Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Comisia Europeana a adoptat o carte verde prin care lanseaza o consultare publica de trei luni privind modalitatile de promovare a furnizarii de finantare pe termen lung si de imbunatatire si diversificare a sistemului de intermediere financiara pentru investitiile pe termen lung in Europa. Investitiile pe termen lung reprezinta cheltuieli care consolideaza capacitatea de productie a economiei.
Printre acestea se numara infrastructurile de energie, de transport si de comunicatii, echipamentele industriale si de servicii, tehnologiile in domeniul schimbarilor climatice si al ecoinovarii, precum si educatia si cercetarea si dezvoltarea. Europa se confrunta cu nevoia de investitii de mare anvergura, pe termen lung, care sunt esentiale pentru sprijinirea cresterii economice durabile. Pentru a finanta investitiile pe termen lung, guvernele, intreprinderile si gospodariile populatiei au nevoie de acces la finantare previzibila pe termen lung.
Criza financiara a afectat capacitatea sectorului financiar din Europa de a directiona economiile catre investitii pe termen lung. Prin urmare, este esential sa vedem ce se poate face pentru a imbunatati disponibilitatea finantarii pe termen lung, iar cartea verde se concentreaza asupra modului in care se desfasoara acest proces.
Una dintre intrebarile importante este daca dependenta traditionala a Europei de banci pentru finantarea investitiilor pe termen lung va fi inlocuita sau ar trebui inlocuita de un sistem mai diversificat, in care ponderea finantarii directe de pe piata de capital sa fie semnificativ mai ridicata (si anume, finantarea prin obligatiuni) si in care sa existe o implicare mai mare a investitorilor institutionali (de exemplu, fondurile de pensii), sau de alte alternative. Nevoile de finantare ale IMM-urilor merita o atentie deosebita intrucat acestea au potentialul de a sustine cresterea economica pe termen lung. IMM-urile au nevoie de acces la finantare atat bancara, cat si nebancara.
Raspunsurile la aceasta consultare vor permite Comisiei sa stabileasca ce se poate face pentru a elimina barierele din calea finantarii pe termen lung. Actiunile in urma acestei consultari ar putea lua forme diferite, cu sau fara caracter legislativ.
Comisarul pentru piata interna si servicii, domnul Michel Barnier, a declarat: "Economia Europei se confrunta cu provocari majore, inclusiv cu nevoia de investitii de anvergura, pe termen lung. Acestea sunt esentiale ca baza pentru inovare si competitivitate, sprijinind o revenire la cresterea economica durabila si la crearea de locuri de munca in Europa. Aceste nevoi necesita finantare pe termen lung. A asigura ca economia si sectorul nostru financiar - inclusiv bancile si investitorii institutionali, cum ar fi societatile de asigurari si fondurile de pensii - sunt apte sa finanteze investitii pe termen lung este o sarcina importanta, dar complexa. Avem nevoie sa identificam care sunt barierele in calea finantarii pe termen lung si ce se poate face pentru a le elimina."
Vicepresedintele Olli Rehn, responsabil cu afaceri economice si monetare si cu moneda euro, a declarat: "Procesul necesar de reechilibrare a economiei europene este in curs, iar pietele financiare ar trebui sa poata sprijini schimbarile structurale care se accelereaza. Este important sa asiguram un cadru pentru investitiile si finantarea pe termen lung cuprinzator si destul de flexibil pentru a se adapta la aceste provocari, in vederea consolidarii potentialului de crestere economica al Europei".
SAF-T Ghid de raportare corecta
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Aceasta carte verde se refera la investitiile pe termen lung in sensul crearii de active corporale si necorporale cu durata lunga de viata. Numeroase investitii in domenii precum infrastructura energetica, schimbarile climatice, educatia etc. aduc beneficii mai largi pentru societate in ansamblul sau, prin sprijinirea unor servicii esentiale si prin imbunatatirea standardelor de viata. Impactul acestora poate, de asemenea, sa inceapa sa fie resimtit pe termen scurt. Investitiile permit intreprinderilor si guvernelor sa raspunda noilor provocari economice, sociale si de mediu, prin faptul ca faciliteaza tranzitia spre o economie mai durabila, precum si cresterea pe termen lung a productivitatii si a competitivitatii.
Tendintele in ceea ce priveste schimbarile climatice si epuizarea resurselor naturale evidentiaza si mai mult provocarea pe care o reprezinta cresterea durabila, intrucat impun necesitatea efectuarii de mai multe investitii pe termen lung in energiile cu emisii reduse de dioxid de carbon, in utilizarea eficienta a energiei si a resurselor, precum si in infrastructura, in vederea realizarii obiectivului politic de a limita schimbarile climatice la sub doua grade si de a decupla cresterea economica de utilizarea resurselor. Importanta finantarii pe termen lung pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca a fost recunoscuta la nivel international in cadrul G20.
