Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Pentru ca o operatiune sa intre in sfera TVA, aceasta trebuie sa fie sau sa poata fi asimilata unei operatiuni taxabile – respectiv o livrare de bun sau o prestare de serviciu.
Atentie!
A nu se confunda niciodata operatiunile care nu sunt in sfera de aplicare a taxei cu operatiunile scutite de TVA (de exemplu, exporturile de bunuri) sau cu operatiunile neimpozabile in Romania (de exemplu, serviciile cu locul prestarii in alta tara).
In continuare vom vedea care sunt cele 4 operatiuni care nu intra in sfera TVA.
Cuprins
1. Bunuri acordate in scopul promovarii
Potrivit art. 270 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, nu constituie livrare de bunuri, in sensul art. 270 alin. (1) din Codul fiscal, acordarea in mod gratuit de bunuri in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor sau, mai general, in scopuri legate de desfasurarea activitatii economice, in conditiile stabilite prin Normele metodologice.
In sensul art. 270 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, se cuprind in categoria bunurilor acordate in mod gratuit in scopul stimularii vanzarilor bunurile care sunt produse de persoana impozabila in vederea vanzarii sau sunt comercializate in mod obisnuit de catre persoana impozabila, acordate in mod gratuit clientului, numai in masura in care sunt bunuri de acelasi fel ca si cele care sunt, au fost ori vor fi livrate clientului.
Atunci cand bunurile acordate gratuit in vederea stimularii vanzarilor nu sunt produse de persoana impozabila si/sau nu sunt bunuri comercializate in mod obisnuit de persoana impozabila si/sau nu sunt de acelasi fel ca si cele care sunt ori au fost livrate clientului, acordarea gratuita a acestora nu se considera livrare de bunuri daca:
1. se poate face dovada obiectiva a faptului ca acestea pot fi utilizate de catre client in legatura cu bunurile/serviciile pe care le-a achizitionat de la respectiva persoana impozabila; sau
2. bunurile/serviciile sunt furnizate catre consumatorul final si valoarea bunurilor acordate gratuit este mai mica decat valoarea bunurilor/serviciilor furnizate acestuia.
Bunurile acordate in scop de reclama cuprind, fara a se limita la acestea, bunurile oferite in mod gratuit in cadrul campaniilor promotionale, mostre acordate pentru incercarea produselor sau pentru demonstratii la punctele de vanzare.
Potrivit art. 297 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal, nu este deductibila taxa datorata sau achitata pentru achizitiile de bauturi alcoolice si produse din tutun, cu exceptia cazurilor in care aceste bunuri sunt destinate revanzarii sau pentru a fi utilizate pentru prestari de servicii sau pentru cazurile prevazute la art. 270 alin. (8) lit. b) si art. 271 alin. (5) lit. b).
De retinut! Litera b) din alin. (7), art. 297, Capitolul X, Titlul VII a fost modificata de pct. 162, art. I din Legea nr. 296 din 18 decembrie 2020, publicata in Monitorul Oficial nr. 1.269 din 21 decembrie 2020. Anterior intrarii in vigoare a acestor modificari, TVA aferenta achizitiilor de bauturi alcoolice si produse din tutun era integral nedeductibila in cazul acordarii acestora in mod gratuit de bunuri in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor.
2. Bunuri acordate in cadrul actiunilor de protocol
Potrivit art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal, nu constituie livrare de bunuri, in sensul art. 270 alin. (1) din Codul fiscal, acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, in conditiile stabilite prin normele metodologice.
In sensul art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal, bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit.

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial.
Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul. Baza impozabila, respectiv valoarea depasirilor de plafon, si taxa colectata aferenta se inscriu in autofactura prevazuta la art. 319 alin. (8) din Codul fiscal, care se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit in cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul.
3. Servicii prestate in cadrul actiunilor de sponsorizare, mecenat sau protocol
Conform art. 271 alin. (5) litera a) din Codul fiscal, nu constituie si nici nu este asimilata unei prestari de servicii efectuate cu plata utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile sau prestarea de servicii in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, mecenat sau protocol, in urmatoarele conditii:
a) daca actiunile de protocol sunt realizate in scopuri legate de activitatea economica a persoanei impozabile, fara a fi limitate la o valoare anume;
b) prestarea de servicii in mod gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau mecenat – daca valoarea totala in cursul unui an calendaristic se incadreaza in limita a 3 la mie din cifra de afaceri constituita din operatiuni taxabile, scutite cu sau fara drept de deducere, precum si din operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii este considerat a fi in strainatate potrivit prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal.
