keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Consecintele acceptarii tacite a unui cod invalid de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Iun. 2009
Tags: tva, achizitii intracomunitare, cod de tva, livrari intracomunitare

Pentru a preveni riscul utilizarii unui cod invalid de TVA in derularea unei tranzactii, se recomanda verificarea acestuia in baza de date electronica pusa la dispozitie de catre A.N.A.F. Verificarea ...

Pentru a preveni riscul utilizarii unui cod invalid de TVA in derularea unei tranzactii, se recomanda verificarea acestuia in baza de date electronica pusa la dispozitie de catre A.N.A.F.

Verificarea codurilor de TVA se efectueaza in baza art. 27 din Regulamentul (CE) nr. 1.798/2003 al Consiliului din 7 octombrie 2003 privind cooperarea administrativa in domeniul taxei pe valoarea adaugata.

Fiecare stat membru dispune de o baza de date electronica care contine un registru in care sunt evidentiate persoanele carora li s-a atribuit un numar de identificare TVA in statul membru respectiv.

Pe langa verificarea electronica a codului de TVA, in baza O.M.F.P. nr. 1.706 din 17 octombrie 2006, firmele inregistrate in scopuri de TVA in Romania au posibilitatea sa solicite in scris, pe baza formularelor tipizate reglementate prin acest ordin, atat verificarea codului de TVA a partenerilor intracomunitari, cat si corectitudinea datelor de identificare ale persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in celelalte state membre.

Raspunsul transmis de catre organul fiscal in baza solicitarii scrise primite consta in confirmarea sau infirmarea codului de TVA, a denumirii si adresei partenerilor intracomunitari.

In situatia in care datele puse la dispozitie de solicitant nu corespund cu cele cuprinse in baza electronica de date, organul fiscal nu furnizeaza acestuia datele corecte, raspunsul fiind restrictionat doar la urmatoarele informatii:

 pentru codul de TVA: valabil/nevalabil;
 pentru denumire si adresa: corect/incorect/indisponibil.

Atentie!
Verificarea valabilitatii codului de TVA comunicat de catre partenerul de tranzactie este obligatia vanzatorului sau a prestatorului.

Un cod invalid de TVA afecteaza regimul de taxare aplicat de catre o persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA, atat pentru livrarea intracomunitara de bunuri, cat si pentru prestarea unor anumite tipuri de servicii reglementate in mod expres prin Codul fiscal. Din cauza unui cod invalid de TVA al cumparatorului de bunuri, furnizorul din Romania nu mai poate beneficia de aplicarea regimului de scutire cu drept de deducere a TVA.

Acelasi fenomen se intampla si in situatia in care beneficiarul unor servicii comunica un cod invalid de TVA prestatorului din Romania care este obligat sa aplice regimul normal de taxare, desi in situatia unui cod valabil de TVA ar fi fost indreptatit sa nu impoziteze operatiunea in Romania.

Livrari intracomunitare de bunuri

Pentru firmele inregistrate in scopuri de TVA in Romania, livrarile intracomunitare de bunuri sunt operatiuni scutite cu drept de deducere in situatia in care sunt indeplinite 2 conditii cumulative:

1. cumparatorul stabilit intr-un stat membru comunica furnizorului din Romania un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru. Asa cum se poate constata, nu este obligatorie comunicarea codului eliberat de autoritatile fiscale din statul membru in care este stabilit cumparatorul, important este ca respectivul cod, eliberat de autoritatile fiscale din oricare alt stat membru sa fie valabil;

2. bunurile sa fie expediate sau transportate din Romania pe teritoriul unui stat membru. Acest cod comunicat de partenerul stabilit in statul membru trebuie verificat inainte de emiterea facturii, astfel incat sa se aplice corect regimul de taxare al operatiunii.

Daca acest cod este preluat ca atare de la cumparator, fara sa fie verificat de catre furnizorul de bunuri din Romania, acesta considera operatiunea drept o livrare intracomunitara debunuri si o raporteaza prin formularul „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri“, cod 390.

Daca acest cod este inactiv in statul membru care l-a eliberat, in Raportul VIES emis in baza tuturor declaratiilor depuse de parteneri din state membre apare mesajul „cod invalid de TVA“.

Obtinerea Raportului VIES este accesibil doar organelor de inspectie fiscala care preiau aceasta informatie pentru a schimba regimul de taxare a operatiunii, aplicat de persoana impozabila din Romania. Din acest moment, organul de inspectie fiscala considera operatiunea taxabila in Romania, motiv pentru care calculeaza diferente suplimentare de plata a TVA si accesorii aferente acestora.

Majorarile de intarziere se calculeaza pentru perioada cuprinsa intre data exigibilitatii taxei aferente facturii emise catre clientul intracomunitar al carui cod de TVA este invalid si data finalizarii inspectiei fiscale, consemnata prin incheierea unui Raport de inspectie fiscala.

Retineti!
Pentru a preveni astfel de situatii, inainte de aplicarea regimului de taxare pentru o livrare intracomunitara de bunuri, este prudent sa verificati validitatea fiecarui cod de TVA comunicat de catre un partener stabilit intr-un stat comunitar.

Atentie!
Verificarea codului de inregistrare in scopuri de TVA a partenerului intracomunitar se impune mai ales in conditiile in care, odata cu intrarea in vigoare a O.U.G. nr. 34 din 11 aprilie 2009, este sanctionata cu amenda de
2% din valoarea operatiunilor intracomunitare orice raportare eronata a unor informatii in cadrul declaratiei recapitulative trimestriale cod 390.

Articol preluat din Revista Romana de TVA nr. 5/ mai 2009.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016