Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Rezolutia celei de a XXIII-A Editii a zilei Intreprinzatorilor din Romania: 12 masuri pentru cresterea accesului IMM-rilor la finantare.
Accelerarea procesului de creditare a economiei reale este o conditie indispensabila pentru relansarea procesului investitional si asigurarea reintrarii economiei romanesti pe un nou ciclu de crestere, avand in vedere ca una dintre principalele dificultati ale IMM-urilor este accesul dificil la finantare:
In anul 2014, 91,52% din IMM-uri s-au autofinantat, 22,43% au obtinut credite bancare, iar 2,36% din intreprinderi au apelat la leasing;
ponderea IMM-urilor care se finanteaza prin creditele bancare a scazut de 2,27 ori (-28,62 p.p.) in 2014 (22,43%) fata de 2009 (51,05%);
ponderea IMM-urilor care se autofinanteaza a crescut de 1,42 ori (+ 27,10 p.p.) in 2014 fata de 2009 (64,42%), inregistrindu-se in 2014 un nivel maxim de 91,52%.
Cu prilejul celei de a XXIII-a editii a Zilei Intreprinzatorilor din Romania si a Forumului National al IMM-urilor, organizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), in data de 22 mai 2015 la Poiana Brasov, intreprinzatorii prezenti au solicitat adoptarea unui numar de 12 masuri urgente pentru cresterea accesului si diversificarea surselor de finantare, ca si conditii esentiale pentru relansarea economiei si a sectorului IMM-urilor:
1. PUNEREA IN APLICARE A LEGII NR. 62/2014 DE MODIFICARE A LEGII IMM-urilor:
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Alocarea unei cotei de cel putin 0,4% din PIB pentru finantarea programelor destinate IMM-urilor;
Operationalizarea fondurilor speciale pentru IMM-uri, similare cu cele din U.E:
Fonduri de seed-capital pentru sprijinirea infiintarii de noi microintreprinderi de catre tineri;
Fonduri de micro-granturi si micro-credite pentru dezvoltarea mestesugurilor si serviciilor in mediul rural;
Fonduri cu capital de risc pentru finantarea IMM-urilor/start-up-urilor inovative si a proiectelor din industriile de varf, alimentate cel putin partial din fondurile europene si cele de la bugetul statului.
Publicarea in mod centralizat si actualizare permanenta a informatiilor privind toate programele si masurile de sustinere aplicabile IMM-urilor, inclusiv cele finantate din fonduri structurale, pentru a asigura accesul facil la informatii privind continutul, conditiile, procedurile, termenele si celelalte aspecte importante privind fiecare masura in parte.
2. DIVERSIFICAREA SI AMPLIFICAREA SERVICIILOR DE GARANTARE SI CONTRAGARANTARE: recapitalizarea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) si a Fondului Roman de Contragarantare (FRC), diversificarea serviciilor acestora si valorificarea intr-o masura mai mare a garantiilor acordate de aceste fonduri.
3. IMBUNATATIREA POLITICILOR BANCILOR CU CAPITAL DE STAT (CEC Bank, Exim Bank) prin implementarea unor programe care sa fie prietenoase si stimulative pentru creditarea IMM-urilor.
4. CRESTEREA CREDITARII ECONOMIEI REALE SI RELATII CONSTRUCTIVE CU BANCILE
Credite mai accesibile pentru IMM-uri: cerinte echilibrate pentru garantiile personale si dobanzi suportabile.
Abordare bancara si intreprenoriala echilibrata a componentelor esentiale de natura cantitativa si calitativa, cu promovarea utilizarii ratingurilor calitative ca un instrument de completare a evaluarii cantitative standard a bonitatii IMM.
Cresterea transparentei si competitiei in sectorul bancar, prin asigurarea publicarii pe site-urile fiecarei banci a unor indicatori cheie la nivel individual, a grilelor de evaluare a cererilor de creditare si a tuturor costurilor creditarii, cu efect direct privind intensificarea concurentei, compararea ofertelor de creditare si reducerea costurilor de finantare a IMM-urilor. - Simplificarea sarcinii administrative: eliminarea obligatiilor declarative aditionale prin limitarea documentelor si informatiilor solicitate intreprinderilor de catre banca la cele esentiale, care fac nemijlocit obiectul evaluarii acordarii sau respingerii creditului.
Sprijinirea accesul la consultanta, adaptata nevoilor specifice ale IMM-urilor si dezvoltarea unor programe de "pregatire pentru investitii" pentru IMM-uri, in stransa cooperare cu organizatiile reprezentative ale acestora.
Dezvoltarea unui produs comparativ privind ofertele bancare, pentru informarea IMM-urilor.
