Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Regimul special pentru agentiile de turism este tratat prin articolul 1521 din Codul fiscal si punctul 63 din normele de aplicare ale acestuia prin care se reglementeaza: - definitia agentiei de ...
Regimul special pentru agentiile de turism este tratat prin articolul 1521 din Codul fiscal si punctul 63 din normele de aplicare ale acestuia prin care se reglementeaza:
- definitia agentiei de turism;
- definitia serviciului unic oferit de agentia de turism;
- locul prestarii serviciului unic;
- baza de impozitare a serviciului unic;
- regimul de deducere aplicat de agentia de turism;
- modalitatea de emitere a facturii pentru serviciul unic.
Cum este definita agentia de turism in legislatia fiscala?
Agentia de turism este firma care intermediaza, ofera informatii sau se angajeaza sa furnizeze servicii de calatorie catre persoane care calatoresc individual sau in grup. Serviciile de calatorie cuprind elemente diverse, printre care:
✗ cazarea la hotel, case de oaspeti, camine, locuinte de vacanta si alte spatii destinate cazarii; Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024 Manual de politici contabile - Stick USB Registrul de Evidenta Fiscala PFA
✗ transportul aerian, terestru sau maritim;
✗ transfer la si de la aeroport;
✗ excursii organizate;
✗ servicii de divertisment;
✗ servicii de catering;
✗ inchirieri auto;
✗ diverse alte servicii turistice.
Aceste servicii pot fi furnizate de agentiile de turism fie in nume propriu, fie in calitate de agent.
Ce este serviciul unic?
Serviciul unic este format din pachetul de bunuri si prestari de servicii oferit in beneficiul direct al calatorului de catre agentia de turism care actioneaza in nume propriu.
De serviciul unic pot beneficia atat turistii, cat si diverse alte persoane care calatoresc in afara localitatii lor de resedinta, altfel spus calatorul poate fi:
- o persoana impozabila;
- o persoana juridica neimpozabila;
- orice alta persoana neimpozabila.
Astfel, in categoria calatorilor se pot incadra si salariatii unei firme care sunt delegati in interes de serviciu sau administratorii care se deplaseaza in scop de afaceri.
Care sunt regimurile de taxare aplicabile de catre o agentie de turism?
O agentie de turism poate utiliza doua regimuri de taxare a serviciilor prestate:
✓ regimul normal
Acest regim impune aplicarea cotei TVA utilizate de furnizorul de servicii la refacturarea fiecarui element al serviciului unic la care s-a adaugat si marja profitului agentiei de turism.
✓ regimul special
Acest regim impune aplicarea cotei standard TVA doar la marja de profit a agentiei de turism. In situatia in care agentia de turism este stabilita sau are un sediu fix in Romania, se considera ca serviciul unic oferit calatorului are locul prestarii in Romania, caz in care operatiunea se taxeaza in Romania cu cota standard TVA de 19%.
Pentru aceasta regula generala avem si o exceptie conform careia serviciul unic prestate agentia de turism nu este impozabil in situatia in care pachetul de bunuri si prestari de servicii este oferit calatorului in afara Comunitatii.
Acest serviciu efectuat de agentia de turism se considera o intermediere pentru care nu se mai poate aplica regimul special, ci regimul normal de taxare prin considerarea operatiunii ca fiind neimpozabila in Romania.
Daca pachetul de bunuri si prestari de servicii este oferit aceluiasi calator atat in afara Comunitatii, cat si in interiorul acesteia, se supune taxarii doar marja profitului aferent serviciului unic oferit pe teritoriul unui stat tert.
Retineti!
Orice agentie de turism poate opta fie pentru aplicarea regimului normal, fie pentru aplicarea regimului special de taxare.
Aplicarea regimului special este obligatorie in urmatoarele doua situatii:
✓ calatorul este o persoana fizica;
✓ serviciile oferite cuprind elemente pentru care locul operatiunii se considera a fi in afara Romaniei.
Atentie!
