Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Asociat in doua microintreprinderi. Pot ramane ambele firme la plata impozitului micro?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Mar. 2024
Asociat in doua microintreprinderi. Pot ramane ambele firme la plata impozitului micro?
Tags: intreprinderi legate, impozit micro

O persoana este asociat in proportie de 100% la o microintreprindere si mai detine 10% din partile sociale la alta microintreprindere. In lumina reglementarilor fiscale actuale cele doua societati pot ramane ambele microintreprinderi pentru anul 2024?

Mentionez ca nu exista elemente ce ar putea sa duca la cumularea veniturilor celor doua societati pentru stabilirea plafonului de 500000 de euro si chiar daca ar fi cumulate veniturile celor doua societati nu depasesc 500000 de euro. De asemenea nu mai exista si alte entitati cu care cele doua microintreprinderi sa fie puse in legatura la calcularea plafonului de 500000 de euro.
 

 

Intreprinderi legate – raspunsul specialistului:

 

Pentru a fi considerata o microintreprindere, o persoana juridica romana trebuie sa indeplineasca conditiile cumulative prevazute de art. 47 din Codul fiscal. Aceste conditii includ, printre altele, realizarea de venituri sub plafonul de 500.000 euro si detinerea de catre asociat (direct sau indirect) doar la o singura microintreprindere a peste 25% din capitalul social.

In ceea ce priveste situatia prezentata, asociatul detine 100% dintr-o microintreprindere si 10% din partile sociale la cealalta microintreprindere. In conformitate cu prevederile Codului Fiscal, acesta poate detine peste 25% din capitalul social, doar la o singura microintreprindere. Deoarece asociatul detine mai putin de 25% din partile sociale la cea de-a doua firma, nu exista nicio incalcare a acestei conditii.

Avand in vedere ca nu exista alte aspecte care sa impiedice calificarea lor drept microintreprinderi, ambele firme pot ramane microintreprinderi pentru anul 2024.

Dar, trebuie sa se tina cont si de structura detinerii de catre ceilalti asociati pentru a determina daca conditia este indeplinita in ansamblu.


In situatia descrisa, chiar daca asociatul nostru detine doar 10% din partile sociale in cea de-a doua microintreprindere, este important sa se verifice daca ceilalti asociati detin peste 25% din valoarea/numarul total al titlurilor de participare sau drepturilor de vot.

Astfel, pentru a confirma statutul de microintreprindere pentru ambele societati, este necesara o analiza mai detaliata a structurii detinerii partilor sociale in cea de-a doua firma, inclusiv de catre ceilalti asociati. Este important ca aceasta analiza sa fie efectuata pentru a determina in mod corect calificarea fiecarei societati drept microintreprinderi pentru anul 2024.

Asadar, una din reguli in calificarea unei societati drept microintreprindere (platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor) este faptul ca un asociat poate detine peste 25% din capitalul social, doar la o singura microintreprindere. Astfel, pentru fiecare asociat trebuie sa se verifice daca acestia respecta aceasta regula in raport cu toate microintreprinderile in care detin parti sociale/actiuni/drepturi de vot.

Deci, daca ceilalti asociati din a doua microintreprindere detin, de asemenea, peste 25% din capitalul social in alta microintreprindere, atunci conditia pentru ca acea societate sa fie considerata o microintreprindere nu va fi indeplinita, iar acea societate va trebui sa opteze pentru impozitul pe profit.

Prin urmare, este important ca fiecare asociat din a doua microintreprindere sa verifice si sa respecte regula detinerii peste 25% din capital, doar la o singura microintreprindere.

Temei legal

Codul fiscal

Art. 47. - Definitia microintreprinderii

In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent: 

c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
f) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
h) are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu; 
i) a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii.
(1 1) In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c) limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta, astfel cum sunt definite potrivit prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Proiect OUG de modificare a Codului fiscal

Potrivit proiectului de OUG, art. 47 alin. 1 1 din Codul fiscal se va modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1 1) In aplicarea prevederilor alin. 1) lit. c) limita privind veniturile realizate, se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta. In sensul prezentului aliniat, persoana juridica romana care verifica conditia de la alin. 1) lit. c) este legata cu o alta persoana, daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi:
a) persoana juridica romana detine la cealalta persoana juridica romana, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere ale/ai celeilalte persoane juridice romane;
b) persoana juridica romana detine la persoana juridica romana care verifica conditia, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere ale/ai persoanei juridice romane;
c) persoana juridica romana este legata cu o alta persoana juridica romana daca o persoana detine, in mod direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua persoana juridica;
d) actionarul/asociatul persoanei juridice romane care detine, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice romane desfasoara activitate economica prin intermediul unei persoane fizice autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice, fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare. In acest caz, veniturile persoanei fizice autorizate/intreprinderii individuale/ intreprinderii familiale, altei forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/alte intreprinderi legate;
e) pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate de intreprinderile legate , in vederea aplicarii limitei de prevazuta la art. 47 alin. 1) lit. c), se iau in calcul elementele care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53.
 

Revenire:

 

Pentru detaliere va prezint situatia exacta: Situatia este urmatoarea. La microintreprinderea A sunt 4 asociati: unul cu 5%, doi cu 10% fiecare si unul cu 75% din actiuni. Unul dintre cei doi actionari cu 10% de la intreprinderea A este asociat unic(100%) la microintreprinderea B. Ceilalti 3 asociati de la A nu mai detin parti sociale la nicio alta persoana juridica. Deci nimeni nu detine mai mult de 25% din actiuni/parti sociale la mai mult decat la o singura microintreprindere. In aceasta situatie pot ramane ambele societati A SI B la regimul microintreprinderilor?

Raspuns:

 

Da, in situatia descrisa, ambele societati A si B pot ramane calificate drept microintreprinderi, deoarece niciunul dintre asociati nu detine mai mult de 25% din capitalul social la mai mult de o singura microintreprindere. Acest lucru este conform cu regula stabilita de art. 47 lit. h) din Codului Fiscal, care prevede ca un asociat poate detine peste 25% din capitalul social, doar la o singura microintreprindere pentru a fi eligibila pentru acest regim fiscal avantajos.

h) are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu;

Astfel, conditia pentru ca fiecare societate sa fie considerata microintreprindere este indeplinita in aceasta situatie, iar ambele pot beneficia de regimul fiscal specific microintreprinderilor (platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor).


Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Asociat in doua microintreprinderi. Pot ramane ambele firme la plata impozitului micro?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016