Tags: acord de parteneriat economic, acord ue-japonia, exportatori romani
Semnarea unui acord de liber schimb intre Uniunea Europeana si Japonia reprezinta o sansa extraordinara pentru exportatorii romani, transmite ministrul Afacerilor, intr-un comunicat de presa, precizand ca acestia ar trebui sa fie constienti de oportunitatile care se deschid.
"Semnarea unui acord de liber schimb intre Uniunea Europeana si Japonia este o sansa imensa pentru exportatorii romani, iar acestia trebuie sa fie constienti de oportunitatile care se deschid. Economia Romaniei nu are voie sa rateze oportunitatea de a fi prezenta masiv pe piata celei de-a treia economii a lumii, iar actiunile Ministerului nostru din ultimele luni arata ca toate premisele sunt la locul lor", spune Stefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.
Reamintim ca pe data de 17 iulie, in cadrul Summit-ului UE-Japonia, care a avut loc la Tokyo, s-au semnat Acordul de Parteneriat Economic (EPA) si Acordul de Parteneriat Strategic (SPA),
Acordul reprezinta un acord de liber schimb a carui implementare va duce la inlaturarea a 99% din tarifele aplicate asupra exporturilor UE catre Japonia, in valoare neta de 1 miliard de euro. Acesta este cel mai mare acord comercial negociat vreodata de UE. Dupa ratificarea EPA in Parlamentul European, Japonia si UE vor crea o zona de comert liber cu 600 de milioane de locuitori, care va reprezenta aproximativ o treime din PIB-ul mondial. De asemenea, EPA va crea oportunitati mari pentru exporturile agricole, eliminand taxele pe produse precum branzeturi sau vinuri, oferind si drepturi de proprietate intelectuala asupra marcilor. Piata serviciilor se va deschide, oferind sansa companiilor din UE de a participa la licitatiile publice, se mai arata in comunicat.
In primele 5 luni ale anului curent, schimburile comerciale bilaterale Romania-Japonia au totalizat 309,4 mil. USD, din care export romanesc 122,4 mil. USD (in crestere cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut), iar import 187,0 mil. USD (in crestere cu 18,3% fata de aceeasi perioada a lui 2017).
Intre
principalel produse romanesti exportate in Japonia se numara: lemn si semifabricate din lemn; tutunuri prelucrate si inlocuitori de tutun; instrumente si aparate pentru reglare sau control automat; parti si accesorii de autovehicule si vehicule; miere; anvelope pneumatice noi; imbracaminte si accesorii.
Principalele produse japoneze importate in Romania sunt: autoturisme si alte autovehicule, parti si accesorii ale acestora; masini si dispozitive mecanice si parti ale acestora; masini, aparate si materiale electrice si parti ale acestora; produse din fonta, fier sau otel; cauciuc si articole din materiale plastice; articole din sticla.
Potrivit datelor agregate de institutiile europene, exporturile anuale dinspre UE spre Japonia se ridica la 86 miliarde de euro, cu implicarea a 74.000 de companii si 600.000 de locuri de munca. Aplicarea acordului comercial cu Japonia ar putea duce la cresteri ale exporturilor de 180% pentru alimente procesate, de 22% pentru produse chimice si de 16% pentru echipamente electrice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Cheltuieli de evaluare si instruire a personalului. Tratament fiscal
Intrebare:
Va rugam sa ne oferiti clarificari privind incadrarea fiscala a unei cheltuieli cu formarea profesionala.
Compania noastra a contractat serviciile unei firme care presteaza servicii dupa cum urmeaza: servicii de training si evaluare personal utilizand metodologia PERSOLOG. O parte din managerii companiei vor participa la acest curs care are drept obiectiv dupa cum urmeaza: Evaluarea profilului si aptitudinilor personalului Beneficiarului; Identificarea nevoilor de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Reevaluare cladire complet amortizata
Intrebare:
La o societate comerciala avem o cladire administrativa - cod clasificare 1.6.4 durata de amortizare din catalog 40-60 ani - care a fost pusa in functiune in iulie 1974 si a fost amortizata complet la 31.12.2023, valoare amortizata 600.000 lei.
La 31.12.2024 s-a facut reevaluarea cladirii de catre un expert in domeniu si valoarea noua este 2.261.151 lei.
Cum se inregistreaza in contabilitatea firmei noua valoare a cladirii reevaluate conform...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Corectie erori contabile
Intrebare:
Societatea a fost platitoare de impozit micro pana in 31.12.2024, dupa care a devenit platitoare de impozit pe profit datorita cifrei de afaceri.
In anul 2024 a incasat venituri in avans inregistrate in contul 472 (in suma totala de 1.500.000 lei) de la persoane fizice pentru executarea unor lucrari de constructii si separat unul pentru vanzarea unui teren.
Mare parte din lucrarile pentru care au fost incasate aceste avansuri au fost finalizate inainte de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim fiscal creante neincasate
Intrebare:
Creante neincasate ajustarea TVA si deductibilitatea la calculul impozitului pe profit in cazul falimentului clientilor - implicatii fiscale
Va rog sa precizati daca mai este valabila solicitarea privind Hotararea definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, in vederea ajustarii TVA si a deductibilitatii impozitului pe profit.
Referitor la forma actelor judiciare, de exemplu hotarari sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<