Nu se aplica regimul special in situatia in care agentiile de turism au calitatea de intermediar si achita prestatorilor, in numele si in contul clientului, contravaloarea serviciilor oferite pe care ulterior le deconteaza acestuia.
Baza de impozitare a serviciului unic este marja de profit?
Agentia de turism nu colecteaza TVA la intreaga suma datorata de turist, ci doar la profitul sau brut obtinut din prestarea de servicii.
Baza de impozitare a serviciului unic este marja de profit care revine agentiei de turism.
Aceasta marja este reprezentata de diferenta dintre:
✒ suma totala platita de calator exclusiv taxa aferenta;
✒ costurile agentiei de turism formate din contravaloarea livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de alte persoane impozabile in beneficiul direct al turistului.
Suma totala platita de calator cuprinde urmatoarele elemente:
- contravaloarea serviciul unic, inclusiv subventiile legate direct de acest serviciu;
- impozitele si taxele;
- cheltuielile accesorii (comisioane si cheltuieli de asigurare).
Costurile agentiei de turism cuprind contravaloarea livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii efectuate pentru calator, inclusiv TVA facturata de furnizori si prestatori.
Deoarece taxa este aplicabila doar marjei de profit ca baza de impozitare, se considera ca agentia de turism aplica un regim special de taxare pentru serviciul unic oferit calatorului.
Atentie!
In costurile pachetului de servicii care se iau in calcul pentru determinarea marjei profitului nu intra cheltuielile generale ale agentiei de turism. Aceste cheltuieli se suporta de catre agentia de turism din marja profitului realizat.
Care este regimul de deducere aplicat de agentia de turism?
Regimul de deducere se aplica in functie de destinatia bunurilor livrate de furnizori si a serviciilor prestate de prestatori.
Astfel:
● agentia de turism nu are dreptul sa deduca TVA inscrisa in facturile emise de furnizori pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate direct catre turist si oferite de agentie sub forma unui serviciu unic. Acest fapt este reglementat la alin. (6) din cadrul art. 1521: „Fara sa contravina prevederilor art. 145 alin. (2), agentia de turism nu are dreptul la deducerea sau rambursarea taxei facturate de persoanele impozabile pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii in beneficiul direct al calatorului si utilizate de agentia de turism pentru furnizarea serviciului unic.“;
● agentia de turism are dreptul sa deduca TVA inscrisa in facturile furnizorilor emise pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate pentru desfasurarea activitatii sale generale.
Cum se emite o factura pentru serviciul unic oferit calatorului?
Deoarece pentru serviciul unic se aplica regimul special, agentiile de turism nu au dreptul sa inscrie in mod distinct, in factura emisa catre calator, nici marja profitului realizat, dar nici suma TVA aferenta acestei marje. Aceasta este o obligatie reglementata la alin. (9) din cadrul art. 1521 „Agentiile de turism nu au dreptul sa inscrie taxa in mod distinct in facturi sau in alte documente legale care se transmit calatorului, pentru serviciile unice carora li se aplica regimul special, in acest caz inscriindu-se distinct in documente mentiunea «TVA inclusa».“
Factura se emite la valoarea integrala a serviciului unic, inclusiv taxa aferenta marjei profitului si poarta obligatoriu mentiunea „TVA inclusa“. Pe factura emisa se inscrie de asemenea mentiunea „regim special conform articolului 1521 din Codul fiscal“ sau „regim special conform art. 306 din Directiva 112“. Evidenta contabila a operatiunilor
Avand in vedere faptul ca unei agentii de turism ii este permis sa efectueze atat operatiuni supuse regimului normal de taxare, cat si operatiuni supuse regimului special, aceasta are obligatia sa organizeze evidente contabile pe conturi analitice distincte pentru fiecare tip de operatiune in parte.
Aceste evidente analitice trebuie sa corespunda cu evidentele fiscale organizate.
