferenta avansului facturat de furnizor.

Art. 156 indice 2 alin. (3) din codul fiscal stabileste ca, datele inscrise incorect intr-un decont de taxa se pot corecta prin decontul unei perioade fiscale ulterioare si se vor inscrie la randurile de regularizari. Ca atare, taxa pe valoare adaugata aferenta avansului se va raporta cu semnul minus la randul de regularizari din decontul de TVA aferent lunii decembire.

Referitor la declaratia 394, potrivit art. 1 din OANAF 3596/2011, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania sunt obligate sa declare toate livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate, pe teritoriul Romaniei, catre/de la alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania. De aceea, noi consideram ca facturile primite de furnizorul caruia i s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA nu se raporteaza in Formularul 394 nefiind achizitii efectuate de la persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA

Astfel, daca factura a fost raportata in declaratia 394 aferenta lunii octombrie apreciem ca societatea trebuie sa depuna o noua declaratie pentru aceasta luna, corect completata.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016