Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Servicii export si compensari intre firme din state diferite

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Dec. 2014 Exclusiv
Tags: societati, firme, ordinele de compensare, export, compensarea

In cazul urmator, avem o societate X cu sediul in Romania care presteaza un serviciu catre o firma din Moldova.Bunul asupra caruia se presteaza serviciul (asistenta la executie montare) se afla pe teritoriul Romaniei si a fost ulterior livrat in Moldova de catre o alta societate romana. Stabilim daca societatea X va emite factura de prestare de serviciu cu TVA sau fara, precum si care vor fi informatiile cuprinse in factura.


De asemenea, vom vedea cum se realizaza compensarea intre o societate romaneasca si o alta din Moldova si daca ordinele de compensare sunt valabile doar intre societatile din Romania.

1: Locul prestarii pentru serviciul de asistenta la executarea montarii bunului este in Romania conform art. 133, alin. (4), litera a):

"(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:

a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experti si agenti imobiliari, de cazare in sectorul hotelier sau in sectoare cu functie similara, precum tabere de vacanta sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregatire si coordonare a lucrarilor de constructii, precum serviciile prestate de arhitecti si de societatile care asigura supravegherea pe santier;".

Daca ne-am opri aici, atunci factura ar trebui intocmita cu TVA 24%. Totusi, fiind vorba despre un serviciu prestat in legatura cu un export de bunuri, acesta este scutit de TVA conform art. 143, alin. (1), literele c) sau e) (depinde de situatia dvs.).

OMFP 2222/2006 reglementeaza conditiile in care firma dvs. va beneficia de scutirea de TVA. Conform art. 4 din OMFP 2222 :

"(8) Scutirea de taxa prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, pentru alte prestari de servicii legate direct de exportul de bunuri, se justifica de catre prestatorul serviciilor, in masura in care locul prestarii serviciilor este considerat a fi in Romania in conformitate cu prevederile art. 133 din Codul fiscalsi daca acesta ar fi fost persoana obligata la plata taxei conform art. 150 alin. (1) din Codul fiscal, in cazul in care nu se aplica o scutire de taxa. Documentele pe baza carora se justifica scutirea de taxa sunt:

a) contractul incheiat cu beneficiarul;
b) factura care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
c) documentele din care sa rezulte ca prestarile de servicii efectuate sunt legate direct de exportul de bunuri."
 
Daca serviciile se incadreaza la art. 143, alin. (1), litera e) din Codul fiscal, atunci scutirea de taxa se justifica asa cum prevede art. 6 din OMFP 2222/2006.
 
Deci in cazul in care sunteti sau puteti intra in termen de 90 de zile calendaristice de la data la care a intervenit faptul generator de taxa pentru operatiunea in cauză in posesia documentelor care justifica scutirea de TVA, veti intocmi factura fara TVA.

Daca nu puteti justifica scutirea de taxa sau operatiunea nu se considera legata direct de exportul de bunuri (desi din descrierea dvs. asa reiese) atunci veti factura cu TVA.
 
2: Procedura de compensare intre o societate romana si una straină

Compensarea datoriilor intre o societate din Romania si una nere­zidenta nu intra sub incidenta re­gle­mentarilor referitoare la ordine­le de compensatie cu regim special. Aceste operaţiuni se supun dispozitiilor de drept comun din Codul Civil.

Pentru a se putea inregistra in contabilitate, este suficient un in­scris intre parti, prin care sa convi­na compensarea si sa cuprinda da­te­le facturilor si altor acte referitoare la sumele ce urmeaza a fi compensate. Se poate folosi şi modelul ordinelor de compensare privind persoanele juridice romane, insa rezidentii care realizeaza operatiuni nemonetare cu nerezidentii in mod direct, si nu prin intermediul unei institutii financiare, au obligatia de a raporta aceste tranzactii la Banca Nationala a Romaniei – Directia Statistica conform Regulamentului BNR 4/2014, pana pe data de 20 a lunii urmatoare.

Extras din Regulamentul nr. 4/2014 al BNR
  "Art. 59. - Rezidentii care realizeaza operatiuni nemonetare au obligatia sa raporteze letric aceste tranzactii la Banca Nationala a Romaniei - Directia statistica, pana la data de 20 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea, prin completarea si transmiterea anexei nr. V.6."

Operaţiunile nemonetare sunt cele care se desfasoara fara transferarea de fonduri (de exemplu, compensarea unui export de marfa cu un import de marfa sau invers). Prin urmare, compensarile sunt operaţiuni nemonetare.
 

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Servicii export si compensari intre firme din state diferite":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016