keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Organizare spectacole. Cota TVA. Inregistrari contabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Iun. 2012 Exclusiv
Tags: organizare evenimente, cota tva, inregistrari contabile, omfp 3055/2009

Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati inregistrate ca platitor de TVA (obiect de activitate: organizare spectacole) care organizeaza un eveniment pentru care biletele sunt tiparite si vandute de o alta societate cu care se incheie un contract de comision, incercand sa raspundem urmatoarelor intrebari:

1. Ce cota de TVA se aplica acestor prestari de servicii (9% sau 24%)?

2. Este societatea obligata sa intocmeasca factura fiscala pentru biletele de spectacol vandute de societatea colaboratoare, sumele incasate de aceasta fiind virate prin banca catre societatea organizatoare pe masura vanzarii biletelor?

3. Ce inregistrari contabile se fac de catre unitatea colaboratoare pentru biletele de spectacol vandute? Dar de catre societatea care organizeaza evenimentul?

Raspuns:

Conform art. 140 din Codul fiscal , cota standard TVA este de 24% si se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse.

Cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri:
   a) serviciile constand in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, cinematografe, altele decat cele scutite conform art. 141 alin. (1) lit. m);
   b) livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii;
   c) livrarea de proteze si accesorii ale acestora, cu exceptia protezelor dentare;
   d) livrarea de produse ortopedice;
   e) livrarea de medicamente de uz uman si veterinar;
   f) cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping.

Astfel, cota redusa de 9% se aplica in cazul serviciilor constand in permiterea accesului la evenimente culturale. In cazul spectacolelor de divertisment se aplica cota standard de 24%.

Conform art. 2043 din Codul civil contractul de comision este mandatul care are ca obiect achizitionarea sau vanzarea de bunuri ori prestarea de servicii pe seama comitentului si in numele comisionarului, care actioneaza cu titlu profesional, in schimbul unei remuneratii numita comision.

Din punct de vedere al TVA, potrivit art. 128 alin. (2) din Codul fiscal , se considera ca o persoana impozabila, care actioneaza in nume propriu, dar in contul altei persoane, in calitate de intermediar, intr-o livrare de bunuri, a achizitionat si livrat bunurile respective ea insasi, in conditiile stabilite prin norme.

In acest sens, pct. 6 alin. (3) din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca, persoana impozabila care actioneaza in calitate de comisionar, primind facturi pe numele sau de la comitentul vanzator sau, dupa caz, de la furnizor si emitand facturi pe numele sau catre comitentul cumparator ori, dupa caz, catre client, se considera ca actioneaza in nume propriu, dar in contul comitentului. Comisionarul este considerat din punctul de vedere al taxei cumparator si revanzator al bunurilor, indiferent daca actioneaza in contul vanzatorului sau al cumparatorului, respectiv se considera ca furnizorul ori, dupa caz, comitentul vanzator face o livrare de bunuri catre comisionar si, la randul sau, comisionarul face o alta livrare de bunuri catre comitentul cumparator sau, dupa caz, catre client. Daca, potrivit contractului, comisionarul actioneaza in numele si in contul comitentului ca mandatar, dar primeste si/sau emite facturi pe numele sau, acest fapt il transforma in cumparator revanzator din punctul de vedere al taxei.

Din punct de vedere contabil, potrivit pct. 252 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 , in categoria veniturilor se includ atat sumele sau valorile incasate sau de incasat in nume propriu din activitati curente, cat si castigurile din orice alte surse.

Activitatile curente sunt orice activitati desfasurate de o entitate, ca parte integranta a obiectului sau de activitate, precum si activitatile conexe acestora. Castigurile reprezinta cresteri ale beneficiilor economice care pot aparea sau nu ca rezultat din activitatea curenta, dar nu difera ca natura de veniturile din aceasta activitate. In contul de profit si pierdere, castigurile sunt prezentate, de regula, la valoarea neta, exclusiv cheltuielile aferente, la elementul "Alte venituri din exploatare".
Veniturile din activitati curente se pot regasi sub diferite denumiri, cum ar fi: vanzari, prestari de servicii, comisioane, redevente, chirii, subventii, dobanzi, dividende.

Sumele colectate de o entitate in numele unor terte parti, inclusiv in cazul contractelor de agent, comision sau mandat comercial incheiate potrivit legii, nu reprezinta venit din activitatea curenta, chiar daca din punct de vedere al TVA persoanele care actioneaza in nume propriu sunt considerate cumparatori revanzatori. In aceasta situatie, veniturile din activitatea curenta sunt reprezentate de comisioanele cuvenite.

Asadar, in baza contractului incheiat intre cele  doua societati, comisionarul presteaza serviciile pe seama comitentului dar in nume propriu, in schimbul unui comision.
Comitentul (societatea care organizeaza evenimentul) emite factura catre comisionar pentru biletele vandute de acesta in baza contractului de comision.
Venitul realizat de comisionar din aceste operatiuni este reprezentat de comisionul cuvenit conform contractului, pentru care are obligatia sa emita o factura in conformitate cu prevederile art. 155 din Codul fiscal .

Sumele colectate de comisionar din vanzarea biletelor nu se inregistreaza in contul de venit. Veniturile din activitatea curenta sunt reprezentate de comisionul cuvenit.

Pentru vanzarea biletelor consideram corecte urmatoarele inregistrari contabile:

Comisionar:

1. Vanzarea biletelor:

        5311        =        %    
           "Casa in lei"                
462
"Creditori diversi"
                        4427
  "TVA colectata"

2. Inregistrarea facturii emisa de comitent pentru biletele vandute:

        
%         =        401
                 462                           "Furnizori"
             "Creditori diversi"
        4426
               TVA deductibila

3. Emiterea facturii pentru comisionul cuvenit:

4111        =        %
                     "Clienti"
                        704
"Venituri din servicii prestate"
                               4427
                       "TVA colectata"

4. Compensare sume:

        401        =        4111
       "Furnizori"                             "Clienti"

5. Virarea sumelor catre comitent:

        401        =        5121
                 "Furnizori"        "Conturi la banci in lei"


Comitent:

Inregistrarea facturii emisa catre comisionar pentru biletele vandute:

        4111        =        %    
                    "Clienti"
                        704
                "Venituri din servicii prestate"
                               4427
                       "TVA colectata"

Inregistrarea facturii pentru comisionul cuvenit comisionarului:

%        =        401
                         "Furnizori"
622
"Cheltuieli privind comisioanele
                 si onorariile"
        4426
             TVA deductibila

Compensarea sumelor:

401        =        4111
        "Furnizori"                                    "Clienti"

Incasare diferenta:

5121        =        4111
          "Conturi la banci in lei"                  "Clienti"
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016