Incadrarea in plafon se determina pe baza datelor raportate prin deconturile de taxa depuse pentru un an calendaristic. Nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane sponsorizarile si actiunile de mecenat, acordate in numerar, si nici bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa.
Depasirea plafonului constituie livrare de bunuri cu plata, respectiv se colecteaza taxa.
Taxa colectata aferenta depasirii se include in decontul intocmit pentru ultima perioada fiscala a anului respectiv.
4. Servicii prestate in mod gratuit in scop de reclama
Conform art. 271 alin. (5) litera b) din Codul fiscal, nu constituie si nici nu este asimilata unei prestari de servicii efectuate cu plata prestarea de servicii in mod gratuit in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor sau, mai general, in scopuri legate de desfasurarea activitatii economice, in urmatoarele conditii:
se cuprind in categoria serviciilor acordate in mod gratuit in scopul stimularii vanzarilor serviciile care sunt prestate de persoana impozabila in vederea vanzarii sau sunt comercializate in mod obisnuit de catre persoana impozabila, acordate in mod gratuit clientului, numai in masura in care sunt servicii de acelasi fel ca si cele care sunt, au fost ori vor fi livrate clientului.
Atunci cand serviciile prestate gratuit in vederea stimularii vanzarilor nu sunt prestate de persoana impozabila si/sau nu sunt servicii comercializate in mod obisnuit de persoana impozabila si/sau nu sunt de acelasi fel ca si cele care sunt ori au fost livrate clientului, acordarea gratuita a acestora nu se considera prestare de servicii daca:
1. se poate face dovada obiectiva a faptului ca acestea pot fi utilizate de catre client in legatura cu bunurile/serviciile pe care le-a achizitionat de la respectiva persoana impozabila; sau
2. bunurile/serviciile sunt furnizate catre consumatorul final si valoarea bunurilor acordate gratuit este mai mica decat valoarea bunurilor/serviciilor furnizate acestuia;
serviciile acordate in scop de reclama cuprind, fara a se limita la acestea, servicii oferite in mod gratuit in cadrul campaniilor promotionale, mostre acordate pentru incercarea produselor sau pentru demonstratii la punctele de vanzare.
5. Servicii prestate in cadrul perioadei de garantie
Conform art. 271 alin. (5) litera c) din Codul fiscal, nu constituie si nici nu este asimilata unei prestari de servicii efectuate cu plata prestarea de servicii in mod gratuit in cadrul perioadei de garantie de catre persoana care a efectuat initial livrarea de bunuri sau prestarea de servicii.
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Tratament contabil si fiscal cheltuieli protocol in 2013Atentie: prilej de a extinde ABUZIV SFERA TVA!Promovare produse. Cum procedam cu incadrarea in SFERA TVA?Radierea societatii: ce implicatii fiscale exista si cum tratam raportarile financiare?Factura de penalitati. Tratament TVAUltimele articole
Noutati legislative. 5 noutati fiscale privind TVA in 2025Venituri din inchirieri. De cand se va datora TVA de catre persoanele fiziceDeducere TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiDeclaratia 394. Contractele de sponsorizare se declara in acest formular?Cum se factureaza combustibilul cu pret redus de 50 bani/litru, conform OUG 106/2022?Articole similare
Banii din Masura 2 -capital de lucru- incep sa ajunga odata cu publicarea Legii Bugetului de Stat in Monitorul OficialTaxe si impozite MINIME! Solutiile sunt disponibile pe un stick de memoriePersoana impozabila din stat membru - formalitati pentru inregistrarea TVA in RomaniaRegim fiscal TVA pentru IFN beneficiar de servicii scutite de TVA fara drept de deducereReactivare societate suspendata. Obligatii de reinregistrare in scopuri de TVAUltimele articole
Platitor de TVA. Cum poate iesi de la TVA prin optiuneFirme neplatitoare de TVA cu activitate suspendata. Autovehiculele pe firma mai pot fi utilizate?Ajustare pozitiva a TVA. Cum sa procedati in cadrul unui leasing financiarPanouri fotovoltaice. Ce cota de TVA se aplica in 2025Deductibilitate cheltuieli si regim fiscal TVA pentru produsele EXPIRATE
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"