keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Proceduri in materie de TVA privind achizitiile intracomunitare de bunuri si de servicii efectuate de persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Sep. 2015 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, tva, vies, cod valabil tva, furnizorul de bunuri

Subiectul pe care il analizam azi are in prim-plan procedurile in materie de TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si de servicii. Vom vedea astfel cum trebuie sa procedeze o persoana impozabila neinregistrata in scop de TVA in cazul in care face o achizitie intracomunitara si primeste o factura cu TVA de la furnizorul de bunuri/servicii din alt stat membru.


De asemenea, vom vedea ce obligatii declarative are, daca datoreaza plati la buget si ce inregistrari contabile se fac.

Procedura in materie de TVA privind achizitiile intracomunitare de bunuri efectuate de persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA In cazul in care o persoana impozabila neinregistrata in scopuri de TVA intentioneaza sa efectueaze achizitii intracomunitare de bunuri care depasesc echivalentul a 10.000 euro calculat la cursul de la data aderarii trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 153^1 din Codul fiscal inainte de efectuarea acesteia:

 

"ART. 153^1 Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii
(1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol: a) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 153 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara;"

Pentru aceasta va completa si va depune la organul fiscal la care este arondat Formularul 091 (DECLARATIE DE INREGISTRARE IN SCOPURI DE TVA/ DECLARATIE DE MENTIUNI PENTRU ALTE PERSOANE CARE EFECTUEAZA ACHIZITII INTRACOMUNITARE SAU PENTRU SERVICII) prin care solicita un cod special de TVA, care este diferit de codul de identificare fiscala.

 

Achizitiile de bunuri efectuate intr-un an calendaristic care sunt sub 10.000 euro nu reprezinta operatiuni impozabile in Romania, asa cum se precizeaza la alin. (4) al art. 126 din Codul fiscal:

 

ART. 126 Operatiuni impozabile
 

"(4) Prin derogare de la prevederile alin. (3) lit. a), nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii: b) valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al carui echivalent in lei este stabilit prin norme.

(8) In cazul in care plafonul pentru achizitii intracomunitare este depasit, persoana prevazuta la art. 126 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal va solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art.153^1 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Inregistrarea va ramane valabila pentru perioada pana la sfarsitul anului calendaristic in care a fost depasit plafonul de achizitii si cel putin pentru anul calendaristic urmator."

Norme 2(5) aferente art. 126 "(5) Echivalentul in lei al plafonului pentru achizitii intracomunitare de 10.000 euro, prevazut la art. 126 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, aplicabil in cursul unui an calendaristic, se determina pe baza cursului valutar de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la cifra miilor. Rotunjirea se face prin majorare cand cifra sutelor este egala sau mai mare decat 5 si prin reducere cand cifra sutelor este mai mica de 5, prin urmare plafonul este de 34.000 lei. "

Dupa inregistrarea in scopuri de TVA conform articolului 153^1 urmeaza inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari prin completarea si depunerea la organul fiscal a Formularul 095 Cerere de inregistrare/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari.

Conform Circularei MFP nr. 81544 / 11.10.2010, in cazul achizitiilor intracomunitare persoanele care nu sunt inregistrate in ROI nu figureaza in VIES cu cod valabil de TVA, chiar daca sunt inregistrate conform art. 153^1. In aceasta situatie, furnizorul bunurilor din statul UE nu poate aplica scutirea de TVA pentru livrarea intracomunitata a acestora, fapt pentru care va emite factura cu TVA din statul din care se face livrarea.

Urmare a achizitiei intracomunitare de bunuri beneficiarul din Romania are obligatia de a intocmi si depune Formularul 301 Decontul special de taxa conform art. 156^3, sa plateasca TVA conform art. 157(1) si sa depuna Formularul 390 Declaratia recapitulativa conform art. 156^4 din Codul fiscal.

Daca furnizorul a emis factura cu TVA ca urmare a faptului ca beneficiarul din Romania nu i-a prezentat un cod valabil de TVA, valoarea TVA de pe factura va fi inclusa in baza de impozitare a TVA pentru achizitia intracomunitara de bunuri.

Procedura in materie de TVA privind achizitiile intracomunitare de servicii efectuate de persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA

 

In cazul achizitiilor intracomunitare de servicii nu exista acel plafon de 10.000 de euro ca la achizitiile intracomunitare de bunuri si de aceea, persoana impozabila neinregistrata in scopuri de TVA trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 153^1 din Codul fiscal de la prima achizitie de servicii intracomunitare inainte de efectuarea acesteia. Pasii pe care trebuie sa-i parcurga sunt identici cu cei de la achizitia intracomunitara de bunuri respectiv:

- sa completeze si sa depuna la organul fiscal la care este arondat, inainte de realizarea achizitiei, a Formularului 091 pentru inregistrarea in scopuri de TVA

- sa completeze si sa depuna la organul fiscal la care este arondat , inainte de realizarea achizitiei, a Formularului 095 pentru inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari

- dupa realizarea achizitiei intracomunitare sa intocmeasca si sa depuna Formularul 301 Decontul special de taxa conform art. 156^3,

- sa plateasca TVA conform art. 157(1) si

- sa depuna Formularul 390 Declaratia recapitulativa conform art. 156^4 din Codul fiscal.

 

Daca furnizorul a emis factura cu TVA ca urmare a faptului ca beneficiarul din Romania nu i-a prezentat un cod valabil de TVA, valoarea TVA de pe factura va fi inclusa in baza de impozitare a TVA pentru achizitia intracomunitara de servicii, aspect semnalat si la alin 14 al art 158^2 din Codul fiscal:

"Persoanele care nu figureaza in Registrul operatorilor intracomunitari nu au un cod valabil de TVA pentru operatiuni intracomunitare, chiar daca acestea sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1."


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra, Lector Universitar dr.
 

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016