Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA in 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prestari de servicii - Consecintele acceptarii tacite a unui cod invalid de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Iun. 2009
Tags: prestari de servicii, codul fiscal, cod invalid de tva

Verificarea codului de inregistrare in scopuri de TVA este recomandata si prestatorilor de servicii din Romania. Serviciile prestate de o firma stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA se ...

Verificarea codului de inregistrare in scopuri de TVA este recomandata si prestatorilor de servicii din Romania.

Serviciile prestate de o firma stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA se taxeaza in Romania prin respectarea regulii generale reglementate prin art. 133 alin. (1) deoarece locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit prestatorul sau locul unde se regaseste sediul fix al prestatorului.

Aplicarea acestei reguli generale nu prezinta riscuri pentru prestatorul roman, deoarece taxeaza operatiunea cu cota standard TVA de 19%, iar comunicarea codului de inregistrare in scopuri de TVA nu are relevanta, indiferent de faptul ca este valid sau invalid.

Riscuri prezinta regimul de neimpozitare in Romania aplicabil doar pentru anumite tipuri de servicii, reglementate in mod expres prin Codul fiscal.

In acest caz, obligatia taxarii revine beneficiarului stabilit intr-un stat membru care comunica prestatorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA eliberat de valabil atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru. Astfel de servicii pot fi:

1. serviciile de transport intracomunitar de bunuri si serviciile de intermediere prestate in legatura cu un transport intracomunitar, caz in care regula generala prevede ca taxarea se efectueaza la locul prestarii care este considerat locul de plecare a unui transport intracomunitar de bunuri.

Exceptia de la aceasta regula generala prevede ca locul prestarii poate fi in statul membru care a atribuit beneficiarului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA;

2. activitati accesorii transportului (incarcarea, descarcarea, manipularea si alte servicii similare acestora) si serviciile de intermediere prestate in legatura cu aceste activitati, caz in care regula generala prevede ca taxarea se efectueaza la locul prestarii acestor servicii.

Exceptia de la aceasta regula generala prevede de asemenea faptul ca locul prestarii poate fi in statul membru care a atribuit beneficiarului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA.

Pentru aplicarea exceptiilor enumerate la punctele 1 si 2, trebuie respectate cumulativ 2 conditii:

a) codul respectiv sa fie eliberat de catre un alt stat membru decat cel in care este situat locul de plecare al transportului sau locul de prestare a serviciilor accesorii transportului;
b) codul valabil atribut sa fie comunicat de catre beneficiarul serviciului prestatorului din Romania.

3. Serviciile de expertize si lucrarile efectuate asupra bunurilor mobile corporale pentru care regula generala prevede ca locul prestarii este locul unde sunt prestate serviciile.

Exceptia de la aceasta regula prevede ca locul prestarii poate fi in statul membru care a atribuit beneficiarului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA. Pentru aplicarea acestei exceptii, trebuie respectate cumulativ doua conditii:

a) codul valabil atribut sa fie comunicat prestatorului din Romania de catre beneficiarul serviciilor;
b) bunurile expertizate sau procesate sa fie transportate in afara Romaniei.

Daca astfel de conditii nu sunt respectate cumulativ, prestatorul din Romania trebuie sa emita factura cu TVA colectata la cota standard de 19%.

Sa recapitulam!
Indiferent daca efectuati o livrare intracomunitara de bunuri sau o prestare de servicii pentru care obligatia taxarii poate fi asumata de catre cumparatorul bunurilor sau beneficiarul serviciilor, nu neglijati verificarea valabilitatii unui cod de inregistrare in scopuri de TVA emis de o autoritate fiscala dintr-un stat membru si comunicat firmei dvs. de partenerul cu care realizati tranzactia.

Periodic, din prudenta, verificarea trebuie efectuata chiar daca aveti relatii comerciale de ani de zile cu respectivul partener. In diverse situatii in care partenerul dvs. nu si-a indeplinit obligatiile fiscale de plata si declarare a TVA, un astfel de cod de TVA care a fost valabil o perioada de timp poate fi declarat invalid pe o perioada nedeterminata de catre aceeasi autoritate fiscala care l-a atribut.

Trebuie sa cunoasteti !
In situatia in care, din Raportul VIES, rezulta ca un furnizor de bunuri are un cod invalid de TVA, o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania nu poate pierde dreptul de deducere a taxei evidentiate contabil prin formula

             4426              =              4427

si preluate concomitent in jurnalul pentru cumparari si jurnalul pentru vanzari in cadrul unei operatiuni de achizitie intracomunitara de bunuri.

O astfel de situatie nu este reglementata in mod expres prin Codul fiscal la art. 145 cu privire la „Sfera de aplicare a dreptului de deducere“ si la art. 146 cu privire la „Conditii de exercitare a dreptului de deducere“.

Prin art. 146, pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei aferente unei achizitii intracomunitare de bunuri este suficienta indeplinirea a doua conditii cumulative enumerate la art. 146 alin. (1) lit. e):

1) sa detina o factura sau o autofactura;
2) sa inregistreze taxa dedusa ca taxa colectata in decontul aferent perioadei fiscale in care ia nastere exigibilitatea.

Articol preluat din Revista Romana de TVA nr. 5/ mai 2009.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul "Prestari de servicii - Consecintele acceptarii tacite a unui cod invalid de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturiNoutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA in 2023!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate Modificari importante privind TVA in 2023!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016