Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ministrul Afacerilor: Exportatorii romani au o sansa imensa!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 19 Iul. 2018
Tags: acord de parteneriat economic, acord ue-japonia, exportatori romani

Semnarea unui acord de liber schimb intre Uniunea Europeana si Japonia reprezinta o sansa extraordinara pentru exportatorii romani, transmite ministrul Afacerilor, intr-un comunicat de presa, precizand ca acestia ar trebui sa fie constienti de oportunitatile care se deschid.

"Semnarea unui acord de liber schimb intre Uniunea Europeana si Japonia este o sansa imensa pentru exportatorii romani, iar acestia trebuie sa fie constienti de oportunitatile care se deschid. Economia Romaniei nu are voie sa rateze oportunitatea de a fi prezenta masiv pe piata celei de-a treia economii a lumii, iar actiunile Ministerului nostru din ultimele luni arata ca toate premisele sunt la locul lor", spune Stefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.
 
Reamintim ca pe data de 17 iulie, in cadrul Summit-ului UE-Japonia, care a avut loc la Tokyo, s-au semnat Acordul de Parteneriat Economic (EPA) si Acordul de Parteneriat Strategic (SPA), 
 
Acordul reprezinta un acord de liber schimb a carui implementare va duce la inlaturarea a 99% din tarifele aplicate asupra exporturilor UE catre Japonia, in valoare neta de 1 miliard de euro. Acesta este cel mai mare acord comercial negociat vreodata de UE. Dupa ratificarea EPA in Parlamentul European, Japonia si UE vor crea o zona de comert liber cu 600 de milioane de locuitori, care va reprezenta aproximativ o treime din PIB-ul mondial. De asemenea, EPA va crea oportunitati mari pentru exporturile agricole, eliminand taxele pe produse precum branzeturi sau vinuri, oferind si drepturi de proprietate intelectuala asupra marcilor. Piata serviciilor se va deschide, oferind sansa companiilor din UE de a participa la licitatiile publice, se mai arata in comunicat.
 
In primele 5 luni ale anului curent, schimburile comerciale bilaterale Romania-Japonia au totalizat 309,4 mil. USD, din care export romanesc 122,4 mil. USD (in crestere cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut), iar import 187,0 mil. USD (in crestere cu 18,3% fata de aceeasi perioada a lui 2017).
 
Intre principalel produse romanesti exportate in Japonia se numara: lemn si semifabricate din lemn; tutunuri prelucrate si inlocuitori de tutun; instrumente si aparate pentru reglare sau control automat; parti si accesorii de autovehicule si vehicule; miere; anvelope pneumatice noi; imbracaminte si accesorii.
 
Principalele produse japoneze importate in Romania sunt: autoturisme si alte autovehicule, parti si accesorii ale acestora; masini si dispozitive mecanice si parti ale acestora; masini, aparate si materiale electrice si parti ale acestora; produse din fonta, fier sau otel; cauciuc si articole din materiale plastice; articole din sticla.
 
Potrivit datelor agregate de institutiile europene, exporturile anuale dinspre UE spre Japonia se ridica la 86 miliarde de euro, cu implicarea a 74.000 de companii si 600.000 de locuri de munca. Aplicarea acordului comercial cu Japonia ar putea duce la cresteri ale exporturilor de 180% pentru alimente procesate, de 22% pentru produse chimice si de 16% pentru echipamente electrice.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ministrul Afacerilor: Exportatorii romani au o sansa imensa!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016