Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministerul Finantelor a pus recent in dezbatere publica un nou Proiect de OUG privind modificarea unor acte normative. Sunt propuse noi masuri fiscale: prorogarea termenului pentru restructurarea obligatiilor bugetare si desfiintarea loteriei bonurilor fiscale.
Masuri privind modificarea Ordonantei Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale
Luand in considerare necesitatea sustinerii resurselor financiare ale contribuabililor, pe de o parte, si asigurarea incasarii unor sume certe si periodice la bugetul general consolidat, pe de alta parte, precum si necesitatea prevenirii acumularii de catre contribuabili a noi datorii la bugetul general consolidat care ar putea conduce la declansarea procedurilor de insolventa sau faliment, pentru acordarea unor sanse de redresare economica, in special contribuabililor cu afaceri viabile si evitarea deschiderii procedurilor de insolventa sau faliment care din perspectiva recuperarii creantelor bugetare sunt ineficiente, se propune continuarea masurii de restructurare a obligatiilor bugetare reglementata in prezent de Ordonanta Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Avand in vedere riscul aparitiei unor dezechilibre financiare la nivelul economiei nationale cu impact asupra contribuabililor este necesara prorogarea dispozitiilor referitoare la termenele de depunere a notificarilor si a cererilor depuse de acestia pentru a beneficia de masurile de restructurare a obligatiilor bugetare.
Tinand cont de faptul ca, termenul de notificare a organului fiscal privind intentia de restruturare s-a implinit la 30 septembrie 2021, iar situatia economica a contribuabililor vizati ramane in continuare afectata, se propune modificarea art. 3 alin. (1) si art. 22 alin.(1) in scopul stabilirii unui nou termen de depunere a notificari privind intentia de restructurare si implicit prelungirea termenului de depunere a solicitari de restructurare a obligatiilor bugetare.
De asemenea, in contextul actual al dificultatilor financiare cu care se confrunta contribubilii, si avand in vedere ca perioada la care se raporteaza obligatiile bugetare restante este 31 decembrie 2020, iar pana in prezent s-au mai acumulat datorii la bugetul general consolidat care ar trebui achitate pana la data depunerii cererii, inclusiv, ceea ce conduce la un grad scazut de accesare a acestei facilitati fiscale, este necesar ca restructurarea obligatiilor bugetare sa se realizeze pentru obligatiile restante la 31 decembrie 2021 inclusiv.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Cartea Verde a Contabilitatii
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
In concluzie, se propun urmatoarele masuri.
- modificarea art. 1 alin. (1) in scopul extinderii sferei de aplicare a OG nr. 6/2019 prin prelungirea datei la care se raporteaza obligatiile bugetare ce pot face obiectul restructurarii pana la data de 31 decembrie 2021.
- modificarea art. 3 alin. (1) si art. 22 in scopul stabilirii unui nou termen de depunere a notificarii privind intentia de restructurare a obligatiilor bugetare si de prorogare a termenului de depunere a solicitarii de restructurare a obligatiilor bugetare.
Astfel, pentru termenul de depunere a notificarii privind intentia de restructurare care a inceput la data de 8 august 2019 (data intrarii in vigoare a OG nr. 6/2019) si s-a implinit la 31 octombrie 2019, ulterior fiind stabilite noi termene in perioada 1 februarie - 30 septembrie 2020 si in perioada 1 noiembrie 2020 - 30 septembrie 2021, urmeaza a fi stabilit un nou termen in perioada dintre data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si data de 31 ianuarie 2023 inclusiv. In ceea ce priveste termenul de depunere a solicitarii de restructurare care este 31 iulie 2022 acesta va fi prorogat pana la 31 iulie 2023.
Masuri privind abrogarea unor dispozitii ale Ordonantei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale
Avand in vedere faptul ca, fata de conditiile existente la data la care a fost reglementata organizarea Loteriei fiscale, in prezent:
- operatorii economici din Romania sunt dotati cu aparate de marcat electronice fiscale moderne, care au fost, in cea mai mare parte, conectate la sistemul informatic al ANAF si ansmit zilnic informatii privind incasarile realizate de comercianti, fapt care constituie un
- potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, mai mult de jumatate din populatia Romaniei traieste in mediul urban, fiind cunoscuta predilectia consumatorilor catre marile lanturi de magazine in detrimentul magazinelor mici, iar gradul de neconformare al marilor retaileri, in raport de obligatia de a elibera bonuri fiscale, in masura in care exista, este insignifiant;
- prin raportare la noile realitati si metode de control specifice digitalizarii aceasta masura nu mai reprezinta o metoda eficienta de combatere a evaziunii fiscale pentru evitarea angajarii in continuare a unor cheltuieli din fondurile bugetare pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, se impune abrogarea dispozitiilor care reglementeaza organizarea Loteriei bonurilor fiscale.
