keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Comisia Europeana anunta o crestere economica semnificativa pentru Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 08 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: crestere economica, romania, comisia europeana, pib

Relaxarea fiscala si majorarea salariilor par sa fie stalpii actuali ai unei viitoare cresteri economice in Romania. Cel putin asa se arata intr-un raport al previziunilor economice publicate recent de Comisia Europeana. Potrivit noilor estimari, cresterea economica a Romaniei ar urma sa atinga un varf de 4,2% in 2016. Aceste estimari sunt in crestere fata de previziunile initiale (CE prognoza in toamna un avans de 3,5% in 2015, urmat de o crestere de 4,1% in 2016 si una de 3,6% in 2017).

De asemenea, pentru 2016 si 2017, potrivit Agerpres, CE sustine ca principalul motor al cresterii economice va ramane cererea interna, in timp ce contributia neta a exporturilor va ramane negativa. Reducerea TVA de la 24% la 20% in ianuarie si majorarea salariului minim in luna mai vor stimula consumul si vor impinge cresterea economica la 4,2% in 2016. Pe masura ce inflatia va accelera incepand de la mijlocul lui 2016, cresterea consumului va incetini insa chiar si asa cresterea PIB-ului va ramane peste potential la 3,7% in 2017.

"Un risc major la adresa prognozei macroeconomice reprezinta o posibila implementare a legii darii in plata asa cum a fost aprobata initial de Parlament. Aplicarea retroactiva a legii ar putea avea un impact negativ asupra cresterii creditului, increderii consumatorilor si investitorilor precum si asupra cereri interne", citeaza sursa de mai sus raportul european.

Comisia emite insa si un avertisment cu privire la faptul ca deficitul de baza ar urma sa creasca semnificativ in perioada prognozata ca urmare a reducerii taxelor si cresterii cheltuielilor. Daca in 2015 deficitul guvernamental in termeni ESA a scazut pana la 1,1% de la 1,4% din PIB in 2014, Executivul comunitar estimeaza ca in 2016 acesta ar urma sa creasca pana la 3% din PIB, limita prevazuta in Tratatul de la Maastricht. Deficitul de baza este preconizat sa se deterioreze pana la 3,8% din PIB in 2017 ca urmare a unei noi reduceri a TVA, a eliminarii unor accize suplimentare pe combustibili si a taxei pe stalp, care vor avea un impact negativ asupra veniturilor, sustine executivul comunitar.

La nivelul UE, previziunile de iarna ale Comisiei indica faptul ca perspectivele cresterii globale nu au cunoscut modificari majore fata de previziunile de toamna, insa au crescut riscurile, in principal din cauza unor factori externi. in zona euro, se preconizeaza o crestere economica de 1,7 % in acest an, de la 1,6 % anul trecut, si de 1,9 % in 2017. Cresterea economica a UE este prevazuta sa se stabilizeze la 1,9 % in acest an si sa ajunga la 2% anul viitor.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit, in toamna anului trecut, in crestere la 3,6% proiectia privind avansul Produsului Intern Brut (PIB) pentru 2015 si a mentinut la 4,1% estimarea privind cresterea economica in 2016.

Conform sursei de mai sus, la acest inceput de an, Banca Mondiala si-a imbunatatit estimarile privind avansul economiei romanesti in 2015 pana la 3,6%, fata de 3% cat estima in luna iunie a anului trecut. Banca Mondiala si-a imbunatatit si prognozele pentru acest an, economia romaneasca urmand sa inregistreze un avans de 3,9%, cu 0,7 puncte procentuale mai mult decat estimarile din luna iunie a anului trecut. Prognozele pentru 2017 au fost si ele imbunatatite cu 0,6 puncte procentuale, pana la 4,1%.

Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016