Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA: Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 16 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: tva, regim special de scutire, cifra de afaceri, persoanele impozabile

Ce este Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici? Regimul special pentru intreprinderile mici este reglementat la art. 152 din Codul fiscal.



Persoanele impozabile pot aplica regimul special de scutire daca cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de scutire de 65.000 euro( la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii, rotunjit la urmatoarea mie 220.000 lei).

Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea regimului special de scutire este constituita din valoarea totala a:

- livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate in cursul unui an calendaristic care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere,

- operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania

- operatiunilor scutite cu drept de deducere si anumitor operatiuni scutite fara drept de deducere (servicii de natura financiar-bancara, operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare, arendare, concesionare, inchiriere si leasingul de bunuri imobile, livrari de constructii/parti de constructii si  terenuri) daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale.

Nu se cuprind in cifra de afaceri:

   a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale;
   b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite de TVA

Daca o persoana indeplineste conditiile pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de TVA.

Cand sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA persoanele care aplica regimul special de scutire?

Persoanele care aplica regimul special de scutire si a caror cifra de afaceri este mai mare sau egala cu plafonul de scutire (65.000 euro) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit.

Persoanele impozabile care aplica regimul special de scutire:

- nu au dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor,
- nu au voie sa mentioneze taxa pe factura sau alt document;
- au obligatia sa tina evidenta:

* livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar s-ar aplica regimul de scutire - cu ajutorul Jurnalului pentru vanzari, si
* bunurilor si a serviciilor taxabile achizitionate - cu ajutorul Jurnalului pentru cumparari.

Irina Dumitrescu- au obligatia sa depuna Formularul 392B "Declaratie informativa privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile efectuate in anul ...."pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui de raportare.




Irina Dumitrescu,
Expert contabil

Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA: Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016