Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Care e procedura pentru constituirea garantiilor ca si venituri?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Mar. 2014 Exclusiv
Tags: contract, garantii, venituri, extras de cont, cod civil, prescriptie, garantii

Vom constata daca la sfarsitul exercitiului exista obligatia confirmarilor de solduri si pentru garantii de buna executie a unui contract. De asemenea, in cazul in care sunt constituite garantii ale unor firme cu care nu mai exista relatii contractuale de peste 3 ani, iar aceste garantii nu au fost returnate, si nici solicitate de respectiva companie, vom vedea ce se intampla cu acele garantii si daca pot fi constituite drept venit.



Potrivit art.28 alin.1 din OMFP 2861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii creantele si obligatiile fata de terti sunt supuse verificarii si confirmarii pe baza extraselor soldurilor debitoare si creditoare ale conturilor de creante si datorii care detin ponderea valorica in totalul soldurilor acestor conturi, potrivit "Extrasului de cont" (cod 14-6-3) sau punctajelor reciproce scrise.

Nerespectarea acestei proceduri, precum si refuzul de confirmare constituie abateri de la prezentele norme si se sanctioneaza potrivit legii.
 
Astfel, garantia de buna executie reprezentand o obligatie catre un tert trebuia supusa verificarii si confirmarii pe baza extrasului de cont.
 
Conform art.2517 din Codul Civil Art. termenul prescriptiei este de 3 ani, daca legea nu prevede un alt termen.
 
In cazul in care creantele si datoriile au fost inventariate, verificate si confirmate pe baza Extrasului de cont sau au fost confirmate debitele prin orice alta modalitate, termenul de prescriptie se va intrerupe si va incepe sa curga un nou termen de prescriptie de la data recunoasterii debitului. Daca pe parcursul acestor 3 ani obligatia fata de tert a fost confirmata, termenul de prescriptie s-a prelungit cu inca 3 ani de la data confirmarii.
 
Conform pct.187 din OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene la scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora.
 
Acest lucru ar putea fi dovedit prin trimiterea de confirmari de sold, dar la care nu s-a primit raspuns din partea creditorului.
 
Pentru a putea scoate din evidenta datoriile ale caror termene de plata sunt prescrise este nevoie o decizie motivata  a administratorului ce va avea calitate de document justificativ pentru inregistrarile contabile. Totusi, daca prescriptia este constatata in urma inventarierii patrimoniului conform OMFP 2861/2009 privind inventarerea, listele de inventar si procesul verbal de la finele inventarierii pot constitui documente justificative.

 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Care e procedura pentru constituirea garantiilor ca si venituri?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016