Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Comisia Europeana lanseaza o carte verde privind finantarea pe termen lung a economiei europene

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, comisia europeana, investitii, pib, finantare

Comisia Europeana a adoptat o carte verde prin care lanseaza o consultare publica de trei luni privind modalitatile de promovare a furnizarii de finantare pe termen lung si de imbunatatire si diversificare a sistemului de intermediere financiara pentru investitiile pe termen lung in Europa. Investitiile pe termen lung reprezinta cheltuieli care consolideaza capacitatea de productie a economiei.



Printre acestea se numara infrastructurile de energie, de transport si de comunicatii, echipamentele industriale si de servicii, tehnologiile in domeniul schimbarilor climatice si al ecoinovarii, precum si educatia si cercetarea si dezvoltarea. Europa se confrunta cu nevoia de investitii de mare anvergura, pe termen lung, care sunt esentiale pentru sprijinirea cresterii economice durabile. Pentru a finanta investitiile pe termen lung, guvernele, intreprinderile si gospodariile populatiei au nevoie de acces la finantare previzibila pe termen lung.

Criza financiara a afectat capacitatea sectorului financiar din Europa de a directiona economiile catre investitii pe termen lung. Prin urmare, este esential sa vedem ce se poate face pentru a imbunatati disponibilitatea finantarii pe termen lung, iar cartea verde se concentreaza asupra modului in care se desfasoara acest proces.

Una dintre intrebarile importante este daca dependenta traditionala a Europei de banci pentru finantarea investitiilor pe termen lung va fi inlocuita sau ar trebui inlocuita de un sistem mai diversificat, in care ponderea finantarii directe de pe piata de capital sa fie semnificativ mai ridicata (si anume, finantarea prin obligatiuni) si in care sa existe o implicare mai mare a investitorilor institutionali (de exemplu, fondurile de pensii), sau de alte alternative. Nevoile de finantare ale IMM-urilor merita o atentie deosebita intrucat acestea au potentialul de a sustine cresterea economica pe termen lung. IMM-urile au nevoie de acces la finantare atat bancara, cat si nebancara.

Raspunsurile la aceasta consultare vor permite Comisiei sa stabileasca ce se poate face pentru a elimina barierele din calea finantarii pe termen lung. Actiunile in urma acestei consultari ar putea lua forme diferite, cu sau fara caracter legislativ.
    
Comisarul pentru piata interna si servicii, domnul Michel Barnier, a declarat: "Economia Europei se confrunta cu provocari majore, inclusiv cu nevoia de investitii de anvergura, pe termen lung. Acestea sunt esentiale ca baza pentru inovare si competitivitate, sprijinind o revenire la cresterea economica durabila si la crearea de locuri de munca in Europa. Aceste nevoi necesita finantare pe termen lung. A asigura ca economia si sectorul nostru financiar - inclusiv bancile si investitorii institutionali, cum ar fi societatile de asigurari si fondurile de pensii - sunt apte sa finanteze investitii pe termen lung este o sarcina importanta, dar complexa. Avem nevoie sa identificam care sunt barierele in calea finantarii pe termen lung si ce se poate face pentru a le elimina."

Vicepresedintele Olli Rehn, responsabil cu afaceri economice si monetare si cu moneda euro, a declarat: "Procesul necesar de reechilibrare a economiei europene este in curs, iar pietele financiare ar trebui sa poata sprijini schimbarile structurale care se accelereaza. Este important sa asiguram un cadru pentru investitiile si finantarea pe termen lung cuprinzator si destul de flexibil pentru a se adapta la aceste provocari, in vederea consolidarii potentialului de crestere economica al Europei".
    
Aceasta carte verde se refera la investitiile pe termen lung in sensul crearii de active corporale si necorporale cu durata lunga de viata.
Numeroase investitii in domenii precum infrastructura energetica, schimbarile climatice, educatia etc. aduc beneficii mai largi pentru societate in ansamblul sau, prin sprijinirea unor servicii esentiale si prin imbunatatirea standardelor de viata. Impactul acestora poate, de asemenea, sa inceapa sa fie resimtit pe termen scurt. Investitiile permit intreprinderilor si guvernelor sa raspunda noilor provocari economice, sociale si de mediu, prin faptul ca faciliteaza tranzitia spre o economie mai durabila, precum si cresterea pe termen lung a productivitatii si a competitivitatii.

Tendintele in ceea ce priveste schimbarile climatice si epuizarea resurselor naturale evidentiaza si mai mult provocarea pe care o reprezinta cresterea durabila, intrucat impun necesitatea efectuarii de mai multe investitii pe termen lung in energiile cu emisii reduse de dioxid de carbon, in utilizarea eficienta a energiei si a resurselor, precum si in infrastructura, in vederea realizarii obiectivului politic de a limita schimbarile climatice la sub doua grade si de a decupla cresterea economica de utilizarea resurselor. Importanta finantarii pe termen lung pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca a fost recunoscuta la nivel international in cadrul G20.

Capacitatea economiei de a finanta investitiile pe termen lung depinde de capacitatea sistemului financiar de a canaliza cu eficacitate si in mod eficient aceste fonduri catre utilizatorii si investitiile adecvate, prin intermediul unor piete deschise si concurentiale. Acest proces poate fi realizat prin diversi intermediari - printre care bancile, societatile de asigurare si fondurile de pensii - si prin acces direct la pietele financiare.

In Europa, ponderea investitiilor sau a economiilor in raport cu PIB-ul este favorabila in comparatie cu alte regiuni ale lumii. Totusi, aceasta imagine de ansamblu ascunde faptul ca deponentii si investitorii se confrunta in prezent cu niveluri ridicate de incertitudine, aversiune fata de risc si lipsa de incredere ca urmare a situatiei si a perspectivelor macroeconomice instabile. Acest lucru poate avea efecte de lunga durata, creand mai multe bariere permanente in calea furnizarii de finantare pe termen lung.
    
Unul dintre principalele invataminte desprinse din criza este acela ca sunt necesare reglementarea si supravegherea adecvate ale sectorului financiar pentru a restaura stabilitatea financiara si increderea in piete. UE deruleaza un program cuprinzator de reforma financiara in acest context, care vine in completarea reformelor bugetare si economice mai generale. Stabilitatea financiara este esentiala, insa nu este o masura suficienta in sine.

Ca parte a unui raspuns politic mai amplu, calibrarea detaliata a noului cadru de reglementare si de supraveghere trebuie sa permita sectorului financiar sa sprijine efectiv economia reala, fara a pune in pericol stabilitatea financiara. Pe aceasta baza, masurile pentru promovarea finantarii pe termen lung a economiei europene ar trebui sa tina seama de o gama larga de factori interconectati:

-    capacitatea institutiilor financiare de a canaliza finantarea pe termen lung;
-    eficienta si eficacitatea pietelor financiare in a oferi instrumente de finantare pe termen lung;
-    factori transversali care sa permita economisirea si finantarea pe termen lung; precum si
-    facilitarea accesului IMM-urilor la finantare bancara si nebancara.


Sursa: Comisia Europeana

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016