Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Emiterea facturii pentru o livrare intracomunitara de bunuri. Ce scutire se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Mar. 2015 Exclusiv
Tags: scutire, bunuri, cod de tva, factura, tva, livrare intracomunitara, client

In ce priveste livrarea intracomunitara de bunuri, stabilim daca factura ar trebui emisa cu TVA sau scutita, cu mentiunea ca bunurile au fost transportate in Germania (exista CMR catre Germania), dar facturarea s-a facut catre un client din Romania, cu cod de TVA din Romania. Se precizeaza ca nu exista nicio legatura juridica intre clientul din Germania si cel din Romania catre care s-a intocmit factura.


Din punct de vedere fiscal, societatea dvs. a efectuat teoretic o livrare intracomunitara, chiar daca beneficiarul facturat este o societate din Romania, doar ca in lipsa unui cod de TVA din Germania nu poate aplica scutirea de TVA pentru livrari intracomunitare.
 
In masura in care transportul bunurilor este organizat pe relatia dintre cele 2 societati din Romania, atunci societatea dvs. realizeaza o livrare intracomunitara in Germania, iar societatea cealalta realizeaza o achizitie intracomunitara in Germania pentru care are obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA in Germania.
 
Din pacate nu puteti aplica scutirea de TVA pentru livrari intracomunitare intrucat pe langa documentul care atesta transportul bunurilor aveti nevoie si de o confirmare a codului de TVA din Germania al beneficiarului. Cum societatea beneficiara nu este inca inregistrata in Germania, nu puteti aplica scutirea, insa puteti regulariza operatiunea dupa ce aceasta se inregistreaza in scopuri de TVA, daca se inregistreaza in scopuri de TVA.
 
In cazul in care beneficiarul nu se inregistreaza in scopuri de TVA in Germania si nu va furnizeaza un cod de TVA, iar factura ramane emisa cu TVA 24%, exista si riscul ca la un eventual control clientului sa i se refuze dreptul de deducere a TVA de pe factura cu pricina.
 
Cu toate acestea, consideram ca riscul este la client si nu la societatea dvs. Societatea dvs., in lipsa unui cod de TVA de Germania, va trebui sa emita factura cu TVA 24%.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea, consultant fiscal
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Emiterea facturii pentru o livrare intracomunitara de bunuri. Ce scutire se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016