Inainte de facturarea contravalorii serviciului unic catre client, agentia de turism trebuie mai intai sa determine marja profitului serviciului respectiv. Pentru aceste calcule este obligatorie colectarea tuturor costurilor si repartizarea acestora pe fiecare comanda primita de la calator. Aceasta evidenta poate fi asimilata unei contabilitati de gestiune organizate pe baza situatiilor tehnico-operative proprii din care sa rezulte in mod distinct fiecare element de cost.
Evidenta fiscala a operatiunilor
Atat exercitarea diferentiata a dreptului de deducere TVA inscrise in facturile furnizorilor si ale prestatorilor, cat si modul de facturare a serviciului unic impune agentiei de turism organizarea unei evidente fiscale speciale, mult mai complexe decat cea a unei firme cu alt profil de activitate economica.
Aceste evidente sunt necesare pentru stabilirea corecta a taxei datorate bugetului de stat determinate prin diferenta dintre TVA colectata si TVA pentru care s-a exercitat dreptul de deducere.
Deci,
✑ referitor la TVA colectata:
Pentru suma TVA colectata aferenta serviciilor unice efectuate intr-o perioada fiscala, agentia de turism are obligatia sa intocmeasca jurnale de vanzari separate pentru facturile emise prin aplicarea regimului special de taxare. In aceste jurnale de vanzari se evidentiaza doar totalul facturii emise format din marja profitului si TVA aferenta.
Baza de impozitare a TVA si valoarea taxei colectate se stabileste pe baza de calcule efectuate separat pentru fiecare serviciu unic prestat catre fiecare client. Datele preluate
din jurnalul de vanzari sunt evidentiate ca atare in decontul de TVA la randul 7.
In modelul orientativ de jurnal pentru vanzari prezentat in O.M.E.F. nr. 1.372 din 6 mai 2008 privind organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata, conform art. 156 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, exista coloana 11 in care se poate inscrie valoarea totala a facturilor emise prin aplicarea regimului special in care este inclusa si valoarea TVA. Aceasta coloana poate fi completata numai daca programul informatic al agentiei permite preluarea in jurnalul de vanzari a facturii emise la valoarea totala formata din valoarea facturilor primite de la furnizori, marja profitului agentiei de turism si TVA colectata aferenta marjei.
Totusi, de baza pentru raportarea TVA colectate prin decontul de TVA ramane jurnalul de vanzari intocmit separat doar pentru aplicarea regimului special.
In concluzie, pentru facturile emise de agentiile de turism care aplica regimul special, sunt necesare doua jurnale de vanzari:
– un jurnal destinat evidentierii facturilor emise in regim special din care se preiau doar baza de impozitare si TVA colectata;
– un jurnal destinat evidentierii tuturor facturilor emise de agentia de turism care aplica atat regimul special, cat si regimul normal de taxare.
In acest jurnal, facturile emise in regim special se inscriu la valoarea totala.
Atentie!
Nu se colecteaza TVA pentru sumele incasate in avans deoarece nu exista elementele necesare pentru determinarea bazei de impozitare, respectiv a marjei
profitului.
✑ referitor la TVA deductibila:
Desi nu poate sa isi exercite dreptul de deducere a TVA inscrise in facturile furnizorilor pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii in cadrul serviciului unic dintr-o anumita perioada fiscala, totusi, agentia de turism este obligata sa evidentieze aceste documente intr-un jurnal de cumparari separat.
Sumele inscrise in acest jurnal nu se preiau in decontul de TVA, acestea fiind utilizate doar pentru colectarea costurilor pe fiecare comanda in parte.
Pentru achizitia de bunuri si servicii destinate activitatii generale, agentia de turism organizeaza un jurnal de cumparari separat in care inscriu toate facturile cu TVA pentru care si-a exercitat dreptul de deducere. In decontul de TVA se preiau doar totalurile inscrise in acest jurnal.
Exercitarea de catre calator a dreptului de deducere TVA
Pentru TVA inclusa in factura emisa prin aplicarea regimului special, calatorul persoana impozabila in scopuri de TVA nu isi poate exercita dreptul de deducere a TVA deoarece suma taxei nu este inscrisa pe factura in mod distinct de catre agentia de turism.
