keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

35 la suta din economia UE e sustinuta de veniturile din drepturile de proprietate intelectuala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, tva, drepturi de proprietate intelectuala, ue, locuri de munca, activitatea economica

Un studiu recent arata ca circa 35% dintre locurile de munca existente la nivelul Uniunii Europene sunt bazate pe sectoare in care se utilizeaza cu precadere drepturile de proprietate intelectuala.


Comisia Europeana a salutat publicarea unui studiu privind drepturile de proprietate intelectuala, care a fost elaborat in comun de Oficiul European de Brevete (OEB) si de Oficiul pentru Armonizare in cadrul Pietei Interne (OAPI). Studiul, intitulat "Sectoarele in care se utilizeaza pe scara larga drepturile de proprietate intelectuala: contributia la performanta economica si la ocuparea fortei de munca in Europa" (septembrie 2013), masoara importanta drepturilor de proprietate intelectuala in economia UE. Principalele constatari ale studiului sunt acelea ca sectoarele in care se utilizeaza pe scara larga drepturile de proprietate intelectuala genereaza aproximativ 39% din totalul activitatii economice din UE (aproximativ 4,7 miliarde EUR anual), acestea asigurand in mod direct aproximativ 26% din totalul locurilor de munca din UE (56 de milioane de locuri de munca); inca 9% din locurile de munca din UE sunt legate in mod indirect de sectoarele respective.

Comisarul pentru piata interna si servicii, dl. Michel Barnier, a declarat: "Sunt convins ca drepturile de proprietate intelectuala joaca un rol extraordinar de important in stimularea inovarii si a creativitatii si salut publicarea acestui studiu care confirma ca promovarea drepturilor de proprietate intelectuala inseamna crestere economica si locuri de munca, Studiul ne va ajuta sa ne bazam in continuare procesul de elaborare a politicilor pe date concrete. Studiul ne arata ca utilizarea drepturilor de proprietate intelectuala in economie este omniprezenta: de la industriile de inalta tehnologie, la producatorii de articole sportive, jucarii si jocuri pe calculator, toate aceste sectoare folosesc pe scara larga nu doar un tip, ci, adesea, mai multe tipuri de drepturi de proprietate intelectuala."
    
Dl. Benoit Battistelli, presedintele Oficiului European de Brevete (OEB), a declarat: "Acest raport arata ca beneficiile brevetelor si ale altor drepturi de proprietate intelectuala nu sunt doar o teorie economica. Pentru societatile inovatoare, imobilizarile necorporale au devenit extrem de importante. in special pentru IMM-uri, dar si pentru centrele de cercetare si pentru universitati, brevetele constituie adesea o oportunitate de a avea acces la fonduri si de a gasi parteneri de afaceri. Pentru a ramane competitiva intr-o economie globala, Europa trebuie sa incurajeze si mai mult dezvoltarea si utilizarea noilor tehnologii si a inovatiilor."


Dl. António Campinos, presedintele Oficiului pentru Armonizare in cadrul Pietei Interne (OAPI), a declarat: "Acest studiu este rezultatul unei colaborari ample intre experti din diferite agentii si din diferite tari, in cadrul careia s-a utilizat o metodologie transparenta si reproductibila. Studiul abordeaza chestiunea fundamentala a masurii in care sectoarele care au legatura cu drepturile de proprietate intelectuala sunt importante pentru locurile de munca, PIB si schimburile comerciale din UE. Acum avem un raspuns clar. Drepturile de proprietate intelectuala sunt importante, chiar foarte importante".

Studiul se concentreaza asupra economiei UE si considera drept sectoare in care se utilizeaza pe scara larga drepturile de proprietate intelectuala fie cele care inregistreaza mai multe drepturi de proprietate intelectuala pe angajat decat alte sectoare, fie cele in cazul carora utilizarea drepturilor de proprietate intelectuala este o caracteristica intrinseca a activitatii pe care o desfasoara. Aceste sectoare sunt selectate la nivelul UE, pe baza, de exemplu, a unor masuratori ale gradului de utilizare a drepturilor de proprietate intelectuala, efectuate in intreaga UE.
    
Studiul constata, de asemenea, ca:

    remuneratia medie in sectoarele in care se utilizeaza pe scara larga drepturile de proprietate intelectuala este cu peste 40% mai mare decat in alte sectoare;

    printre exemplele de sectoare in care se utilizeaza pe scara larga drepturile de proprietate intelectuala se numara si:

        fabricarea de masini-unelte portabile actionate electric (brevete);

        fabricarea de produse farmaceutice de baza (marci);

        fabricarea de ceasuri (desene sau modele);

        publicarea de carti (drepturi de autor) si

        fabricarea de produse lactate si de branzeturi (indicatii geografice);

      sute de sectoare, in domenii diverse precum activitatile legate de serviciile financiare si de asigurare, agentiile de publicitate, fabricarea de inghetata, fabricarea de tapet, productia de vin, iluminatul electric si aparatele de uz casnic, telecomunicatiile prin satelit si extractia de petrol si de gaze, utilizeaza, de asemenea, pe scara larga drepturile de proprietate intelectuala si multe dintre acestea folosesc simultan cel putin doua drepturi de proprietate intelectuala.

Acest studiu vine pe fondul unui amplu exercitiu similar efectuat in 2012 de Oficiul de Brevete si Marci din SUA impreuna cu Administratia pentru Economie si Statistica, in urma caruia s-a ajuns la concluzii comparabile in ceea ce priveste economia SUA cu cele constatate in studiul efectuat de OAPI si OEB in cazul economiei UE.

Sursa: Comisia Europeana


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016