Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In primul rand, dorim sa mentionam ca veniturile obtinute de PFA sunt incluse in categoria veniturilor din activitati independente.
In conformitate cu prevederile art. 48 si 49 din Codul fiscal, venitul net anual din activitati independente se determina prin utilizarea unuia din urmatoarele sisteme:
- sistem real;
- norma de venit.
Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, pentru contribuabilii care isi desfasoara activitatea individual, este cuprins in anexa nr. 1 a OMFP 2875/2011 privind aprobarea Nomenclatorului activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activitati desfasurate de contribuabilii care realizeaza venituri comerciale.
Pe site-ul ANAF veti regasi AICI normele de venit pe fiecare judet si pe fiecare activitate.
Pentru activitatea de constructii in general, la pct 100 din nomenclator se regasesc Servicii executate de mozaicari, faiantari, parchetari, zidari, zugravi, geamgii, iar activitatile care se pot inscrie la aceasta categorie, conform CAEN, sunt urmatoarele:
- 4120: Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale;
- 4333: Lucrari de pardosire si placare a peretilor;
- 4334: Lucrari de vopsitorie, zugraveli si montari de geamuri;
- 4339: Alte lucrari de finisare;
- 4399: Alte lucrari speciale de constructii n.c.a.
In functie de localitatea si zona unde se desfasoara activitatea va trebui sa vedeti care este norma de venit corespunzatoare.
In cadrul acestui sistem de impozitare, impozitul anual se determina prin aplicarea cotei de impozitare de 16% la norma de venit corespunzatoare iar achitarea sa are loc prin plati anticipate trimestriale, pana la data de 25 a ultimei luni a fiecarui trimestru (25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie).
Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.
Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia privind venitul estimat/norma de venit pana la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Cum stabilim venitul anual net pe baza normelor de venit pentru un PFA?":
Rating:
Nota: 4.58 din 5 din 6 voturi
Rating:
Nota: 4.58 din 5 din 6 voturi
Articole similare
TAXE SI IMPOZITE - Revista de Proceduri obligatorii pentru contabilul roman3 salarii pe luna echivaleaza cu taxele anuale catre primarieCalcularea plafoanelor privind TVA. Iata cursurile valutare pentru anul 2013!Cresteri retroactive ale nivelului contributiilor socialeCe impact ar putea avea reducerea CASUltimele articole
Revista de TAXE SI IMPOZITE vine cu ACCES la stagiul CECCAR 2021Sunteti profesionist cu experienta in sectorul public?TAXE SI IMPOZITE MINIME! Solutiile sunt disponibile pe un stick de memorieTOT ce trebuie sa stii despre PFA/II/IF in 2021. Taxe, impozite, deduceriNOU! Consultanta CONTABILA: 125 de specialisti sunt de garda in 2021!
Mai multe articole despre Taxe si Impozite
Articole similare
ANAF vrea sa schimbe declaratiile. Vezi ce formulare ar putea sa nu mai fie valabileCodul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul VII - Venituri din activitati agricoleDeclararea si plata contributiilor sociale de catre persoanele fiziceNoi masuri fiscale reglementate printr-un proiect MFP: o mai buna comunicare cu ANAFCalendar fiscal: Lista declaratiilor pe care le depunem pana la 26 maiUltimele articole
ANAF modifica modelul si continului formularului 204. Care este termenul de depunere pentru anul 2021?ANAF a publicat normele de venit pentru impunerea veniturilor din activitati agricolePersoana Fizica Autorizata. Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venitPFA personalitate juridica - vanzare teren. Completarea Declaratiei UnicaProcedura privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice (publicata in M. Of.)
Mai multe articole despre norme de venit
Articole similare
Numar limitat de activitati si angajati din ianuarie 2017 pentru PFA-uri si Intreprinderi IndividualeVezi ce modificari sufera Codul fiscal cu privire la impozitul pe venitSesiune online ANAF: Completarea Declaratiei Unice 212 pentru veniturile din activitati independentePFA: Contributii la CAS si CASSStatul pierde anual 1,8 milioane de lei prin neplata TVA-ului de catre florariiUltimele articole
Tot ce trebuie sa stii despre PFA in 2021. Precizari oficiale de la Inspectia MunciiUnde verde la CONTABILITATE fara erori si fara amenziIndemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)Venituri din investitii in anul 2020. Impozit pe venit. Contributii socialeContributii la minim pentru PFA/II/IF. Ce presupune in 2021?
Mai multe articole despre PFA
Articole similare
Documentar fiscal: Ce schimba OANAF 2203/2015 privind deducerea CASS in cazul veniturilor din inchiriere?Studiu de caz: Minusuri si plusuri la inventar pentru o Intreprindere IndividualaDeclaratia 204 se depune de asocierile fara personalitate juridica pana la 15 martie 2017!Evitati riscul de a fi supus inspectiei fiscale! Respectati termenul-limita de 20 decembrie!Declaratia 112 a fost actualizata. Descarcati ultima versiuneUltimele articole
Speta zilei cu Ionut Jinga! Aspecte fiscale privind impozitul pe venituri din dividendeOUG 26/2021 modifica OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilorOptezi pentru plata contributiei de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate? ANAF a publicat un GHID in acest sensVenituri din investitii in anul 2020. Impozit pe venit. Contributii socialeReguli noi de impozitare a unor venituri din inchirieri, obtinute de persoanele fizice, introduse prin Legea 296/2020
Mai multe articole despre activitati independente

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"