keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Aplicare bonificatie conform OUG 153/2020 pentru platitorii de impozit pe profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Apr. 2022
Aplicare bonificatie conform OUG 153/2020 pentru platitorii de impozit pe profit
Tags: oug153/2020, impozit pe profit, aplicare bonificatii

Suntem o societate comerciala, platitoare de impozit pe profit, si avem urmatoarea situatie:

- profit impozabil la sfarsitul anului 2021 970.000 lei.
- impozit pe profit 155.200
- scutire de impozit a profitului reinvestit 1.100
- cheltuieli cu sponsorizarea integral deductibile 31.000
- impozit pe profit aferent trim I-III 94.000.

Conform art. I din OUG 153/2020 societatea beneficiaza de reducere de impozit pe profit de 12%. Avand in vedere aliniatul 12 din aceasta ordonanta: (12)Pentru aplicarea prevederilor prezentului articol se au in vedere urmatoarele:

a)pentru platitorii de impozit pe profit procentul aferent reducerii de impozit se aplica la impozitul pe profit anual al anului in care sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), iar valoarea reducerii rezultate se scade din acesta.

In sensul prezentei litere, impozitul pe profit anual reprezinta impozitul pe profit dupa scaderea creditului fiscal extern, impozitului pe profit scutit sau redus, sumelor reprezentand sponsorizare si/sau mecenat, burse private, in limita prevazuta de lege, precum si a costului de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale; avem urmatoarea intrebare: care este varianta corecta de calcul al impozitului de plata?

Varianta I: - Valoare bonificatie = impozit pe profit 155.200 X 12% = 18.600 - impozit de plata = valoare impozit pe profit (155200) - valoare bonificatie (18.600) - scutire de impozit a profitului reinvestit (1.100) - cheltuieli cu sponsorizarea (31.000) - impozit pe profit aferent trim I-III (94.000) = 10.500.

Varianta II: Valoare bonificatie = {impozit pe profit (155. 200) - scutire de impozit a profitului reinvestit (1.100) - cheltuieli cu sponsorizarea (31.000)} X 12% = 14.472 lei, impozit de plata = valoare impozit pe profit (155200) - valoare bonificatie (14.472 ) - scutire de impozit a profitului reinvestit (1.100) - cheltuieli cu sponsorizarea (31.000) - impozit pe profit aferent trim I-III (94.000) = 14.628 lei.

Va multumim pentru solicitudine!

Raspunsul consultantului fiscal Otilia Roman:
 
Sa facem ca un fel de ecuatie, pornind de la ipoteza, adica de la litera legii, respectiv de la alin. (12) lit.a), care spune asa:

“(12)Pentru aplicarea prevederilor prezentului articol se au in vedere urmatoarele:

a)pentru platitorii de impozit pe profit procentul aferent reducerii de impozit se aplica la impozitul pe profit anual al anului in care sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), iar valoarea reducerii rezultate se scade din acesta. In sensul prezentei litere, impozitul pe profit anual reprezinta impozitul pe profit dupa scaderea creditului fiscal extern, impozitului pe profit scutit sau redus, sumelor reprezentand sponsorizare si/sau mecenat, burse private, in limita prevazuta de lege, precum si a costului de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale;”

Sa extragem elementele de care avem nevoie:

1) “a)pentru platitorii de impozit pe profit procentul aferent reducerii de impozit se aplica la impozitul pe profit anual al anului in care sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1)” - deci, procentul se aplica asupra unei baze, denumite “impozitul pe profit anual”;
2) “iar valoarea reducerii rezultate se scade din acesta” - adica, dupa ce am aflat reducerea, inmultind procentul (in cazul de fata, 12%) cu o baza (denumita in paragraf impozit pe profit annual), aceasta reducere se scade, apoi, din acest … hm …. impozit pe profit annual;
3) dar mai incolo, in text, avem asa: “In sensul prezentei litere, impozitul pe profit anual reprezinta impozitul pe profit dupa scaderea creditului fiscal extern, impozitului pe profit scutit sau redus, sumelor reprezentand sponsorizare si/sau mecenat, burse private, in limita prevazuta de lege, precum si a costului de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale;” - deci atentie maxima, acest paragraf ne ofera, de fapt, definitia acestei baze la care se aplica procentul de reducere, chiar daca aceasta, generic, se numeste impozit pe profit annual, la fel cu denumirea pe care o stim noi despre impozitul pe profit obtinut la final de an (ca in fabula: n-am gasit alta rima, adica nu s-a gasit alta denumire); asadar, cele doua notiuni de impozit pe profit anual sunt total diferite; strictamente pentru aplicarea reducerii si NU in alt sens, dupa cum spune si litera legii “In sensul prezentei litere” - adica nu in alt sens si nu in alte situatii, ci doar aici, acum, pentru stabilirea bazei de aplicare a bonificatiei – , aceasta expresie “impozit pe profit anual” (insist, ca baza pentru aplicarea reducerii) se stabileste astfel:

Baza pentru aplicarea reducerii este un impozit pe profit rezultat dupa efectuarea unor scaderi, pornind de la impozitul pe profit total annual, adica din impozitul nostru calculat cum stim, la final de an, se scad, in ordine, creditul fiscal extern, impozitul pe profit redus sau scutit, sponsorizarea si costul aparatelor.

De la aceste informatii, facem urmatoarea ecuatie pentru aflarea bazei asupra careia se aplica reducerea:

Baza (sau impozit pe profit annual, cum este denumita strict la aceasta litera) = impozit profit annual calculat cum stim – credit fiscal extern – impozit pe profit redus sau scutit – sponsorizare – cost aparate.

Acum, in aceasta formula, sa inlocuim cu datele noastre:

Baza (denumita si “impozit pe profit anual” - denumire neferitia, care, iaca, induce in eroare) =
= 155200 – 0 – 1100 – 31000 – 0 = 123100 lei
Reducere = baza * 12% = 123100 *12% = 14772
Impozit pe profit total an 2021 datorabil = 155200 – (1100 31000) 14772 = 108328
Impozit pe profit trim IV 2021 = 108328 – 94000 = 14328 lei.
Intre variantele dvs, ar fi var II, cu mentiunea ca reducerea corecta este de 14772 si nu 14.472, cum ati scris dvs., iar impozit trim IV este 14328 si nu 14.628 lei.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016