Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Care este cota TVA pentru serviciile de catering si inchiriere bunuri?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Mai. 2018
Tags: tva, cota tva, servicii, facturare, cod fiscal

In analiza de mai jos, societatea organizeaza diferite evenimente de organizare conferinte, workshop-uri, evenimente la care asigura inchirierea salii de conferinta si de catering.

Societatea primeste pentru serviciile de catering facturi cu TVA de 9%.

Vom vedea daca societatea utilizeaza cota TVA de 9% sau de 19% atunci cand factureaza catre institutii publice sau alte societati comerciale.

Iata raspunsul specialistului!

Din informatiile prezentate intelegem ca o societate, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, organizeaza diferite evenimente de organizare conferinte si workshop-uri pentru care asigura inchirierea salii de conferinta si catering.
 
In acest sens, pentru a putea stabili regimul TVA aplicabil operatiunilor descrise mai sus, trebuie stabilit mai intai de toate ce activitate desfasoara societatea. Respectiv, organizare evenimente, situatie in care se poate determina daca exista o operatiune principala si alte operatiuni accesorii sau revinde servii de catering si inchiere spatii fiecare operatiune putand fi considerata independenta.

Astfel, potrivit pct. 23 alin. 1) lit. a) din Normele de aplicare a Codului Fiscal, "o prestare trebuie sa fie considerata ca accesorie unei prestari principale daca nu constituie pentru client un scop in sine, ci un mijloc de a beneficia in cele mai bune conditii de prestarea principala realizata de prestator."
 
Totodata, in cazul in care prestatorul realizeaza mai multe prestari catre clientul sau, in cadrul aceluiasi contract sau aceleiasi tranzactii, si nu se poate stabili o operatiune principala si alte operatiuni accesorii, fiecare dintre ele constituind pentru client un scop in sine, dar care sunt atat de legate intre ele încat nu pot fi tratate ca tranzactii independente, se considera ca se efectueaza o operatiune complexa unica.

Astfel, in situatia in care operatiunile desfasurate sunt considerate a fi independente, respectiv societatea revinde servicii de catering si inchiriere de spatii, va redam mai jos regimul fiscal aplicabil.
 
Trebuie avut in vedere faptul ca, in sensul TVA, potrivit pct. 18 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, "serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului."
 
Pentru stabilirea cotei aplicabile trebuie stabilit in primul rand locul prestari acestor servicii, astfel, potrivit art. 278 alin. (4) lit. c) din Codul Fiscal, acesta se considera a fi in locul prestarii efective a serviciilor de catering, cu exceptia celor prestate efectiv la bordul navelor, al aeronavelor sau al trenurilor pe parcursul unei parti a unei operatiuni de transport de calatori efectuate in cadrul Uniunii Europene.

Astfel, daca locul de prestare este in Romania, potrivit art.  291 alin. (2) lit. f) din Codul Fiscal, pentru serviciile de catering, cu exceptia livrari bauturilor alcoolice (altele decat berea), societatea va aplica cota redusa de 9%, indiferent de statutul persoanei beneficiare.
In ceea ce priveste inchirierea salilor de conferinta, potrivi art. 278 alin. (4) lit. a) din Codul Fiscal, locul presatari acestor servicii se considera a fi locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate în legatura cu aceste bunurile imobile.

Asadar, daca locul de presatare este in Romania, acestea vor fi supuse cotei standard de TVA, respectv 19%, indiferent de statutul persoanei beneficiare.

In cazul in care locul prestarii serviciilor este in afara Romaniei, societatea va aplica prevederilor legislative din statul respectiv.
 
In situatia in care tranzactiile desfasurate sunt considerate legate intre ele si ca operatiunea se deruleaza ca un tot unitar, respectiv oraganizare de evenimente, operatiunile accesorii (servicii de catering, inchiriere spatii) beneficiaza de tratamentul fiscal al acestei operatiunii principale stabilite referitoare, printre altele, la locul prestarii, cotele, scutirile, ca si prestarea de care sunt legate.

Drept urmare, in aceasta situatie serviciile de catering si inchiriere de spatii vor fi supuse aceluiasi regim ca si serviciile de organizare de evenimente, conferinte, workshop-uri, aplicandu-se cota standard de TVA, respectv 19%, indiferent de statutul persoanei beneficiare.

In concluzie, in situatia in care serviciile prestate sunt considerate a fi independente se vor inscrise distinct pe factura, avand cota de TVA specifica fiecaruia. In cazul in care serviciile prestate se vor considera a fi o operatiune complexa unica, pe factura se va inscrie doar cota de TVA aferenta serviciului principal, indiferent de natura elementelor componente ale costului serviciului.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea, consultant fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Care este cota TVA pentru serviciile de catering si inchiriere bunuri?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016