keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Prestari servicii in schimbul unei livrari de bunuri. TVA. Inregistrari contabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Oct. 2010
Tags: tva, impozit pe profit, inregistrari contabile

de Irina Dumitrescu, valabil la 12-Oct-2010Intrebare:Efectuez lucrari de constructii de 10000 ron catre o firma. In schimbul acestei sume primim marfuri (ingrasamant) pe care il achitam prin ...

de Irina Dumitrescu, valabil la 12-Oct-2010

Intrebare:

Efectuez lucrari de constructii de 10000 ron catre o firma. In schimbul acestei sume primim marfuri (ingrasamant) pe care il achitam prin compensare. Marfurile le vindem cu 9000 ron. Care sunt implicatiile fiscale asupra TVA si impozitului pe profit. Pierderea de 1000 este deductibila fiscal? Care sunt operatiile contabile?

Raspuns:

Potrivit art. 130 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul unei operatiuni care implica o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii in schimbul unei livrari de bunuri si/sau prestari de servicii, fiecare persoana impozabila se considera ca a efectuat o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii cu plata.
 
In acest sens, punctul 8 alin. (2) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca fiecare operatiune din cadrul schimbului este tratata separat aplicandu-se prevederile Codului fiscal in functie de calitatea persoanei care realizeaza operatiunea, cotele si regulile aplicabile fiecarei operatiuni in parte.
 
In cazul prezentat, societatea efectueaza o prestare de servicii cu plata si o achizitie de bunuri.
 
In conformitate cu prevederile art. 126 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, din punct de vedere al TVA, sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
   a) operatiunile care, in sensul art. 128-130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
   b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 si 133;
   c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 127 alin. (1), actionand ca atare;
   d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 127 alin. (2);
 
Prin urmare, daca locul acestor operatiuni, determinat in conformitate cu prevederile art. 132 si 133 din Codul fiscal, este considerat a fi in Romania, livrarea bunurilor si prestarea serviciilor sunt impozabile in Romania.
 
Astfel cum prevede art. 155 alin. (1) din legea mentionata, persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) si (2), trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.
 
Asadar, pentru serviciile prestate societatea dvs. va emite o factura, in conformitate cu prevederile art. 155 din Codul fiscal. Pentru marfurile achizitionate in schimb, aceasta va primi o factura de la furnizor.
 
Inregistrari contabile:
 
 
 
1. Serviciile prestate:
 
4111 = % 12.400
                  "Clienti" 704 10.000
         „Venituri din servicii prestate”
4427  2.400
      „TVA colectata”
 
 2. Achizitia marfurilor:
 
% = 401 12.400
   „Furnizori”
371 10.000
                   „Marfuri”
4426  2.400
           „TVA deductibila”
 
3. Vanzarea marfurilor:
 
4111 = % 11.160
                   "Clienti" 707  9.000
       „Venituri din vanzarea marfurilor”
4427  2.160
     „TVA colectata”
 
4. Descarcarera gestiunii de marfurile vandute:
 
607 = 371 10.000
      „Cheltuieli privind marfurile”      „Marfuri”
 
5. Compensarea sumelor:
 
  401 = 411 12.400
              „Furnizori”                              "Clienti"
 
Reglementari cu privire la vanzarea produselor in pierdere, respectiv la un pret egal sau inferior costului de achizitie sunt cuprinse in OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Potrivit art. 17 al acestei ordonante este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia urmatoarelor situatii:
- vanzari de lichidare;
- vanzari de soldare;
- vanzari efectuate in structuri de vanzare denumite magazin de fabrica sau depozit de fabrica;
- vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, dupa ce evenimentul a trecut si este evident ca produsele respective nu mai pot fi vandute in conditii comerciale normale;
- vanzari ale produselor care intr-o perioada de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vandute;
- vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate;
- vanzarea unui produs la un pret aliniat la cel legal practicat de ceilalti comercianti din aceeasi zona comerciala, pentru acelasi produs, determinat de mediul concurential;
- vanzarea produselor cu caracteristici identice, ale caror preturi de reaprovizionare s-au diminuat.
- vanzarea produselor aflate in pachete de servicii
 
Astfel, vanzarea marfurilor la un pret mai mic decat costul de achizitie se poate efectua doar in cazurile mai sus  prezentate.
 
Din punct de vedere al impozitului pe profit, in conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
 
In acest sens, punctul 22 din Titlul II al Normei metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile cheltuielile inregistrate cu realizarea si comercializarea bunurilor, prestarea serviciilor sau executarea lucrarilor.  
 
Prin urmare, nefiind impus ca nivelul veniturilor obtinute sa fie peste nivelul cheltuielilor, cheltuielile generate de comercializarea bunurilor sub costul de achizitie, in situatiile permise de legislatia in vigoare, sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, fiind efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016