Colaborare permanenta intre organizatiile mediului bancar si confederatiile patronale reprezentative.
Valorificarea bunelor practici existente privind solutii specifice pentru dialogul, cooperarea si schimbul de informatii dintre creditori si IMM-uri (similare cu cele din Italia si Belgia).
5. RELANSAREA PROCESULUI INVESTITIONAL, prin imbunatatirea cadrului legal privind stimularea investitiilor si schemele de ajutor de stat, cu reducerea criteriilor de acordare pentru a le face mai accesibile IMM-urilor, prin suplimentarea bugetului Programului pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului lor la finantare (START).
6. SUSTINEREA CREARII DE LOCURI DE MUNCA IN SECTORUL PRIVAT, prin facilitati fiscale si masuri de stimulare a ocuparii si de crestere a productivitatii muncii, dat fiind faptul ca Romania inregistreaza cel mai redus nivel (din 21 state analizate din UE) al ponderii salariatilor din sectorul privat in total populatie (13,76%), jumatate comparativ cu Elvetia (locul 1: 28,49%) si cu Danemarca (locul 2: 26,57%) .
7. IMBUNATATIREA ABSORBTIEI FONDURILOR STRUCTURALE prin respectarea stricta a termenelor de finantare prevazute in contracte, finantarea in intregime de la bugetul statului a cheltuielilor efectuate, care vor fi ulterior rambursate de CE, inclusiv garantarea creditelor bancare necesare cofinantarii beneficiarilor proiectelor finantate din fonduri structurale.
8. IMBUNATATIREA ACCESULUI IMM-URILOR LA FINANTARE, prin:
sustinerea infiintarii unei banci speciale dedicate IMM-urilor sau a programelor speciale de creditare a micilor intreprinzatori;
instituirea, potrivit practicii europene, a mediatorului de credite pentru IMM-uri, la nivelul fiecarui judet, dupa model francez, care sa asigure realizarea a 3 scopuri: cresterea creditarii IMM-urilor, oferirea de solutii intreprinderilor, in special sectorului IMM, pentru a obtine finantari de la banci si sesizarea Guvernului in cazul aparitiei unor probleme nerezolvate majore.
9. CRESTEREA ACCESULUI IMM-URILOR LA ACHIZITIILE PUBLICE, prin imbunatatirea legislatiei: obligativitatea impartirii obiectului achizitiei in loturi mai mici pentru a fi accesibile IMM-urilor, simplificarea birocratiei pentru IMM-uri si a procedurii acordarii de avansuri, etc.
10. OPERATIONALIZAREA EFECTIVA A LEGII NR. 72/2013 si a DIRECTIVEI 2011/7/UE cu plata valorii contractelor de achizitie publica in termen de maxim 30 de zile calendaristice de la receptie, cu sanctiuni ferme, cu eliminarea blocajului financiar generat de arierate, care afecteaza grav functionalitatea si relansarea economiei.
11. IMBUNATATIREA LEGISLATIEI PRIVIND PARTENERIATUL PUBLIC-PRIVAT, in vederea reducerii plafoanelor, pentru a le face operationale pentru intreprinzatorii din Romania, inclusiv pentru IMM-uri.
12. CRESTEREA IMPLICARII AUTORITATILOR PUBLICE CENTRALE SI LOCALE IN:
Dezvoltarea parcurilor industriale si tehnologice, incubatoarelor de afaceri, clusterelor, precum si a unei infrastructuri de afaceri adecvate, prin instrumente specifice nevoilor IMM-urilor, cu surse de finantare adecvate si garantii asociate, cu avantajele tehnice ale serviciilor societatii informationale si cu cooperarea activa cu mediul universitar si de cercetare, pentru exploatarea cunostintelor stiintifice si valorificarea potentialului creativ;
Dezvoltarea retelelor si centrelor de consultanta si informare pentru IMM-uri, a serviciilor de sprijin in afaceri, a portalurilor de solutii pentru IMM, sustinerea retelelor de cooperare dintre IMM-uri, centre de cercetare si universitati, organizatii de formare profesionala si formare profesionala continua, institutii financiare si consultanti;
Sustinerea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor sociale.
PARTICIPANTII LA CEA DE-A XXIII-A EDITIE A ZILEI INTREPRINZATORILOR DIN ROMANIA SOLICITA VALORIFICAREA SI PUNEREA IN APLICARE A MASURILOR NECESARE REALIZARII CELOR 12 MASURI.
PREZENTA REZOLUTIE VA FI INAINTATA: PRESEDINTIEI, PARLAMENTULUI, GUVERNULUI, TUTUROR PARTIDELOR POLITICE DIN ROMANIA, CES, ASOCIATIEI ROMANE A BANCILOR si REPREZENTANTILOR MASS-MEDIA.
