Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Justificarea scutirii de TVA la export. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: justificare scutire, tva, export, vama, livrari bunuri, declaratii, tva

Cum se face operatiunea de vamuire pentru un export in Republica Moldova si ce documente sunt necesare in vederea scutirii de TVA?









Procedura pentru un export, conform site-ului vamilor din Romania, este reprezentata de:

"Procedurile ce reglementeaza exportul sunt stabilite in Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2913/92 de instituire a Codului Vamal Comunitar, articolele 161 - 162 si in Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2454/1993 privind dispozitii de aplicare a Regulamentului Consiliului nr. 2913/1992 de instituire a Codului Vamal Comunitar, articolele 788 – 798."

Ce reprezinta regimul vamal de export?
Regimul de export permite marfurilor comunitare sa iasa de pe teritoriul vamal al Comunitatii. Exportul presupune aplicarea formalitatilor de iesire, inclusiv a masurilor de politica comerciala si, dupa caz, a drepturilor de export. Liberul de vama pentru export se acorda cu conditia ca marfurile respective sa iasa de pe teritoriul vamal al Comunitatii in aceeasi stare ca atunci cand a fost acceptata declaratia de export.
Marfurile comunitare isi pierd acest statut atunci cand sunt scoase de pe teritoriul vamal al Comunitatii, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 163 si 164 din Cod.

Unde se depune declaratia de export?

    la biroul vamal autorizat cu supravegherea locului in care se afla sediul dvs. ca exportator sau
    la biroul vamal autorizat cu supravegherea locului in care marfurile sunt ambalate sau incarcate pentru transportul de export sau
    la biroul vamal autorizat pentru locul in care este stabilit subcontractantul sau
    la orice birou vamal din Comunitate, in situatii exceptionale.

Cine poate depune declaratia de export?

     proprietarul marfurilor ce se exporta, sau
    subcontractorul, sau
    o persoana investita cu drept de instrainare asupra marfurilor in momentul in care este acceptata declaratia.

Cate proceduri de export exista?

    Export definitiv
    Export temporar in vederea unei returnari ulterioare in aceeasi stare
    Export temporar cu carnet ATA
    Export temporar in regim de perfectionare pasiva
    Export de produse compensatoare obtinute din marfuri echivalente in cadrul regimului de perfectionare activa inainte ca marfurile provenite din import sa fie plasate sub regim.
    Reexport

Dovada iesirii fizice a marfurilor de pe teritoriul vamal al Comunitatii

La biroul vamal de iesire din Comunitate trebuie sa prezentati marfurile care au primit liber de vama la export, cat si exemplarul 3 al declaratiei vamale de export sau in cazul in care se utlizeaza Sistemul de Control al Exportului - ECS, documentul de insotire la export – EAD. Informatii privind modul de declarare a marfurilor in ECS se gasesc in sectiunea E-Customs.

Biroul vamal de iesire din Comunitate se asigura ca marfurile prezentate corespund celor declarate, certifica exemplarul 3 al declaratiei de export si supravegheaza iesirea fizica a marfurilor din Comunitate.

Declaratia de export este insotita de orice document necesar in vederea unei corecte aplicari a drepturilor de export si a dispozitiilor care reglementeaza exportul marfurilor in cauza.
La prezentarea declaratiei, autoritatea vamala poate solicita documentele de transport sau, dupa caz, documentele aferente regimului vamal anterior.
In cazul in care in vama se prezinta o singura marfa in mai multe ambalaje, autoritatea vamala poate solicita sa se prezinte lista coletelor sau un document echivalent indicand continutul fiecarui ambalaj."

Exportul este scutit de TVA conform art. 143 din Codul fiscal
.
Conform alin. (3) al art. 143 :
"Prin ordin al ministrului finantelor publice se stabilesc, acolo unde este cazul, documentele necesare pentru a justifica scutirea de taxa pentru operatiunile prevazute la alin. (1) si (2) si, dupa caz, procedura si conditiile care trebuie indeplinite pentru aplicarea scutirii de taxa."

In acest sens a fost emis OMFP nr. 2.222/2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a)–i), art. 143 alin. (2) si art. 1441din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Nu stiu in ce conditii se desfasoara exportul dvs., dar daca vorbim de exemplu de operatiunea prevazuta la art. 143, alin. (1), litera a) :" (1)

Sunt scutite de taxa:
a)    livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau;"

OMFP 2222/2006 prevede la art. 2 :

"(1) Sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata, in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de furnizor sau de alta persoana in contul sau. Prin persoana care expediaza sau transporta bunuri in afara Comunitatii in contul furnizorului se intelege orice persoana care face transportul. Scutirea se aplica numai in situatia in care, potrivit prevederilor contractuale dintre furnizor si cumparator, transportul bunurilor in afara Comunitatii este in sarcina furnizorului, care poate face transportul cu mijloace proprii sau poate apela la o alta persoana pentru efectuarea transportului.

(2) Scutirea de taxa prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se justifica de catre exportator cu urmatoarele documente:

a) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, sau, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export;
b) unul dintre urmatoarele documente:
1.    certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau
2.    exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire;
3.    confirmarea electronica a parasirii teritoriului comunitar, transmisa de biroul vamal;
c) documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de furnizor ori in numele sau, cum sunt: documentul de transport, comanda de cumparare, de vanzare sau contractul, documentele de asigurare."

In functie de situatia specifica exportului dvs. veti regasi in OMFP 2222/2006 actualizat documetele necesare justificarii scutirii de TVA pentru situatia in cauza.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Justificarea scutirii de TVA la export. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016