In contextul abrogarii dispozitiilor care reglementeaza organizarea Loteriei bonurilor fiscale este necesara mentinerea in vigoare a unor prevederi din Ordonanta Guvernului nr. 10/2015, care au constituit temei pentru aprobarea actelor normative de nivel tertiar, intrucat acestea reglementeaza, printre altele, procedurile de plata a premiilor acordate la Loteria bonurilor fiscale si respectiv a celor stabilite de instanta de judecata, cu titlu de premiu.
Totodata, prin proiectul de act normativ sunt stabilite dispozitii tranzitorii care reglementeaza situatia premiilor suspendate la plata precum si cea a sumelor cu titlu de premiu la Loteria bonurilor fiscale stabilite prin hotarari definitive ale instantei de judecata.
Astfel, se precizeaza faptul ca, sumele aferente platii premiilor suspendate precum si sumele stabilite (individualizate sau nu) prin hotarari definitive ale instantei de judecata, cu titlu de premiu la Loteria bonurilor fiscale, se achita de catre Ministerul Finantelor in limita
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Nou proiect de OUG privind unele masuri fiscale si angajamente externeEsalonarea la plata in forma simplificata ar putea fi prelungita pana la 30 septembrie 2021. PROIECT OUGAsociat in doua microintreprinderi. Pot ramane ambele firme la plata impozitului micro?PROIECT OUG: Infiintarea, organizarea si functionarea agentiilor pentru intreprinderi mici si mijlocii, atragere de investitii si promovare a exportuluiPROIECT OUG privind E-Factura: Din 2025 identificarea prin CNP va fi optionalaUltimele articole
PROIECT OUG: Va fi introdusa Declaratia Unica precompletata de ANAF. Cine primeste formularulPROIECT OUG. 5 modificari aduse de Finante titlului VIII Accize si alte taxe specialePROIECT OUG: Finantele propun noi exceptii de la obligativitatea utilizarii caselor de marcat electoniceProgramul IMM Invest va fi prelungit pana pe 30 iunie 2022 (Proiect)Finantele OBLIGA persoanele juridice, asocierile si PFA-urile care desfasoara profesii liberale sa se inroleze in SVPArticole similare
Top MODIFICARI FISCALE aduse de Legea 186/2015. Cele 7 schimbari care schimba domeniul fiscalModificari ale Codului Fiscal care au intrat in vigoare din 1 august 2022 (OG 16/2022)Liderul PNL vrea ca IT-istii sa plateasca impozit pe venit. Patronatele din Industria IT: Rezultatul ar fi reducerea masiva a specialistilor din taraTot ce trebuie sa stii despre noile MODIFICARI FISCALEContabilitate explicata. Lista infractiunilor si a erorilor contabileUltimele articole
3 masuri fiscale importante, in vigoare de la 1 iulie 2024Acte normative cu incidenta in materie fiscala publicate in Monitorul Oficial intre 08-12 aprilie 2024ANAF a publicat lista cu seminarele WEB organizate in luna aprilieModificari privind impozitul pe venit si contributiile sociale ce intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2024MODIFICARI FISCALE 2024. Ce schimbari au aparut pentru salariatii in constructii referitoare la pilonul II de pensii?Articole similare
Facilitati fiscale aplicabile societatilor in insolventa. OUG 90/2020Facilitati fiscale conform OUG 6/2019 actualizata la zi. Conditii de acordareArticole similare
Amnistie fiscala 2024: Cererile pot fi depuse pana pe 19 decembrie 2024NOU! Certificatele de Stare de Urgenta pot fi acordate companiilor si pentru luna aprilie (OUG 67/2020)Nou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)Atentie! Biletele de transport interurban la care au dreptul gratuit persoanele cu handicap vor putea fi folosite si in ianuarie 2021Noutati E-Factura 2024: Sanctiunile pentru neutilizarea sistemului se aplica de la 31 maiUltimele articole
Termenul pentru aplicarea facilitatilor stabilite prin OUG 107/2024, PRELUNGIT de Min. FinantelorF. Citu, anunt pentru firme: Depunerea declaratiilor fiscale va fi amanata pana pe 25 decembrie, iar rambursarea TVA pana pe 25 ianuarie 2021Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"