Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Impozit profit si TVA. Control Fisc: Declararea sumelor suplimentare din anii precedenti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Sep. 2019 Exclusiv
Tags: tva, declaratia 101, impozit profit, control anaf

In urma unui control efectuat de ANAF, pentru perioada octombrie 2011 - iunie 2016, s-au stabilit sume suplimentare de plata a impozitui pe profit si TVA, prin decizia emisa in data de 04.08.2017. Accesorile aferente acestor sume suplimentare au fost stabilite prin decizia in data de 20.10.2017.

Va rog sa-mi spuneti daca este corecta reflectarea in contabilitate a ambelor decizii (atat decizia de stabilire a sumelor suplimentare din TVA si impozit pe profit, cat si decizia de accesorii- dobanzi si penalitati) prin contul 1174-Rezultat reportat provenit din corectarea erorilor contabile? Daca nu este corecta inregistrarea contabila de mai sus, va rog sa-mi spuneti care ar fi tratamentul contabil conform legislatiei in vigoare. Mentionez ca in anul 2017 s-a considerat ca nu au impact fiscal, din acest motiv nu au fost evidentiate in declaratia 101, sumele aferente celor doua decizii.
 
Va rog, solicit opinia cu privire la faptul ca nu au fost declarate in declaratia 101 si daca se impune depunerea unei declaratii rectificative a impozitului pe profit, prin declaratia 101. In cazul in care raspunsul este afirmativ va rog sa mentionati la ce rubrica vor trebui declarate aceste sume.
 

Raspunsul specialistului


Potrivit prevederilor art. 95 din Legea nr. 207/2015 pentru aprobarea Codului de procedura fiscala, cu modificarile ulterioare, in urma unei inspectii fiscale organul de control emite o decizie de impunere care contine obligatiile suplimentare de plata, si accesoriile stabilite, dupa caz :

ART. 95 Decizia de impunere
(1) Decizia de impunere se emite de organul fiscal competent.
(2) Organul fiscal emite decizie de impunere ori de cate ori acesta stabileste sau modifica baza de impozitare ca urmare a unei verificari documentare, a unei inspectii fiscale ori a unei verificari a situatiei fiscale personale, efectuate in conditiile legii.
 
Inregistrarea in evidentele contabile a obligatiei de plata a debitelor, diferentelor de impozite si a accesoriilor stabilite trebuia efectuata la 2017, prin conturile de cheltuieli de exploatare a anului in curs, respectiv 2017, cand s-a emis decizia de impunere:
691 = 441 pentru diferentele de impozit pe profit,
635 = 4xx pentru diferente la alte impozite si taxe,
6581.x = 4481 pentru accesoriile stabilite.
 
In cazul in care nu s-au efectuat inregistrarile la 2017, inregistrati acum corespunzator 1174 = 441, 1174 = 4481.
Achitarea prin banca a diferentelor stabilite, daca este cazul, se inregistreaza:
         %                      =          5121  "Conturi la banci in lei"
 4411 "Impozit pe profit"
 4481 "Alte datorii fata de bugetul statului"
 
Potrivit prevederilor art. 25, alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, diferentele suplimentare de plata stabilite de organul fiscal ca urmare a efectuarii unei inspectii fiscale, inscrise in decizia de impunere ca act administrativ fiscal (debite accesorii) reprezinta cheltuieli nedeductibile la determinarea profitului impozabil, indiferent de natura acestora.

In formularul 101, suma stabilita suplimentar pentru impozitul pe profit se trece la randul 47, si trebuie sa rezulte din completarea celorlalte randuri din declaratie (de ex. rd. 2, rd. 26, rd. 27, rd. 32 etc., dupa caz).

Randul 47: Impozit pe profit stabilit în urma inspectiei  fiscale pentru anul fiscal de raportare si care se regaseste în indicatorii din formular
Nu se depune declaratie rectificativa pentru impozitul pe profit in timpul sau dupa incheierea inspectiei fiscale pentru perioada verificata.Totusi e necesara declararea la randul 47 in declaratia 101 aferenta anului 2017 a debitelor stabilite de organele de control, singura posibilitate fiind totusi rectificarea si repunerea strict a sumei suplimentare de plata a impozitui pe profit (nu a altor sume), stabilita prin decizia emisa in data de 04.08.2017.
 
Referitor la TVA:

Documentul justificativ pentru inregistrarea in evidenta contabila a diferentelor suplimentare de plata este Decizia de impunere pentru obligatii fiscale principale. Diferentele suplimentare de plata TVA se inregistreaza prin formula contabila:
    6588   (1174)                      =                                4481.1                             
"Alte cheltuieli de                                         "Alte datorii fata
 exploatare"                                                   de bugetul statului"
                                                                 (diferente suplimentare de plata)

Suma inregistrata in debitul contului 6588 trebuia raportata prin decontul de TVA cod 300 aferent lunii  august 2017 (luna comunicarii deciziei), la randul 38 “Diferente de TVA de plata stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizie comunicata si neachitate pana la data depunerii decontului de TVA” deoarece nu se achita pana la data transmiterii decontului.
 
Aceasta raportare are doar rol informativ deoarece nu se reflecta nici in evidenta contabila a societatii, dar nici in fisa sintetica pe platitor.
Decizia pentru accesorii este documentul justificativ pentru inregistrarea accesoriilor in evidenta contabila, prin formula:
    6588  / (1174)                                   =                       4481.2                                
"Alte cheltuieli de                                         "Alte datorii fata
 exploatare"                                                   de bugetul statului"
                                                                            (accesorii)

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016