Tags: microintreprindere, cesiune de creante, regim fiscal
Societatea G (microintreprindere platitoare de TVA) preia prin contract de cesiune creanta aferenta unui credit de 150.000 lei acordat de BANCA societatii M, pretul contractului fiind de 120.000 lei. Creanta este garantata cu terenuri. Dupa 2 luni, societatea G cesioneaza 1/2 din aceasta creanta catre societatea S la pretul de 90.000 lei. Terenurile cu care este garantata cealalta 1/2 de creanta urmeaza sa fie adjudecate de societatea G de la societatea M. Care sunt implicatiile fiscale pentru aceste operatiuni si cand se datoreaza impozit micro, TVA?
Raspunsul specialistului:
Codul Civil trateaza cesiunea de creanta ca modalitate de transmitere a obligatiilor printr-un contract, prin care un creditor transmite o creanta a sa unei alte persoane fie cu titlu oneros, fie cu titlu gratuit.
Creditorul care transmite creanta poarta denumirea de creditor cedent, persoana care preia creanta se numeste cesionar, iar debitorul a carui creanta se cedeaza se numeste debitor cedat, cedentul si cesionarul fiind partile contractului de cesiune, iar debitorul cedat avand doar calitatea de tert.
In cazul d-voastra, la cesiunea de creante participa:
- Cesionarul -partea care achizitioneaza creanta (soc G)
- Cedentul – partea care vinde creanta (soc. M)
- Debitorul cedat-Banca, care nu efectueaza inregistrari in contabilitate in ceea ce priveste suma datoriei. Pe baza instiintarii primite in urma contractului de cesiune, aceasta inregistreaza numai modificarea creditorului din M in G.
Obligatia de plata ramane aceeasi pentru debitor, pretul cesiunii fiind o intelegere contractuala intre cedent si cesionar.
Intre G si S se incheie un alt contract de cesiune de creante, la care participa:
- Cesionarul -partea care achizitioneaza creanta (soc S)
- Cedentul – partea care vinde creanta (soc. G)
- Debitor cedat-(soc.M).
Inregistrarea in contabilitate se face in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1802/2014, care la pct.333 prevede:
“(1) Creantele preluate prin cesionare se evidentiaza in contabilitate la costul de achizitie (articol contabil 461 "Debitori diversi" = 462 "Creditori diversi"). Valoarea nominala a creantelor astfel preluate se evidentiaza in afara bilantului (contul 809 "Creante preluate prin cesionare").
(2) In cazul achizitiei unui portofoliu de creante, costul de achizitie se aloca pentru fiecare creanta astfel preluata.
(3) In cazul in care cesionarul recupereaza de la debitorul preluat o suma mai mare decat costul de achizitie al creantei fata de acesta, diferenta dintre suma incasata si costul de achizitie se inregistreaza la venituri (contul 758 "Alte venituri din exploatare"/analitic distinct) la data incasarii.
(4) In cazul in care cesionarul cedeaza creanta fata de debitorul preluat, acesta recunoaste in contabilitate la data cedarii:
a) o cheltuiala (contul 654 "Pierderi din creante si debitori diversi"), daca costul de achizitie al creantei cedate este mai mare decat pretul de cesiune al acesteia; sau
b) un venit (contul 758 "Alte venituri din exploatare"/analitic distinct), daca pretul de cesiune al creantei cedate este mai mare decat costul de achizitie al acesteia.”
Reflectarea in contabilitatea Societatii G:
- Inregistrarea contractului de preluare a datoriei, intre G si M
461 analitic.Soc.M = 462 analitic Banca 120.000 lei
- Inregistrarea contractului de cesiune de creanta intre G si S
461 analitic.Soc.S = % 90.000 lei
461 M 60.000
758 30.000
Am luat in considerare jumatate din creanta preluata de 120.000 lei.
- Incasarile se inregistreaza astfel:
5121 = 461 S 90.000 lei
5121 = 461 M 60.000 lei
- Se impune efectuarea platii catre Banca
462 = 5121 120.000 lei
Astfel toate conturile au fost inchise.
Din punct de vedere TVA, la pct. 52 alin. (9) –(16) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, se prevede ca:
“(9) Operatiunile cu creante se clasifica, in functie de contractul incheiat intre parti, in:
a) operatiuni prin care persoana care detine creantele angajeaza o persoana in vederea recuperarii acestora, care nu presupun cesiunea creantelor;
b) operatiuni care presupun cesiunea creantelor.
(10) In situatia prevazuta la alin. (9) lit. b) se disting operatiuni prin care:
a) cesionarul cumpara creantele, fara ca operatiunea sa aiba drept scop recuperarea creantei;
b) cesionarul cumpara creantele, asumandu-si sau nu riscul neincasarii acestora, percepand un comision de recuperare a creantelor de la cedent;
c) cesionarul cumpara creantele, asumandu-si riscul neincasarii acestora, la un pret inferior valorii nominale a creantelor, fara sa perceapa un comision de recuperare a creantelor de la cedent.
(11) Se considera ca cesionarul realizeaza o prestare de servicii de recuperare de creante in beneficiul cedentului, taxabila conform prevederilor art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal in situatia prevazuta la alin. (10) lit. b), intrucat percepe de la cedent un comision pentru aceasta operatiune. De asemenea, persoana care este angajata in scopul recuperarii creantelor in situatia prevazuta la alin. (9) lit. a) realizeaza o prestare de servicii de recuperare de creante in beneficiul persoanei care detine creantele, taxabila conform prevederilor art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal.
(12) In situatia prevazuta la alin. (10) lit. b) se considera ca cesiunea creantei de catre cedent nu reprezinta o operatiune in sfera de aplicare a TVA.