Capacitatea economiei de a finanta investitiile pe termen lung depinde de capacitatea sistemului financiar de a canaliza cu eficacitate si in mod eficient aceste fonduri catre utilizatorii si investitiile adecvate, prin intermediul unor piete deschise si concurentiale. Acest proces poate fi realizat prin diversi intermediari - printre care bancile, societatile de asigurare si fondurile de pensii - si prin acces direct la pietele financiare.
In Europa, ponderea investitiilor sau a economiilor in raport cu PIB-ul este favorabila in comparatie cu alte regiuni ale lumii. Totusi, aceasta imagine de ansamblu ascunde faptul ca deponentii si investitorii se confrunta in prezent cu niveluri ridicate de incertitudine, aversiune fata de risc si lipsa de incredere ca urmare a situatiei si a perspectivelor macroeconomice instabile. Acest lucru poate avea efecte de lunga durata, creand mai multe bariere permanente in calea furnizarii de finantare pe termen lung.
Unul dintre principalele invataminte desprinse din criza este acela ca sunt necesare reglementarea si supravegherea adecvate ale sectorului financiar pentru a restaura stabilitatea financiara si increderea in piete. UE deruleaza un program cuprinzator de reforma financiara in acest context, care vine in completarea reformelor bugetare si economice mai generale. Stabilitatea financiara este esentiala, insa nu este o masura suficienta in sine.
Ca parte a unui raspuns politic mai amplu, calibrarea detaliata a noului cadru de reglementare si de supraveghere trebuie sa permita sectorului financiar sa sprijine efectiv economia reala, fara a pune in pericol stabilitatea financiara. Pe aceasta baza, masurile pentru promovarea finantarii pe termen lung a economiei europene ar trebui sa tina seama de o gama larga de factori interconectati:
- capacitatea institutiilor financiare de a canaliza finantarea pe termen lung;
- eficienta si eficacitatea pietelor financiare in a oferi instrumente de finantare pe termen lung;
- factori transversali care sa permita economisirea si finantarea pe termen lung; precum si
- facilitarea accesului IMM-urilor la finantare bancara si nebancara.
Sursa: Comisia Europeana
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Alerta fiscalitate 13-17 octombrie 2008Proiect nou: Accizele si legislatia comerciala se modificaEfectele pe care le-a avut reducerea TVA in panificatie, prezentate de ROMPANEORI – Numarul de Inregistrare si Identificare a Operatorilor EconomiciCertificatul fiscal si obligatia achitarii impozitelor inainte de emitereUltimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
ATENTIE! Ministrul Muncii anunta controale la firmele care solicita somaj tehnic!Noutati Legislatie Fiscala 27 - 31 iulie 2009 - Monitorul OficialCine ne asigura din nou ca nu vor creste taxele si impoziteleCe cred FMI, CE si BM despre programul economic al RomanieiHotararea nr. 824/2015 privind stabilirea conditiilor pentru punerea la dispozitie pe piata a recipientelor simple sub presiuneUltimele articole
Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaPragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Precizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optionalFinantele introduc obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronica pentru relatia B2CArticole similare
Proiect privind Contractul de finantare dintre Romania si Banca Europeana de INVESTITII destinat reabilitarii sectorului sanitarPlatitori de TVA, doar de la 50.000 de euro in susASF are in atentie, in vederea listarilor, 15 companii din Ministerul EconomieiAsociere participatiune. Ce probleme apar la deducerea TVA-ului?Titlul III Capitolul IUltimele articole
Schema de ajutor introdusa prin HG 300/2024. Bugetul va fi suplimentat cu 750 milioane leiAchizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROVenituri din activitati independente. Cat CASS datoreaza persoanele fizice pentru 2024Articole similare
E oficial: vom solicita FMI-ului un nou acordComisia Europeana are vesti bune pentru RomaniaEroarea de 2 trilioane de dolari in deficitul SUA, descoperita de un secretar al TrezorerieiGrecia, luata prin surprindere: FMI nu ii mai acorda momentan alti baniScaderea numarului de angajati din sectorul bancar e uriasaUltimele articole
Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaGuvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principalitest web design - nu stergetiF. Citu, anunt pentru firme: Depunerea declaratiilor fiscale va fi amanata pana pe 25 decembrie, iar rambursarea TVA pana pe 25 ianuarie 2021Plan national de relansare economica. Guvernul sprijina firmele prin acordare de granturi si instrumente de asigurare a lichiditatiiArticole similare
Comisia Europeana sustine promovarea produselor agricole si agroalimentareGuvernul sprijina investiile noi! Se pot depune deja cereri pentru FINANTARE in baza HG 332/2014Consiliul elimina deficitul de FINANTARE. Masuri pentru tineriIn lunile septembrie si octombrie Programul TEZAUR continua cu dobanzi de pana la 7,10%Producatorii: vrem TVA de 5-7% pentru panificatie. Guvernantii: poate peste 2-3 aniUltimele articole
Schema de ajutor introdusa prin HG 300/2024. Bugetul va fi suplimentat cu 750 milioane leiSAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareSAF-T in 2024. ONG-urile nonprofit sunt obligate sa depuna D406?Acord de FINANTARE pentru managementul dezastrelor naturale, semnat intre Finante si Banca MondialaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"