Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Finantele propun noi masuri fiscale: prorogarea termenului pentru restructurarea obligatiilor bugetare si desfiintarea loteriei bonurilor fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 14 Iun. 2022
Finantele propun noi masuri fiscale: prorogarea termenului pentru restructurarea obligatiilor bugetare si desfiintarea loteriei bonurilor fiscale
Tags: proiect oug, modificari fiscale, oug 6/2019, prelungire termene

Ministerul Finantelor a pus recent in dezbatere publica un nou Proiect de OUG privind modificarea unor acte normative. Sunt propuse noi masuri fiscale: prorogarea termenului pentru restructurarea obligatiilor bugetare si desfiintarea loteriei bonurilor fiscale.

Schimbari preconizate

Masuri privind modificarea Ordonantei Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale

Luand in considerare necesitatea sustinerii resurselor financiare ale contribuabililor, pe de o parte, si asigurarea incasarii unor sume certe si periodice la bugetul general consolidat, pe de alta parte, precum si necesitatea prevenirii acumularii de catre contribuabili a noi datorii la bugetul general consolidat care ar putea conduce la declansarea procedurilor de insolventa sau faliment, pentru acordarea unor sanse de redresare economica, in special contribuabililor cu afaceri viabile si evitarea deschiderii procedurilor de insolventa sau faliment care din perspectiva recuperarii creantelor bugetare sunt ineficiente, se propune continuarea masurii de restructurare a obligatiilor bugetare reglementata in prezent de Ordonanta Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Avand in vedere riscul aparitiei unor dezechilibre financiare la nivelul economiei nationale cu impact asupra contribuabililor este necesara prorogarea dispozitiilor referitoare la termenele de depunere a notificarilor si a cererilor depuse de acestia pentru a beneficia de masurile de restructurare a obligatiilor bugetare.

Tinand cont de faptul ca, termenul de notificare a organului fiscal privind intentia de restruturare s-a implinit la 30 septembrie 2021, iar situatia economica a contribuabililor vizati ramane in continuare afectata, se propune modificarea art. 3 alin. (1) si art. 22 alin.(1) in scopul stabilirii unui nou termen de depunere a notificari privind intentia de restructurare si implicit prelungirea termenului de depunere a solicitari de restructurare a obligatiilor bugetare.

De asemenea, in contextul actual al dificultatilor financiare cu care se confrunta contribubilii, si avand in vedere ca perioada la care se raporteaza obligatiile bugetare restante este 31 decembrie 2020, iar pana in prezent s-au mai acumulat datorii la bugetul general consolidat care ar trebui achitate pana la data depunerii cererii, inclusiv, ceea ce conduce la un grad scazut de accesare a acestei facilitati fiscale, este necesar ca restructurarea obligatiilor bugetare sa se realizeze pentru obligatiile restante la 31 decembrie 2021 inclusiv.

In concluzie, se propun urmatoarele masuri.

 - modificarea art. 1 alin. (1) in scopul extinderii sferei de aplicare a OG nr. 6/2019 prin prelungirea datei la care se raporteaza obligatiile bugetare ce pot face obiectul restructurarii pana la data de 31 decembrie 2021.
 
- modificarea art. 3 alin. (1) si art. 22 in scopul stabilirii unui nou termen de depunere a notificarii privind intentia de restructurare a obligatiilor bugetare si de prorogare a termenului de depunere a solicitarii de restructurare a obligatiilor bugetare.

Astfel, pentru termenul de depunere a notificarii privind intentia de restructurare care a inceput la data de 8 august 2019 (data intrarii in vigoare a OG nr. 6/2019) si s-a implinit la 31 octombrie 2019, ulterior fiind stabilite noi termene in perioada 1 februarie - 30 septembrie 2020 si in perioada 1 noiembrie 2020 - 30 septembrie 2021, urmeaza a fi stabilit un nou termen in perioada dintre data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si data de 31 ianuarie 2023 inclusiv. In ceea ce priveste termenul de depunere a solicitarii de restructurare care este 31 iulie 2022 acesta va fi prorogat pana la 31 iulie 2023.

Masuri privind abrogarea unor dispozitii ale Ordonantei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale

Avand in vedere faptul ca, fata de conditiile existente la data la care a fost reglementata organizarea Loteriei fiscale, in prezent:

- operatorii economici din Romania sunt dotati cu aparate de marcat electronice fiscale moderne, care au fost, in cea mai mare parte, conectate la sistemul informatic al ANAF si ansmit zilnic informatii privind incasarile realizate de comercianti, fapt care constituie un
instrument foarte util in realizarea analizelor de risc si, implicit, eficientizarea activitatii de
control;

- potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, mai mult de jumatate din populatia Romaniei traieste in mediul urban, fiind cunoscuta predilectia consumatorilor catre marile lanturi de magazine in detrimentul magazinelor mici, iar gradul de neconformare al marilor retaileri, in raport de obligatia de a elibera bonuri fiscale, in masura in care exista, este insignifiant;

- prin raportare la noile realitati si metode de control specifice digitalizarii aceasta masura nu mai reprezinta o metoda eficienta de combatere a evaziunii fiscale pentru evitarea angajarii in continuare a unor cheltuieli din fondurile bugetare pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, se impune abrogarea dispozitiilor care reglementeaza organizarea Loteriei bonurilor fiscale.

In contextul abrogarii dispozitiilor care reglementeaza organizarea Loteriei bonurilor fiscale este necesara mentinerea in vigoare a unor prevederi din Ordonanta Guvernului nr. 10/2015, care au constituit temei pentru aprobarea actelor normative de nivel tertiar, intrucat acestea reglementeaza, printre altele, procedurile de plata a premiilor acordate la Loteria bonurilor fiscale si respectiv a celor stabilite de instanta de judecata, cu titlu de premiu.

Totodata, prin proiectul de act normativ sunt stabilite dispozitii tranzitorii care reglementeaza situatia premiilor suspendate la plata precum si cea a sumelor cu titlu de premiu la Loteria bonurilor fiscale stabilite prin hotarari definitive ale instantei de judecata.

Astfel, se precizeaza faptul ca, sumele aferente platii premiilor suspendate precum si sumele stabilite (individualizate sau nu) prin hotarari definitive ale instantei de judecata, cu titlu de premiu la Loteria bonurilor fiscale, se achita de catre Ministerul Finantelor in limita
sumelor aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Finantelor - Actiuni Generale.
 

Acelasi act normativ prevede si faptul ca taxarea inversa pentru anumite produse va fi PRELUNGITA pana la 31 decembrie 2026, detalii AICI>>

Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Finantele propun noi masuri fiscale: prorogarea termenului pentru restructurarea obligatiilor bugetare si desfiintarea loteriei bonurilor fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016