keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Comisia Europeana a retinut peste 40 milioane de produse care incalca dreptul de proprietate intelectuala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, drepturi de proprietate intelectuala, marfa contrafacuta, autoritati vamale

Conform raportului anual al Comisiei privind actiunile vamale pentru protejarea DPI, numai in 2012 au fost retinute de catre serviciile vamale din UE circa 40 de milioane de produse suspectate de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala (DPI).



In ciuda faptului ca aceasta cifra este mai mica decat cifra din 2011, valoarea marfurilor interceptate este in continuare ridicata, la aproape 1 miliard EUR. Raportul furnizeaza, de asemenea, date statistice privind tipul, provenienta si metoda de transport ale produselor contrafacute retinute la frontierele externe ale UE. tigaretele au reprezentat un numar mare de interceptari (31 %), diverse marfuri (de exemplu, sticle, lampi, adeziv, baterii, detergent pudra) au reprezentat cea de-a doua categorie ca importanta (12 %), urmata de materiale de ambalare (10 %). Coletele postale si de curierat au reprezentat in continuare aproximativ 70 % dintre interventiile vamale in 2012, cu 23 % de retineri in domeniul traficului postal privind medicamentele.

Algirdas Šemeta, Comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, a declarat: "Serviciile vamale ale UE se afla in prima linie de aparare impotriva produselor contrafacute care submineaza intreprinderile care desfasoara activitati legale. Raportul de astazi arata intensitatea si importanta actiunilor serviciilor vamale in acest domeniu. Voi continua sa insist in favoarea unei si mai bune protejari a drepturilor de proprietate intelectuala in Europa, prin intermediul conlucrarii cu partenerii internationali, cu sectoarele industriale si cu statele membre."

In ceea ce priveste locul de provenienta al marfurilor contrafacute, China ramane in continuare principala sursa. Totusi, pentru anumite categorii, alte tari au fost principalele surse, cum ar fi Marocul pentru alimente, Hong Kong pentru CD-uri/DVD-uri si alte produse din tutun (in principal tigarile electronice si umpluturile lichide pentru acestea) si Bulgaria pentru materiale de ambalaj. Aproximativ 90 % din totalul cazurilor oprite in vama fie au fost distruse, fie au facut obiectul unor actiuni in justitie pentru identificarea incalcarii.
    
Astfel cum se subliniaza in Strategia UE 2020, protectia DPI reprezinta una dintre pietrele de temelie ale economiei UE si un factor determinant pentru cresterea sa viitoare in domenii precum cercetarea, inovarea si ocuparea fortei de munca. Asigurarea respectarii efective a DPI este, de asemenea, esentiala pentru sanatate si siguranta, deoarece anumite produse contrafacute (cum ar fi produsele alimentare, produsele pentru intretinere corporala si jucariile pentru copii), care sunt fabricate intr-un mediu nereglementat, pot reprezenta o amenintare serioasa la adresa cetatenilor.

Serviciile vamale ale UE joaca un rol extrem de important in ceea ce priveste oprirea intrarii in UE a produselor cu privire la care exista suspiciunea ca ar incalca drepturile de proprietate intelectuala. incepand cu anul 2000, Comisia a publicat un raport anual privind activitatile vamale in ceea ce priveste protejarea drepturilor de proprietate intelectuala. Aceste rapoarte, bazate pe datele transmise Comisiei de catre administratiile vamale nationale, sunt o contributie importanta la analiza incalcarii DPI in Uniune realizata de autoritatile vamale si pentru institutii UE precum Observatorul European al incalcarilor Drepturilor de Proprietate Intelectuala.

in luna iunie 2013, s-a adoptat un nou regulament privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuala la vama (a se vedea MEMO/11/332 si MEMO/13/527). Acesta intareste normele care sunt la dispozitia autoritatilor vamale pentru a proteja drepturile de proprietate intelectuala.

La 10 decembrie 2012, Consiliul a adoptat un nou Plan de actiune vamala al UE pentru a combate incalcarile drepturilor de proprietate intelectuala pentru anii 2013-2017 (a se vedea MEMO/12/967).

Obiectivele strategice ale acestui plan de actiune sunt urmatoarele:

-    punerea in aplicare si monitorizarea cu eficacitate a noii legislatii UE privind asigurarea respectarii DPI de catre autoritatile vamale;

-    combaterea comertului cu marfuri care incalca DPI in intregul lant international de aprovizionare;

-    abordarea principalelor tendinte in comertul cu marfuri care incalca DPI;

-    consolidarea cooperarii cu Observatorul European al incalcarilor Drepturilor de Proprietate Intelectuala

    si cu autoritatile de aplicare a legii.

Sursa: Comisia Europeana



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016