Sursa: Biroul de presa al CNIPMMR
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
IMM-uri: Ghid de utilizare combinata a diferitelor instrumente financiareF. Citu, anunt pentru firme: Depunerea declaratiilor fiscale va fi amanata pana pe 25 decembrie, iar rambursarea TVA pana pe 25 ianuarie 2021Fiecare comerciant se poate proteja de practicile neloiale!Traian Basescu: Cresterea TVA, cea mai mare lovitura primita de RomaniaInterviu cu Monica Macovei despre confiscarea bunurilor provenite din activitati infractionaleUltimele articole
Sprijin financiar pentru firme, de pana la 450 milioane de euro. Pana cand se depun cererileDecont precompletat e-TVA. Patronii IMM-urilor din Romania cer amanarea e-TVACombaterea contrabandei si fraudei la granita continua. Doua noi scanere au fost puse in functiune la Albita Certificatul Constatator: ce Este si cum Se Obtine [Model]Din 29 iulie 2024 firmele pot accesa schema pentru investitii majore in industriile cu traditie in RomaniaArticole similare
Proiect de OUG: Cota redusa de TVA de 5% va fi extinsa pentru mai multe categorii de bunuriVa fi majorat cu peste 10 miliarde de lei plafonul total al garantiilor acordate in cadrul Programului IMM INVEST PLUSIMM Invest Romania - noul program de sustinere a IMM-urilor: Normele de aplicare, finalizateNoutati legislative din perioada 12 - 18 iunie 2015. Schimbari in domeniul fiscalVisa si MasterCard s-ar putea retrage din RusiaUltimele articole
A scazut somajul in randul tinerilor in prima jumatate a anului 2024ANOFM: Ce aplicatii vor fi indisponibile in perioada 30.08.2024 - 06.09.2024Noutati privind combaterea evaziunii fiscale aduse de Legea 126/2024Notificarea de conformare RO e-TVA: pentru ce tipuri de diferente va fi transmisaCCF propune modificarea legislatiei privind operatiunile triunghiulareArticole similare
Ce directiva UE ii influenteaza negativ pe micii comerciantiINS semnaleaza o creste a cifrei de afaceri in zona comertului cu amanuntulPiata de divertisment ii costa scump pe romaniRata inflatiei e in scadere continua: a ajuns la sub 5% in iulieEficienta administratiilor publice in sprijinirea dezvoltarii firmelorUltimele articole
E-Transport: Netransmiterea coordonatelor GPS in sistem va fi AMENDATA din 1 ianuarie 2025Peste 3,8 milioane de pensionari primesc pensii mai mari din septembrie 2024Este OBLIGATORIU ca veniturile din meditatii sa fie declarate in D212Salariul minim european, o garantie ca salariile mici din tara vor creste odata cu dezvoltarea economicaAvantaje pentru angajatorii care ofera tichete de activitati casnice. A fost publicat modelul de contractArticole similare
Contract de leaseback si leasing financiar. Cum facem amortizarea fiscala?Comisia ia masuri pentru a spori eficienta decontarii instrumentelor financiare in EuropaCalculul procentual al bonusului de vanzari. TAXA VERDE trebuie sau nu inclusa?Nou in Monitor: Se modifica legea nr. 273 din 2006 privind finantele publice localeNoutati legislatie fiscala 12 - 16 octombrie 2009 - Monitorul OficialUltimele articole
Investitii record de peste 3,23 miliarde de lei in cadrul FIDELIS IV din 2024E-Factura in 2024. Prevederi privind voucherele de vacantaNoua editie Tezaur: Dobanzi neimpozabile de pana la 6,60% pe an la titlurile de statObligativitate SAF-T de la 1 ianuarie 2025. Va mai exista perioada de gratie de la sanctiuni?Programul Start-Up Nation, aprobat de Guvern si in 2024. Finantarile ajung la 250.000 leiArticole similare
In primele 7 luni, insolventele firmelor si PFA-urilor au urcat cu 6%Programul „IMM Leasing de echipamente si utilaje†a fost publicat in Monitorul Oficial (OUG 118/2020)I-au gasit punctul slab. Electorata nu va avea efectul scontatGuvernul sprijina mediul de afaceri romanesc. Finantarea IMM Invest Plus va putea fi accesata pana la 31 decembrie 2022Evidentierea datoriilor in situatiile financiare. Societatea trebuie sa stabileasca 5 aspecteUltimele articole
Finantele propun 4 noi programe de finantare pentru mediul de afaceriOrdin privind aplicarea OG nr. 25 din 2010 pentru schema de ajutor in cadrul finantarii in agriculturaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"