Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Documentar fiscal: Se datoreaza CASS si pentru alte categorii de venituri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, cass, contributiile sociale, decizia de impunere, asigurari sociale

Va aducem la cunostinta ca persoanele fizice datoreaza CASS si pentru alte categorii de venituri, astfel ca veti regasi mai jos cele mai importante aspecte in ce priveste aceste obligatii de plata ale contribuabililor amintiti.


Obligatie

Persoanele care obtin venituri din: cedarea folosintei bunurilor; investitii; premii si castiguri din jocuri de noroc; operatiunea de fiducie si din alte surse au calitatea de contribuabili in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Persoanele care realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor mentionate platesc contributia asupra tuturor acestor venituri.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara (800 lei).

Atentie!

Nu se datoreaza CASS pentru veniturile mentionate mai sus de catre persoanele care realizeaza: venituri din salarii, asimilate salariilor, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii, precum si venituri din: activitati independente realizate sub forma de intreprindere individuala (iI), intreprindere familiala (iF), persoana fizica autorizata (PFA); profesii libere; activitati agricole; activitati independente cu retinere la sursa (venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent; venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara; venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil - microintreprindere, care nu genereaza o persoana juridica); realizate din asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice rezidente cu persoane juridice romane atat in Romania cat si in strainatate.

Baza de calcul

Baza lunara de calcul pentru:


- veniturile din cedarea folosintei - venitul net in cazul in care se aplica cotele forfetare; norma anuala de venit - pentru inchirierile de camere in scop turistic; venitul net anual - pentru cei care determina venitul in sistem real;

- veniturile din investitii - castigul net;

- veniturile din premii si castiguri din jocuri de noroc - venitul net determinat ca diferenta dintre venitul din premii sau din jocuri de noroc si suma reprezentand venit neimpozabil;

- veniturile din operatiunea de fiducie este cea prevazuta la art. 42^1 din Codul Fiscal;

- veniturile din alte surse - venitul brut realizat.

Contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala, pe baza informatiilor din:

- declaratia privind venitul realizat, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, transferuri de titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise, si operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, si orice alte operatiuni de acest gen;

- declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit;

- evidenta fiscala, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, in cazul in care venitul net se stabileste prin deducerea cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

 Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza in anul urmator, prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazelor de calcul.


Plata contributiei

Sumele reprezentand obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite prin decizia de impunere anuala se achita in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.


Sursa: DGFP Valcea


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Documentar fiscal: Se datoreaza CASS si pentru alte categorii de venituri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016