keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Executare silita. Se poate incheia un contract de cesiune de creante, cedand o parte a creantelor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Oct. 2015 Exclusiv
Tags: executare silita, cod civil, anaf, decizie de raspundere solidara, creditor, creante

In analiza urmatoare, discutam despre o societate care face obiectul unei executari silite din partea ANAF, ca urmare a unei Decizii de raspundere solidara ce are in vedere angajarea de personal de la un tert, decizie contestata in instanta, avand conturile blocate si o parte din clienti - terti popriti.


Avand in vedere cele mentionate anterior, se poate incheia un contract de cesiune de creante, cedand o parte a creantelor, altele decat cele apartinand tertilor porpriti, principalului creditor, fara de care activitatea firmei va fi perturbata, sau acest contract va fi considerat de care ANAF ca sustragere de la executarea silita?


In contextul dispozitiilor legale privind procedura executarii silite reglementata de Codul de procedura fiscala debitorul are deplina libertate sa dispuna de bunurile care nu fac obiectul indisponibilizarii instituite de catre organul de executare.

In acest sens trebuie subliniat ca art. 219 alin. (1) lit. m) din Codul de procedura fiscala sanctioneaza contraventional doar refuzul debitorului supus executarii silite de a preda bunurile organului de executare spre a fi sechestrate sau de a le pune la dispozitie acestuia pentru a fi identificate si evaluate, or, in situatia prezentata rezulta doar ca debitorul supus executarii silite actioneaza in limitele permise de organele de excutare in scopul continuarii activitatii stingand prin intermediul cesiunii de creanta obligatiile fata de creditorul ale carui creante neachitate perturba activitatea societatii debitoare.

Desigur ca in calitatea sa de creditor organul de executare poate formula o actiune in instanta (actiune revocatorie intemeiata pe dispozitiile art. 1562 si urmatoarele din Codul civil) pentru revocarea cesiunii in cazul in care apreciaza ca pretul acesteia nu este cel corect. De asemenea, are la dispozitie prevederile art. 27 alin. (2) prin care este angajata raspunderea solidara a persoanelor care au provocat insolvabilitatea societatii.

In concluzie, consideram insa ca in cazul in care cesiunea de creanta a fost efectuata la pretul de piata operatiunea de stingere a obligatiilor de plata fata de creditorul important in functionarea societatii nu este numai legala dar si oportuna daca a fost efectuata in scopul continuarii activitatii si platii obligatiilor fiscale.




Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016