Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Factura servicii de transport. Baza legislativa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: tva, factura, servicii de transport, furnizor intracomunitar

Intrebare: O societate aduce marfa prin transport maritim din Mexic cu descarcare in Olanda unde se face tranzit, iar marfa ajunge in Romania si se face vama in orasul in care are clientul sediul. Societatea are factura de transport de la furnizorul extracomunitar Mexic-Olanda. De asemenea, exista si factura de transport rutier de la furnizorul intracomunitar pe ruta Olanda-Romania. Ambele intra in valoarea in vama a bunurilor si sunt incluse in declaratia vamala. Niciuna dintre facturi nu va face obiectul taxarii inverse si factura de transport intracomunitar Olanda-Romania nu va fi declarata in formularul 390 deoarece ambele sunt cuprinse in valoarea din vama. Care este baza legala pentru tratamentul descris?



Raspuns:

Baza legala pentru situatia prezentata de dvs. este urmatoarea:

a) In situatia in care transportul este efectuat de catre o casa de expeditie stabilita pe teritoriul Romaniei sunt aplicabile prevederile art. . 143 denumit "Scutiri pentru exporturi sau alte operatiuni similare, pentru livrari intracomunitare si pentru transportul international si intracomunitar "alin. (1) lit. d) conform caruia sunt scutite de taxa prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, altele decat cele prevazute la art. 141, daca acestea sunt direct legate de importul de bunuri si valoarea acestora este inclusa in baza de impozitare a bunurilor importate potrivit art. 139.

Transportatorul din Romania este obligat sa justifice aplicarea corecta a regimului de scutire cu drept de deducere in baza documentelor reglementate prin OMFP 2222/2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de TVA pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu ultima modificare efectuata prin OMFP 2230/2011;

b) In situatia in care transportul este efectuat de catre o casa de expeditie stabilita pe teritoriul unui stat membru sau a unui stat tert sunt aplicabile prevederile art. . 133 alin. (2) si punctul 13 alin. (13) din normele de aplicare prin care se reglmenteaza faptul ca locul este in Romania, prin aplicarea scutirilor de TVA de la art. 143.

Avand in vedere faptul ca achizitia serviciului de transport pe ruta Olanda - Romania este scutit deoarece intra in baza de impozitare a TVA in vama, valoarea acestuia nu reprezinta o achizitie intracomunitara de servicii care trebuie raportata prin declaratia cod 390. In categoria operatiunilor intracomunitare se incadreaza doar acele operatiuni pentru care se aplica regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. (2) iar beneficiarul aplica regimul de taxare inversa.

In oricare dintre situatiile mentionate, valoarea serviciilor de transport pentru care se aplica tratamentul fiscal de la art. 143 alin. 1 lit. d) se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari in baza declaratiei vamale de import si se raporteaza prin decontul de TVA la randul 21 denumit "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Factura servicii de transport. Baza legislativa":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016