Mentiunea inscrisa pe factura „TVA inclusa“ nu indreptateste calatorul sa isi exercite dreptul de deducere TVA prin aplicarea cotei recalculate de 19/119 asupra totalului sumei facturate de catre agentia de turism.
Raportarea fiscala a facturilor emise prin aplicarea regimului special
Astfel de facturi emise de agentiile de turism nu se raporteaza prin formularul cod 394 „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA “ reglementat prin O.M.F.P. nr. 702 din 14 mai 2007, nici de catre agentiile de turism si nici de beneficiarii acestora inregistrati in scopuri de TVA. (Articol preluat din Revista Romana de TVA octombrie 2008)
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Articole similare
OMFP 24/2014 aproba normele privind autorizarea antrepozitului de TVAPrejudiciu de 1.400.000 de lei reprezentand TVA intracomunitarPerioada fiscala TVA. Cum o stabilim si care sunt criteriile?Garantia pentru bunuri livrateIti primesti banii inapoi pe timbrul de mediu! Fa o cerere de restituire!Ultimele articole
ATENTIE maxima la controalele fiscale pe TVA: tu stii care sunt ultimele reglementari legislative?Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAImpozitare autoturisme de lux si completarea Declaratiei 216Doua situatii in care se poate modifica perioada fiscala pentru TVA de la trimestru la lunaCalendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Articole similare
Studiu de caz: Regimul de DEDUCERE TVA in cazul unui leasing financiar45 la suta reducere pentru CD Consilier TVA si CD Consilier Impozitul pe Profit si 2 cadouriSchimbul de bunuri. Cum gestionam cheltuielile si deducerea de TVA?Prevederi 2012 referitoare la contribuabili inactivi introduse prin art. 11 odata cu OUG 125 din 2011Transfer bunuri. Cand intervine obligatia ajustarii TVA?Ultimele articole
E-Factura in 2024. Mai poate fi dedus TVA-ul din facturile primite in sistem clasic?Cum se poate efectua deducerea TVA-ului de pe bonurile fiscaleDreptul de deducere a TVA incepand din 2024DEDUCERE TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiPro rata. Ce inseamna, formula de calcul si cazuri practiceArticole similare
Vanzare de bunuri la un targ extern. Tratament fiscalInregistrare in scopuri de TVA cu intarziere dupa depasirea plafonului. Care sunt implicatiile fiscale si ce sactiuni se aplica?Studiu de caz: Servicii export si compensari intre firme din state diferiteContribuabili care aplica regimuri speciale. Au fost aduse modificari asupra procedurilor de colectare a TVAStudiu de caz: Operatiunile de vanzare a bunurilor second-hand in UEUltimele articole
Calendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Declaratia 398 (Declaratia speciala de TVA). Cine depune D398, termen depunereD394 in 2024. In formular se declara contractele de sponsorizare, asigurarea privata de sanatate si asigurarile RCA/Casco?Schema speciala de TVA pentru firmele mici, anuntata de ANAF. Conditii de eligibilitateDeclaratia speciala de TVA trebuie depusa la ANAF pana pe 31 august 2024Articole similare
Reducerea TVA la apa nu se va vedea in facturile catre populatieCum se inregistreaza in contabilitate TVA virat de furnizor?Procedura corecta. COTA TVA aplicata asupra bacsisuluiServicii de preparare si livrare hrana: Contracte cu institutii publice (spitale, scoli). COTA TVACOTA TVA aplicabila in cazul facturilor storno. Cum procedam?Ultimele articole
Legea 254/2024. Modificari asupra cotei de TVA de 9% aplicate din anul 2025Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaTVA locuinte 2024: Studii de caz utileTVA zahar 2024. Studii de caz practiceDarea in plata. Ce inseamna si studii de caz practice cu privire la sfera de aplicare a TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"