Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Autoritatile vamale din UE au retinut, in 2013, aproape 36 de milioane de articole suspectate de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala (DPI), potrivit raportului anual al Comisiei privind actiunile vamale pentru protejarea DPI. Desi aceasta cifra este mai mica decat cifrele din anii anteriori, valoarea bunurilor interceptate reprezinta totusi mai mult de 760 de milioane de euro. Raportul furnizeaza, de asemenea, date statistice privind tipul, provenienta si metoda de transport pentru produsele contrafacute retinute la frontierele externe ale UE.
Algirdas Šemeta, Comisarul pentru impozitare, vama, statistica, audit si lupta antifrauda , a declarat: "Prin inovare si creativitate, Europa creeaza valoare. Protejarea drepturilor de proprietate intelectuala este importanta nu doar pentru sanatatea si siguranta consumatorilor europeni, ci si pentru sustinerea cresterii economice si crearea de locuri de munca in UE. Cifrele din raportul de astazi arata ca procesul de contrafacere afecteaza toate produsele si ca autoritatile vamale sunt eficiente in interceptarea falsurilor."
Articolele de imbracaminte (12% din totalitatea articolelor retinute) si medicamentele (10%) se numara printre principalele categorii de marfuri retinute. Coletele postale si de curierat au reprezentat, in 2013, aproximativ 70% dintre interventiile vamale, 19% dintre retineri avand loc in legatura cu traficul postal de medicamente. Aproximativ 90% din totalul bunurilor retinute in vama fie au fost distruse, fie au facut obiectul unor actiuni in justitie pentru stabilirea incalcarii. China continua sa fie principala sursa de produse contrafacute; din totalul produselor retinute, 66% provin din China, iar 13% din Hong Kong. Alte tari insa au fost sursa principala pentru anumite categorii de produse, de exemplu Turcia pentru parfumuri si produse cosmetice, iar Egiptul pentru produsele alimentare.
Istoricul dosarului
Astfel cum se subliniaza in Strategia UE 2020, protectia DPI reprezinta una dintre pietrele de temelie ale economiei UE si un factor determinant pentru cresterea sa viitoare in domenii precum cercetarea, inovarea si ocuparea fortei de munca. Asigurarea respectarii efective a DPI este, de asemenea, esentiala pentru sanatate si siguranta, deoarece anumite produse contrafacute (cum ar fi produsele alimentare, produsele pentru intretinere corporala si jucariile pentru copii), care sunt fabricate intr-un mediu nereglementat, pot reprezenta o amenintare serioasa la adresa cetatenilor.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea Verde a Contabilitatii
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Autoritatile vamale din UE joaca un rol extrem de important in ceea ce priveste oprirea intrarii pe teritoriul UE a produselor cu privire la care exista suspiciunea ca ar incalca drepturile de proprietate intelectuala. incepand cu anul 2000, Comisia publica un raport anual privind activitatile vamale in ceea ce priveste protejarea drepturilor de proprietate intelectuala. Aceste rapoarte, bazate pe datele transmise Comisiei de catre administratiile vamale nationale, constituie o contributie importanta la analiza incalcarii DPI in Uniune realizata de autoritatile vamale si de institutii ale UE precum Observatorul European al incalcarilor Drepturilor de Proprietate Intelectuala.
In luna iunie 2013, s-a adoptat un nou regulament privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuala la vama (a se vedea MEMO/11/332 si MEMO/13/527). Acesta intareste normele de care dispun autoritatile vamale pentru a proteja drepturile de proprietate intelectuala.
La 10 decembrie 2012, Consiliul de Ministri al UE a adoptat Planul de actiune vamala al UE de combatere a incalcarilor drepturilor de proprietate intelectuala pentru anii 2013-2017 (a se vedea MEMO/12/967). Obiectivele strategice ale acestui plan de actiune sunt urmatoarele:
- punerea in aplicare si monitorizarea cu eficacitate a noii legislatii UE privind asigurarea de catre autoritatile vamale a respectarii DPI;
- combaterea comertului cu marfuri care incalca DPI in intregul lant international de aprovizionare;
- abordarea principalelor tendinte in comertul cu marfuri care incalca DPI;
- consolidarea cooperarii cu Observatorul European al incalcarilor Drepturilor de Proprietate Intelectuala si cu autoritatile de aplicare a legii.
Sursa: Comisia Europeana
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Comisia Europeana a retinut peste 40 milioane de produse care incalca dreptul de proprietate intelectualaReuniune trilaterala pentru prevenirea si combaterea traficului ilicit la frontierele externeArticole similare
Digitalizarea industriei europene. Noul pas pe care il fac IMM-urileCorina Cretu: Viitorul european trebuie sa ne gaseasca pe deplin pregatitiStrategia fiscala a Guvernului: majorare penalitati, deduceri impozite, noi taxe pentru proprietatiMinistrul Finantelor: Romania poate deveni competitiva, daca investeste in oameniNoutati Legislatie Fiscala 06 - 10 iulie 2009 Monitorul OficialUltimele articole
Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaPragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Precizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optionalFinantele introduc obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronica pentru relatia B2CArticole similare
Principiul neutralitatii fiscale in materie de TVAIntrebari frecvente legate de raportul VIESDolul in contractul pentru cireseNoutati Legislatie Fiscala 29 iunie - 03 iulie 2009 Monitorul OficialStudiu de caz: Tratamentul fiscal dpdv al TVA pentru bunurile deteriorate integralUltimele articole
Modificari asupra CAS si CASS din 2023 pentru veniturile din activitati independente si DREPTURILE DE PROPRIETATE INTELECTUALAProiectul lui Teodorovici, ce prevede Inchisoarea de la 1 la 6 ani pentru neplata la timp a contributiilor, ADOPTAT TACIT de Senat!Drepturi de proprietate intelectuala platite in 2018. Care este tratamentul contabil si fiscal?Analiza zilei cu Irina Dumitrescu. Proiectul pentru modificarea normelor de aplicare a Codului fiscalNormele Codului fiscal vor fi modificate de MFPAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"