Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O persoana care este asociat unic atat intr-o societate platitoare de impozit pe profit, cat si intr-o societate platitoare de impozit micro. Are obligatia sa treca si cu societatea platitoare de impozit micro la impozit pe profit?
Veniturile cumulate depasesc 500.000 de euro la 31.12.2023.
Conform articolului 47, alineatul (1^1) din Codul Fiscal ,,In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c) limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta, iar elementele care se iau in calcul sunt cele care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53."
Sa intelegem ca in calculul plafonului de 500.000 euro se iau in considerare doar veniturile microintreprinderilor, avand in vedere ca baza de calcul impozabila este aceea de la art. 53?
Intreprinderi legate si calcularea plafonului de 500.000 euro – raspunsul specialistului:
Conform OUG 31/2024:
3. La articolul 47, alineatul (11) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
"(11) In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c) limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta, iar elementele care se iau in calcul sunt cele care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53. In sensul prezentului titlu, persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi:..."
Se va proceda la analiza veniturilor reglementate de art. 53 din Codul fiscal, respectiv veniturile obtinute de microintreprinderi, ceea ce exclude din veniturile societatilor platitoare de impozit pe profit pentru care veniturile sunt reglementate pentru art. 19-24 din Codul fiscal.
La determinarea plafonului de 500.000 de euro, se iau in considerare veniturile societatilor (doar ale microintreprinderilor analizate) si ale persoanelor fizice asociate care desfasoara activitati independente.
De exemplu, daca o persoana detine peste 25% din actiunile a doua societati si desfasoara si activitati independente, veniturile din toate sursele vor fi luate in calcul pentru determinarea plafonului de 500.000 de euro.
Pentru a ajusta vectorul fiscal conform prevederilor legale, societatile trebuie sa depuna declaratii de mentiuni pana la data de 15 aprilie 2024 (D700 se depune daca schimbati vectorul fiscal, daca nu schimbati nimic, nu depuneti).
Rog formulati si intrebare in SPV pentru a merge pe o varianta oficiala confirmata cu ANAF.
Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Din 2023 impozitul micro nu va mai fi obligatoriu, ci OPTIONAL (Proiect de OUG)Cum se face trecerea de la impozit pe profit la IMPOZIT MICRO in cazul asocierii in participatiuneCodul fiscal se modifica drastic din 2017. Cum arata noile modificari?Iata solutia ideala pentru a scapa de stresul schimbarilor legislative in domeniul fiscal-contabil!Ce cota de impozit pe veniturile micro se aplica in cazul unui CIM suspendatUltimele articole
Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Firme care NU se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euro. Pana cand trebuie modificat vectorul fiscalIn ce conditii poti trece de la impozit pe profit la IMPOZIT MICRO in 2025Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la IMPOZIT MICRO din 2025?Articole similare
TVA la sume prescrisePana la 25 martie trebuie sa depunem mai multe declaratii fiscaleTratament contabil si fiscal cheltuieli protocol in 2013Sume prescrise. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?Codul Fiscal 2010 TITLUL II - Capitolul V - Plata impozitului si depunerea declaratiilor fiscaleUltimele articole
Platitor de IMPOZIT PE PROFIT cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Cum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Firme care NU se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euro. Pana cand trebuie modificat vectorul fiscalIn ce conditii poti trece de la IMPOZIT PE PROFIT la impozit micro in 2025Articole similare
Registrul fiscal 2023: Daca firmele schimba vectorul fiscal sunt obligate sa achizitioneze un nou document?Firmele care raman si in 2023 la plata impozitului micro mai au obligatia de a depune D700 pana pe 31 martie?Fime care platesc impozit pe venit. Daca raman la acelasi impozit, mai trebuie depusa D700 in 2024?Ce pasi trebuie sa urmeze firmele care au datorat impozit gresit la ANAF, incepand cu 1 ianuarie 2023Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"