keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Facturi emise cu TVA zero. Acestea se declara in D394? Sau nu se declara deloc?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Oct. 2024
Facturi emise cu TVA zero. Acestea se declara in D394? Sau nu se declara deloc?
Tags: factura cu tva zero

Taxa pe valoarea adaugata (TVA) este un impozit indirect datorat bugetului de stat. TVA se stabileste si se percepe asupra valorii adaugate in fiecare stadiu al productiei si distribuirii bunurilor/serviciilor economice si este un impozit pe consum, cel care suporta aceasta sarcina fiscala fiind consumatorul final.

Agentul economic are doar rolul de a colecta taxa si, dupa exercitarea dreptului de deducere, de a vira la bugetul de stat soldul ramas. Insa ce se intampla in cazul in care avem facturi emise cu TVA zero? Unde se declara acestea? Sau nu se declara deloc?

Declarare facturi cu TVA zero– studiu de caz:

Unde se declara facturile emise cu TVA zero? Sau nu se declara? Multumesc.

Raspunsul specialistului:

 

Tipurile de operatiuni impozabile in materie de TVA sunt prevazute la art. 268 alin. 9 din Codul fiscal si ele includ: 

 

operatiuni taxabile, pentru care se aplica cotele prevazute la art. 291 din Codul fiscal; 

operatiuni scutite de taxa cu drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa, dar este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii prevazute la art. 292 1 si art. 294-296 din Codul fiscal; 

operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii prevazute la art. 292 din Codul fiscal; importuri si achizitii intracomunitare, scutite de taxa, conform art. 293; operatiuni scutite fara drept de deducere efectuate de intreprinderile mici prevazute la art. 310 din Codul fiscal; 

operatiuni pentru care se aplica regimul special pentru agricultori prevazut la art. 315 1 din Codul fiscal.

De asemenea, din prevederile art. 291 din Codul fiscal reiese ca in Romania se aplica trei cote de TVA: cota standard de TVAde 19% si cotele reduse de TVA de 9% si 5%.

In privinta declaratiei informative D394, conform instructiunilor de completare a formularului aprobate prin OPANAF 77/2022, in aceasta declaratie se declara, din punct de vedere al facturilor emise, numai facturile aferente livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile in Romania pentru care persoana obligata la plata taxei este furnizorul/prestatorul conform art. 307 alin. 1 sau 7 din Codul fiscal sau beneficiarul conform art. 331 din Codul fiscal.
 

Aceasta lucrare explica incredibil de clar INTREAGA legislatie pe TVA!Contine inclusiv solutii pentru problemele sensibile create de e-TVA! Vezi detalii AICI»


In aceasta declaratie nu se declara facturile emise pentru operatiunile scutite de TVA, care sunt o categorie distincta de operatiuni impozabile in raport de operatiunile taxabile, dupa cum se prevede la art. 268 alin. 9 din Codul fiscal. 

 

Pe de alta parte, nu exista cota zero de TVA, in Romania aplicandu-se 3 cote de TVA pentru operatiunile taxabile (19%, 9% si 5%), insa exista operatiuni scutite de TVA (cu sau fara drept de deducere pentru achizitii), pentru care nu se percepe TVA.

Cu observatia ca nu se cunoaste in mod concret operatiunea cu TVA 0 (zero) la care se face referire, se poate preciza ca facturile emise pentru operatiuni scutite, respectiv fara TVA nu se declara in declaratia informativa D394.
Aceasta lucrare explica incredibil de clar INTREAGA legislatie pe TVA!Contine inclusiv solutii pentru problemele sensibile create de e-TVA! Vezi detalii AICI»



Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Emitere factura avans. Regim TVA
Mai multe articole despre factura cu tva zero
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016