(13) In situatia prevazuta la alin. (10) lit. a):
a) daca pretul de vanzare al creantei este mai mare decat valoarea nominala a creantei, cedentul realizeaza o operatiune scutita de TVA conform prevederilor art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal, iar cesionarul nu realizeaza o operatiune in sfera de aplicare a TVA;
b) daca pretul de vanzare al creantei este mai mic sau egal cu valoarea nominala a creantei, nici cedentul, nici cesionarul nu realizeaza operatiuni in sfera de aplicare a TVA.
(14) In cazul cesiunii de creanta prevazute la alin. (10) lit. c):
a) se considera ca cesiunea creantei de catre cedent reprezinta o operatiune scutita de TVA in sensul art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal;
b) cesionarul se considera ca nu efectueaza o prestare de servicii de recuperare de creante in beneficiul cedentului, respectiv nu realizeaza o operatiune in sfera de aplicare a TVA, intrucat nu percepe un comision pentru aceasta operatiune.
(15) In sensul alin. (9) - (14) au fost pronuntate si deciziile in cauzele Curtii Europene de Justitie nr. C-305/01 Finanzamt Gross-Gerau impotriva MKG-Kraftfahrzeuge-Factoring GmbH si C-93/10 Finanzamt Essen-NordOst impotriva GFKL Financial Services AG.
(16) Baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata pentru serviciile constand in recuperare de creante prevazute la alin. (11) este constituita din contravaloarea serviciului, reprezentand toate componentele comisionului perceput de cesionar, inclusiv componenta de finantare.”
Asadar, operatiunea, de cesiune de creante, nu intra in sfera TVA. Niciuna dintre parti, nici cedentul, nici cesionarul nu realizeaza operatiuni in sfera de aplicare a TVA.
Din punct de vedere al impozitului pe venitul microintreprinderilor, art. 53 din codul Fiscal prevede ca baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad:
a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
c) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
d) veniturile din subventii;
e) veniturile din provizioane, ajustari pentru depreciere sau pentru pierdere de valoare, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil sau au fost constituite in perioada in care persoana juridica romana era supusa impozitului pe veniturile microintreprinderilor;
e1) veniturile din ajustari pentru pierderi asteptate aferente activelor financiare constituite de persoanele juridice romane care desfasoara activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil sau au fost constituite in perioada in care persoana juridica romana era supusa impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
g) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
h) veniturile din diferente de curs valutar;
i) veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora;
j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii, inregistrate in contul "709", potrivit reglementarilor contabile aplicabile;
k) veniturile aferente titlurilor de plata obtinute de persoanele indreptatite, potrivit legii, titulari initiali aflati in evidenta Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor sau mostenitorii legali ai acestora;
l) despagubirile primite in baza hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului;
m) veniturile obtinute dintr-un stat strain cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, daca acestea au fost impozitate in statul strain.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Interzicerea practicilor comerciale neloiale
Intrebare:
Societatea noastra plateste lunar catre clientii sai (majoritatea companii de retail) o suma care este prevazuta de conditiile comerciale incheiate cu acestia (% negociat cu fiecare dintre parteneri).
Aceasta suma nu are in spate nicio contraprestatie si nici nu este o reducere acordata in urma atingerii unui target, reprezentand in fapt taxa de raft perceputa de clientii nostri (de ex. ptr. expunerea produselor noastre pe rafturile lor).
Mentionam ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul fiscal si tratamentul contabil al comertului cu deseuri
Intrebare:
Firma noastra are ca obiect de activitate secundar:
3811: colectarea deseurilor nepericuloase si
4677: comert cu ridicata al deseurilor si resturilor.
Dorim sa cumparam deseuri de la furnizori interni (din RO) si sa le vindem la un client din Polonia.
Va rog sa ne ajutati cu inregistrarile (monografie contabila) si declaratiile de depus atat in calitate de cumparator (colector) de pe piata interna, cat si ca vanzator catre un...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul contabil al diferentelor de impozite stabilite in urma inspectiei fiscale
Intrebare:
In urma inspectiei fiscale, s-a stabilit suplimentar de plata tva in suma de 35.927 lei si impozit pe profit de 24.173 lei. Din suma de 35.927 lei, 11.436 lei, reprezinta tva de plata stabilit ca urmare a inregistrarii eronata in registru jurnal de cumparari a unei facturi, iar din suma de 24.173 lei (impozit pe profit) suma de 9.630 lei este aferenta acestei facturii. Mentionez ca RIF-ul a fost finalizat in luna martie 2025, iar perioada controlata a fost pentru anul martie 2019 -...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Provizioane pentru litigii
Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu calculul actualizarii cu rata inflatiei a sumei de 12.607 lei, perioada 02.07.2024 - 27.02.2025. La calcul ma raportez la Rata anuala a indicelui preturilor de consum comunicat de INS?
ian.24 - 7,4
feb.24 - 7,2
mar.24 - 6,6
apr.24 - 5,9
mai.24 - 5,1
iun.24 - 4,9
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri din strainatate. Chirii Ungaria
Intrebare:
Persoana fizica are in proprietate un imobil in Ungaria. Acest imobil este inchiriat catre o persoana fizica.
Persoana fizica a obtinut venituri in anul 2021 in suma de 1.000.000 HUF si a platit impozit 150.000 HUF. Avem dovada platii impozitului platit in Ungaria, emisa de autoritatile Ungare.
Intrebarea este daca trebuie sa mai plateasca impozit si in Romania sau se acorda credit fiscal conform conventiei de evitare a dublei impuneri?
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<