Tags: acord de parteneriat economic, acord ue-japonia, exportatori romani
Semnarea unui acord de liber schimb intre Uniunea Europeana si Japonia reprezinta o sansa extraordinara pentru exportatorii romani, transmite ministrul Afacerilor, intr-un comunicat de presa, precizand ca acestia ar trebui sa fie constienti de oportunitatile care se deschid.
"Semnarea unui acord de liber schimb intre Uniunea Europeana si Japonia este o sansa imensa pentru exportatorii romani, iar acestia trebuie sa fie constienti de oportunitatile care se deschid. Economia Romaniei nu are voie sa rateze oportunitatea de a fi prezenta masiv pe piata celei de-a treia economii a lumii, iar actiunile Ministerului nostru din ultimele luni arata ca toate premisele sunt la locul lor", spune Stefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.
Reamintim ca pe data de 17 iulie, in cadrul Summit-ului UE-Japonia, care a avut loc la Tokyo, s-au semnat Acordul de Parteneriat Economic (EPA) si Acordul de Parteneriat Strategic (SPA),
Acordul reprezinta un acord de liber schimb a carui implementare va duce la inlaturarea a 99% din tarifele aplicate asupra exporturilor UE catre Japonia, in valoare neta de 1 miliard de euro. Acesta este cel mai mare acord comercial negociat vreodata de UE. Dupa ratificarea EPA in Parlamentul European, Japonia si UE vor crea o zona de comert liber cu 600 de milioane de locuitori, care va reprezenta aproximativ o treime din PIB-ul mondial. De asemenea, EPA va crea oportunitati mari pentru exporturile agricole, eliminand taxele pe produse precum branzeturi sau vinuri, oferind si drepturi de proprietate intelectuala asupra marcilor. Piata serviciilor se va deschide, oferind sansa companiilor din UE de a participa la licitatiile publice, se mai arata in comunicat.
In primele 5 luni ale anului curent, schimburile comerciale bilaterale Romania-Japonia au totalizat 309,4 mil. USD, din care export romanesc 122,4 mil. USD (in crestere cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut), iar import 187,0 mil. USD (in crestere cu 18,3% fata de aceeasi perioada a lui 2017).
Intre
principalel produse romanesti exportate in Japonia se numara: lemn si semifabricate din lemn; tutunuri prelucrate si inlocuitori de tutun; instrumente si aparate pentru reglare sau control automat; parti si accesorii de autovehicule si vehicule; miere; anvelope pneumatice noi; imbracaminte si accesorii.
Principalele produse japoneze importate in Romania sunt: autoturisme si alte autovehicule, parti si accesorii ale acestora; masini si dispozitive mecanice si parti ale acestora; masini, aparate si materiale electrice si parti ale acestora; produse din fonta, fier sau otel; cauciuc si articole din materiale plastice; articole din sticla.
Potrivit datelor agregate de institutiile europene, exporturile anuale dinspre UE spre Japonia se ridica la 86 miliarde de euro, cu implicarea a 74.000 de companii si 600.000 de locuri de munca. Aplicarea acordului comercial cu Japonia ar putea duce la cresteri ale exporturilor de 180% pentru alimente procesate, de 22% pentru produse chimice si de 16% pentru echipamente electrice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Redirectionare sume din impozitul pe profit si salarii pentru exercitiul 2024
Intrebare:
Care este termenul de transmitere a declaratiei 177 de redirectionare a unor sume din impozitul pe profit aferent anului 2024?
Ce demersuri trebuie facute pentru redirectionarea impozitului pe veniturile din salarii, pentru anul 2024 se mai poate redirectiona acest impozit pe veniturile salariale, sau mai bine zis care este legislatia pentru redirectionarea impozitului pe veniturile salariale? Cat se poate redirectiona din impozitul pe salarii si prin ce declaratie se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Incadrare in catalogul mijloacelor fixe, containere dotat cu instalatie frigorifica
Intrebare:
O societate comerciala achizitioneaza in luna iunie 2025 in vederea depozitarii materiilor prime congelate un container de frig dotat si instalatie de frig. Acesta se va folosi in acest scop in urmatoarea perioada (pana la finalizare un spatiu de depozitare nou preconizat a fi finalizat in urmatorii 2 ani). Avand in vedere cele prezentate mai sus, va rog sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:
- Containerul se poate incadra in grupa 2.1.23.5 sau 2.1.28, avand in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul fiscal al costurilor cu deplasarea salariatilor la campionat de fotbal
Intrebare:
Echipa de fotbal a companiei noastre s-a calificat in acest an la turneul companiilor pe tara si in luna iulie vor pleca la mare pentru 5 zile, pentru a reprezenta compania la campionatul de fotbal.
Compania noastra are incheiat un contract cu organizatorul turneului si le deconteaza angajatilor cazarea si transportul.
Compania a considerat ca este ok sa le deconteze si masa, prin acordarea diurnei interne care se acorda la nivelul companiei pentru cele 5...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Pensia anticipata. Venituri din dividende. Legea nr. 360 din 2023
Intrebare:
O persoana care este administrator al societatii comerciale, cu mandat gratuit, se pensioneaza anticipat fara penalizare, intrucat are o vechime in munca (stagiu de cotizare) de 40 de ani si a implinit 60 de ani. Va rog sa imi comuncati daca, dupa primirea Deciziei de pensionare, mai poate:
- sa detina functia de administrator, cu mandat gratuit, intr-o societate comerciala?
- sa detina functia de asociat intr-o societate comerciala si sa ridice...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<