keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Emitere factura avans. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Nov. 2011 Exclusiv
Tags: factura avans, tva, lucrari de investitii

Intrebare: O societate a contractat lucrari de constructii montaj realizand lucrari de investitii. S-a platit deja o parte avans, iar societatea furnizoare a emis factura de avans cu TVA 0 pe suma platita, invocand art.134^1 alin(7) din Codul fiscal. Date fiind acestea, este factura in cauza emisa corect?


Raspuns:

Conform pct. 69 alin. 3 din Normele metodologice date in aplicarea art. 155 din Codul fiscal, regularizarea facturilor din avans se realizeaza prin stornarea facturii de avans la data emiterii facturii pentru contravaloarea integrala a livrarii de bunuri si/sau prestarii de servicii. Stornarea se poate face separat (se emite o factura de stornare a avansului si o factura pentru contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate) sau pe aceeasi factura (o linie din factura evidentiaza contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate si o alta linie stornarea avansului, diferenta reprezentand contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate ramasa de achitat/facturat).

De asemenea, conform art. 155 alin. 1 din Codul fiscal , furnizorii/prestatorii trebuie sa emita o factura catre beneficiar cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a luat nastere faptul generator al taxei. In cazul lucrarilor de constructii-montaj, faptul generator are loc la data cand sunt emise sau acceptate situatiile de lucrari care atesta efectuarea acestora, conform art. 1341 alin. 7 din Codul fiscal .

In acelasi timp, tot art. 155 alin. 1 din Codul fiscal obliga furnizorii/prestatorii sa emita o factura pentru suma avansurilor incasate cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care au fost incasate avansurile. In factura emisa pentru avansurile incasate, este obligatorie colectarea taxei intrucat exigibilitatea (data la care autoritatea fiscala devine indreptatita sa solicite plata taxei – art. 134 alin. 2 din Codul fiscal ) este anticipata faptului generator conform dispozitiilor exprese ale art. 1342 alin. 2 lit. b din Codul fiscal .

Prin urmare, furnizorul/prestatorul a emis incorect factura de avans fara TVA (sau zero).  El putea emite o factura cu TVA zero invocand 1341 alin. 7 din Codul fiscal doar daca era in situatia sa deconteze situatiile de lucrari efectuate, pentru care a incasat anterior sume reprezentand avans 100% din lucrari si emis facturile corespunzatoare cu TVA, cu respectarea dispozitiilor 1342 alin. 2 lit. b din Codul fiscal . In acest caz, din cele prezentate reiese ca furnizorul/prestatorul confunda faptul generator cu exigibilitatea operatiunilor in materie de TVA, cele doua notiuni fiind reglementate cu intelesul lor corespunzator la art. 134-1342 din Codul fiscal .

De mentionat ca in decontul de TVA se inscrie suma taxei colectate a carei exigibilitate ia nastere in perioada de raportare (art. 1562 alin. 2 din Codul fiscal ), ceea ce confirma, inca o data, faptul ca taxa se colecteaza in functie de data exigibilitatii (in acest caz, data incasarii avansului) si nu in functie de data faptului generator (data cand se vor emite/accepta ulterior situatiile de lucrari).

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016