keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

In primele 7 luni, insolventele firmelor si PFA-urilor au urcat cu 6%

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Aug. 2017 Exclusiv
Tags: risc major, insolventa, risc insolventa, insolvente

Conform datelor publicate pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), numarul societatilor comerciale si persoanelor fizice autorizate intrate in insolventa a crescut in primele sapte luni din acest an cu 6,07%, comparativ cu perioada similara din 2016, la 5.365 unitati.

Astfel, conform datelor oficiale, aproximativ jumatate dintre companiile active in Romania prezinta un risc de insolventa ridicat, se arata intr-un comunicat de presa al Coface remis.
 
"Ponderea foarte ridicata a companiilor cu risc major de insolventa este explicata de fenomenul polarizarii firmelor romanesti, mult mai accentuat comparativ cu ceea ce observam in Ungaria, Polonia sau Cehia. Spre exemplu, cele mari mari 10% din firmele romanesti detineau la sfarsitul anului 2015 aproape 91% din totalul veniturilor inregistrate de catre intreg mediul de afaceri, in timp ce aceasta pondere este mult mai scazuta in cazul Ungariei (72%), Poloniei (68%) sau Cehiei (59%)", citeaza Agerpres documentul ONRC.
 
Potrivit acestuia, 99% dintre companiile romanesti se lupta pentru o cota de piata de maximum 33%, in conditii de concurenta foarte agresiva si economie subterana mult mai ridicata decat media inregistrata in UE.
 
"7 din 10 companii isi platesc mai tarziu furnizorii comparativ cu durata medie de colectare a creantelor si rotatie a stocurilor. Dintre acestea, 60% isi finanteaza investitiile pe termen lung, 30% isi ramburseaza creditele bancare contractate pe termen lung (soldul creditului bancar acordat companiilor scade cu aproximativ 5% de an - la-an) si/ sau plata unor dividende (in conditii fiscale avantajoase de impozit diminuat la 5%), in timp ce 10% isi finanteaza companii din grup", mentioneaza sursa citata.
 
Totodata, conform Coface, soldul creditului furnizor s-a dublat de la momentul impactului crizei financiare pana in prezent, crescand de la 168 miliarde lei (2007) la aproape 340 miliarde lei (2016), in timp ce soldul creditului bancar a crescut doar cu aproximativ 30 miliarde lei.
 
"Durata medie de colectare a creantelor a crescut de la 60 zile (2007) la aproape 114 zile (2015), iar estimarile Coface indica un nivel de 118 zile pentru 2016. Practic, insolventa unei companii romanesti in anul 2017 va genera pierderi financiare de doua ori mai mari partenerilor de afaceri. Nu intamplator primul trimestru al anului curent a debutat cu un cuplu unic: minimul istoric al insolventelor nou deschise & maximul impactului financiar (pierderi cauzate creditorilor) propagat in mediul de afaceri. Prin acordarea termenelor de plata, furnizorii sunt cei mai mari creditori ai companiilor, creditul comercial reprezentand 42% in totalul datoriilor (comparativ cu 29% in 2008), in timp ce creditul bancar are o pondere de doar 21% (comparativ cu 24% in 2008)'', informeaza Coface.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016