Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Asociat in firme platitoare de impozit micro si pe profit. Se va ajusta vectorul fiscal in acest caz?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Apr. 2024
Asociat in firme platitoare de impozit micro si pe profit. Se va ajusta vectorul fiscal in acest caz?
Tags: impozit micro, impozit pe profit, schimbare vector fiscal

O persoana care este asociat unic atat intr-o societate platitoare de impozit pe profit, cat si intr-o societate platitoare de impozit micro. Are obligatia sa treca si cu societatea platitoare de impozit micro la impozit pe profit?

Veniturile cumulate depasesc 500.000 de euro la 31.12.2023. 

 

Conform articolului 47, alineatul (1^1) din Codul Fiscal ,,In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c) limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta, iar elementele care se iau in calcul sunt cele care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53." 

 

Sa intelegem ca in calculul plafonului de 500.000 euro se iau in considerare doar veniturile microintreprinderilor, avand in vedere ca baza de calcul impozabila este aceea de la art. 53?

 


Intreprinderi legate si calcularea plafonului de 500.000 euro – raspunsul specialistului: 

 

Conform OUG 31/2024:

3. La articolul 47, alineatul (11) se modifica si va avea urmatorul cuprins:



"(11) In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c) limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta, iar elementele care se iau in calcul sunt cele care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53. In sensul prezentului titlu, persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi:..."

Se va proceda la analiza veniturilor reglementate de art. 53 din Codul fiscal, respectiv veniturile obtinute de microintreprinderi, ceea ce exclude din veniturile societatilor platitoare de impozit pe profit pentru care veniturile sunt reglementate pentru art. 19-24 din Codul fiscal.

La determinarea plafonului de 500.000 de euro, se iau in considerare veniturile societatilor (doar ale microintreprinderilor analizate) si ale persoanelor fizice asociate care desfasoara activitati independente.

De exemplu, daca o persoana detine peste 25% din actiunile a doua societati si desfasoara si activitati independente, veniturile din toate sursele vor fi luate in calcul pentru determinarea plafonului de 500.000 de euro.

Pentru a ajusta vectorul fiscal conform prevederilor legale, societatile trebuie sa depuna declaratii de mentiuni pana la data de 15 aprilie 2024 (D700 se depune daca schimbati vectorul fiscal, daca nu schimbati nimic, nu depuneti).

Rog formulati si intrebare in SPV pentru a merge pe o varianta oficiala confirmata cu ANAF.
 

 

Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Asociat in firme platitoare de impozit micro si pe profit. Se va ajusta vectorul fiscal in acest caz?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016