Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deductibilitate cheltuieli provizioane inregistrate pentru creante asigurate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Dec. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, creante, provizion, deductibilitate cheltuieli, omfp 3055/2009, impozit profit

Vom stabili mai jos daca pentru o creanta neincasata asigurata trebuie sa se constituie provizion.


Pentru a formula un raspuns facem apel la urmatoarele reglementari contabile:

- prevederile art. 6 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, potrivit carora orice operatiune economico-financiara efectuata trebuie inregistrata intr-un document justificativ care, la randul lui se inscrie in evidenta contabila proprie. Sunt responsabile de inregistrarea documentelor justificative atat persoanele care le-au intocmit, vizat si aprobat cat si acelea care le-au inregistrat;

- prevederile art. 14 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, conform carora creantele si datoriile se inregistreaza la valoarea nominala;

Potrivit prevederilor art. 14 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, in situatiile financiare creantele se prezinta la valoarea lor probabila de incasare. Atunci cand este cazul, creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate, inclusiv TVA aferenta.
Cand s-a stabilit ca sunt probleme de respectare a clauzelor contractuale, la intocmirea situatiilor financiare anuale se inregistreaza ajustari pentru deprecierea creantelor. Cheltuielile privind ajustarile sunt nedeductibile din punct de vedere fiscal, dar, potrivit principiului prudentei trebuie sa se tina cont de deprecierea clientului aflat in dificultate, indiferent daca rezultatul exercitiului este influentat in sensul reducerii profitului contabil.

- prevederile OMFP 2861 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, pct. 28 care reglementeaza obligativitatea verificarii si confirmarii creantelor si datoriilor pe baza punctajelor periodice;

- dispozitiile OMFP 3055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu Directivele Uniunii Europene, cu modificarile ulterioare, Capitolul II, pct. 11, care prevad ca situatiile financiare anuale trebuie sa ofere o imagine fidela a activelor, datoriilor, pozitiei financiare, profitului sau pierderii.

Situatiile financiare anuale trebuie publicate. Ele se adreseaza, in principal, asociatilor, angajatilor, potentialilor investitori, furnizorilor (in ceea ce priveste lichiditatea societatii, solvabilitatea, rentabilitatea etc ) si clientilor societatii (cu privire la continuitatea activitatii acesteia). Pozitia financiara a societatii, asa cum rezulta din continutul situatiilor financiare, presupune si prezentarea structurii activelor si datoriilor.  

Intocmirea situatiilor financiare are la baza aplicarea cu buna credinta a regulilor si procedurilor contabile, in functie de cunoasterea pe care responsabilii conturilor trebuie sa o aiba despre realitatea si importanta operatiilor, evenimentelor si situatiilor din intreprindere.

Atunci cand se dovedeste ca o creanta nu poate fi incasata trebuie sa se inregistreze fie o depreciere a acesteia fie o scoatere din evidenta a clientilor pentru valoarea care nu va fi incasata. In situatiile financiare creantele vor fi astfel prezentate la valoarea reala, adica la valoarea initiala mai putin ajustarea de valoare.

In activitatea practica, firmele isi protejeaza afacerile prin incheierea unor polite de asigurare a creantelor (credite comerciale), care sa le ofere protectie impotriva neplatii facturilor de catre clientii acestora. Protejarea impotriva riscurilor comerciale (riscuri care pot fi politice, de legislatie bancara, valutara etc.) se face in baza contractului de asigurare incheiat cu o firma de specialitate in contrapartida cu plata unei polite de asigurare a carei prima se calculeaza ca procent aplicat la cifra de afaceri.

Cheltuielile cu primele de asigurare sunt recunoscute la calculul impozitului pe profit considerand ca sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Creantele neincasate pentru care s-au incheiat aceste polite de asigurare pot si trebuie sa fie depreciate la finele exercitiului, daca este cazul, prin inregistrarea unor cheltuieli. Aceste cheltuieli nu se incadreaza in prevederile art. 22, alin. (1), lit. c) din Codul fiscal, privind constituirea de provizioane deductibile din baza de impozitare a profitului, deoarece nu indeplinesc cumulativ conditiile impuse pentru deducerea lor si anume nu indeplinesc dispozitia expresa de a nu fi garantate de o alta persoana.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deductibilitate cheltuieli provizioane inregistrate pentru creante asigurate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016