Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Operatiuni legate de exportul de bunuri. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: livrari bunuri, exporturi, codul vamal, tva

Analizam mai jos cazul unei societati A, inregistrate in Romania, care livreaza bunuri unei persoane impozabile inregistrate in Franta, bunuri care vor fi expediate de catre aceasta in afara Comunitatii.


Conditia de livrare este FAS, ceea ce inseamna ca societatea A va pune bunurile la dispozitia cumparatorului de-a lungul navei in port; conform contractului, formalitatile de export le va face cumparatorul. Vanzatorul va subcontracta serviciile de transport efectuate pe teritoriul Romaniei - de la sediul societatii pana la Constanta - unei alte societati (B) inregistrate in Romania. Conform art. 143 alin (1) litera (b), societatea A va factura catre societatea din Franta contravaloarea bunurilor livrate, inclusiv transportul pana in port, in regim de scutire. Vom stabili astfel daca si serviciile de transport national facturate de societatea B catre societatea A pot beneficia de scutire conform art 143 alin (1), litera (c), respectiv daca pot fi considerate servicii legate direct de exportul bunurilor. De asemenea, serviciile de ambalare a bunurilor in vederea exportului vor fi subcontractate. Vom vedea daca acestea pot fi considerate servicii legate direct de exportul bunurilor, respectiv pot fi facturate in regim de scutire de catre subcontractor catre societatea A, conform art 143 alin (1), litera (c).


Solutia consultantului:

Asa cum este definit prin art. 181 din Legea 86 din 10 aprilie 2006 privind Codul vamal al Romaniei, exportul reprezinta operatiunea de scoatere a marfurilor romanesti in afara teritoriului vamal al Romaniei. Deci, furnizorul din Romania este persoana obligata sa plaseze marfurile romanesti destinate exportului sub regimul vamal de export. Pentru parasirea teritoriului vamal al Romaniei, furnizorul din Romania este obligat sa desemneze un declarant vamal care emite declaratia vamala de export. Pe acest document de export, furnizorul figureaza ca titular al operatiunii de export chiar daca a negociat cu cumparatorului conditia de livrare "F.A.S.".

Astfel, pentru a considera ca efectueaza o operatiune de export, furnizorul bunurilor are obligatia de a intocmi declaratia vamala de export care se depune la biroul vamal in a carui raza de competenta se afla sediul exportatorului sau locul in care marfurile sunt ambalate sau incarcate in vederea exportului. In situatia prezentata de dvs., biroul vamal este cel din Constanta.

Totusi, avand in vedere ca titular al operatiunii de export este firma din Franta, nu se poate considera ca furnizorul din Romania efectueaza un export de bunuri ca operatiune scutita cu drept de deducere a TVA. In acest caz, exportator al bunurilor este firma din Franta, aspect care rezulta si din precizarea dvs. "bunuri care vor fi expediate de catre aceasta in afara Comunitatii". Practic, firma din Romania efectueaza o livrare de bunuri pe teritoriul national al Romaniei prin punerea bunurilor la dispozitia partenerului din Franta, de-a lungul vasului, motiv pentru care trebuie sa emita factura cu TVA colectata. Acelasi tratament fiscal este aplicabil si serviciului de transport al bunurilor pana in port.

Deoarece firma din Franta intocmeste toate formalitatile de export a bunurilor, pe numele sau, firma din Romania nu va avea posibilitatea sa justifice realizarea unei operatiuni de export in baza urmatoarelor documente impuse prin art. 3 din OMFP 2222/2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu ultima modificare efectuata prin OMFP / 2012 :
-    factura completata cu informatiile impuse prin articolul 155 alin. (5) din Codul fiscal ;
-    unul dintre urmatoarele documente:
-    certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau,
-    notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica;
-    documentul din care sa rezulte ca transportul este realizat de catre cumparator sau de catre alta persoana in numele sau:
-    documentul de transport;
-    comanda de cumparare, de vanzare sau contractul;
-    documentele de asigurare.

De asemenea, serviciile de ambalare a bunurilor in vederea exportului nu se incadreaza in categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere a TVA deoarece sunt efectuate de catre un prestator din Romania in beneficiul firmei din Romania care realizeaza o operatiune de livrare a bunurilor pe teritoriul Romaniei. Chiar daca firma din Romania ar fi realizat un export de bunuri, serviciile de ambalare ar fi fost taxabile de catre prestator deoarece nu sunt considerate servicii legate direct de exportul de bunuri.  

Deci, subcontractorul nu poate considera ca a efectuat in beneficiul societatii  A un serviciul scutit cu drept de deducere reglementat prin art 143 alin (1), litera (c) din Codul fiscal.

In concluzie, toate operatiunile efectuate de catre furnizorul din Romania, respectiv livrare si ambalare de bunuri, inclusiv transportul bunurilor pana in port sunt considerate pe teritoriul Romaniei, motiv pentru care se colecteaza TVA si valoarea operatiunilor se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%".


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Operatiuni legate de exportul de bunuri. Regim TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016