Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Regim TVA aplicat unor cursuri desfasurate intr-un stat membru UE

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: anaf, regim tva, prestari servicii, cursuri, perfectionare, tratament fiscal

Vom stabili, prin cele ce urmeaza, ce regim fiscal se va aplica in ce priveste TVA-ul aferent unor cursuri de perfectionare profesionala de care beneficiaza angajatii unei persoane impozabile stabilite si inregistrate in scopuri de TVA in Romania, in situatia in care cursurile respective se desfasoara in Marea Britanie.


Privind regimul TVA aplicabil in cazul serviciilor constand in cursuri de perfectionare, prestate pe teritoriul Marii Britanii de un prestator persoana impozabila stabilita si inregistrata in scopuri de TVA in Marea Britanie, catre o persoana impozabila stabilita si inregistrata in scopuri de TVA in Romania, inainte de 1 ianuarie 2011 (data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 117/2010 prin care s-au adus modificari semnificative Codului fiscal in ceea ce priveste identificarea locului prestarii pentru serviciile in discutie), confirmam opinia dvs., potrivit careia:

- locul prestarii acestor servicii din punct de vedere al TVA se considera a fi in Marea Britanie [art. 133 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal];
- in Romania nu se datora taxa pentru aceste servicii de catre beneficiar, indiferent daca prestatorul a aplicat sau nu TVA din Marea Britanie.

In ceea ce priveste regimul TVA aplicabil acestor prestari dupa 1 ianuarie 2011, mentinand aceeasi ipoteza, precizam ca, pe relatia B2B [Business to Business] (atat prestatorul, cat si clientul sunt persoane impozabile din perspectiva TVA), prevederile legale incidente sunt urmatoarele:
- art. 133 alin. (2) - regula generala B2B (impozitare in statul in care este stabilit beneficiarul sau are un sediu fix la care primeste serviciile - pentru serviciile principale si auxiliare legate de activitati culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale, de divertisment sau de activitati similare, cum ar fi targurile si expozitiile, inclusiv in cazul serviciilor prestate de organizatorii acestor activitati, cu exceptia acordarii accesului la aceste evenimente si a serviciilor auxiliare legate de acordarea accesului;
- art. 133 alin. (7) lit. b) - regula locului prestarii efective - pentru serviciile legate de acordarea accesului la evenimente culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale, de divertisment sau alte evenimente similare, cum ar fi targurile si expozitiile, precum si pentru serviciile auxiliare legate de acordarea acestui acces.

Incadrarea prestarii acestor servicii, constand in cursuri de perfectionare profesionala, prezinta un anumit grad de dificultate, ele putand fi considerate fie in categoria activitatilor pentru care se aplica regula generala B2B, fie in categoria evenimentelor pentru care acordarea accesului se impoziteaza potrivit regulii speciale, respectiv la locul prestarii efective. In opinia noastra, cursurile de perfectionare profesionala nu pot fi calificate drept evenimente educationale, ci drept activitate educationala. Prin urmare, acordarea accesului la astfel de cursuri/instruiri nu poate face obiectul regulii speciale prevazute la art. 133 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal, ci al regulii generale prevazute la art. 133 alin. (2), respectiv regula B2B.

In consecinta, serviciile constand in cursuri de formare profesionala, prestate pe teritoriul Marii Britanii de o persoana impozabila stabilita si inregistrata in scopuri de TVA in Marea Britanie, catre un client - persoana impozabila stabilita si inregistrata in scopuri de TVA in Romania (fara alte sedii secundare in alte state membre pentru care sa se considere ca au fost prestate serviciile), dupa 1 ianuarie 2011, au locul prestarii in Romania, statul membru in care este stabilit beneficiarul.

Baza legala: Legea nr 571 / 2003 articolul 133

Sursa: ANAF

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016