keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Un nou program economic ar putea fi aplicat de FMI pentru Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, sectorul financiar, comisia europeana, program economic, fmi

In perioada 17 - 31 iulie, echipele Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM) au efectuat o vizita la Bucuresti, ajungand la un acord cu autoritatile in legatura cu un nou program economic ce ar putea fi sustinut de un Acord Stand-By (ASB) pe 24 de luni cu FMI, sub rezerva aprobarii de catre Consiliul de Conducere al FMI, si de o asistenta in cadrul facilitatii pentru Balanta de Plati (BP) din partea Uniunii Europene, sub rezerva aprobarii de care Comitetul Economic si Financiar al UE.


Accesul la finantare propus s-ar situa in jurul valorii totale de 4 miliarde Euro, impartit in mod egal intre FMI si CE. Autoritatile intentioneaza sa trateze aceste acorduri ca fiind de natura preventiva.

Se anticipeaza o consolidare a redresarii economice a Romaniei. Dupa nivelul ridicat al exporturilor din prima jumatate a anului, prognozam acum o crestere a PIB-ului real de aproximativ 2 - 2¼ procente in  intervalul 2013-14, cu o contributie mai mare din partea investitiilor si a cererii interne in anul 2014. Se anticipeaza ca deficitul de cont curent va continua sa se reduca, pana la 2 -2½ procente din PIB, iar inflatia va scadea in continuare, intrand in intervalul tintit de BNR inainte de finalul anului 2013.

Un nou program economic va cladi pe realizarile programelor anterioare, ce au redus dezechilibrele fiscale si externe mari si au avansat pe calea reformelor structurale, inclusiv prin introducerea unui nou cadru de reglementare si formare a preturilor in sectorul energetic. In mod deosebit, autoritatile vor cauta (i)  sa asigure finante publice sanatoase, (ii) sa continue politicile din sectorul monetar si financiar ce au prezervat nivelul rezervelor si au sporit fiabilitatea in fata socurilor externe, si  (iii) sa reduca blocajele din calea cresterii potentiale prin reforme structurale.

Pentru a realiza aceste obiective, programul se va concentra pe urmatoarele domenii cheie. Autoritatile vor proceda la o consolidare fiscala treptata, avand ca scop atingerea tintei de deficit de 2,3 procente din PIB in termeni cash si de 2,4 procente din PIB  in termeni ESA (Sistemul European de Conturi) in anul 2013 si realizarea unui deficit structural de cel mult 1 procent din PIB pana in anul 2015. Politica fiscala va fi sustinuta de reforme institutionale, inclusiv de masuri menite sa stimuleze planificarea pe termen mediu, sa dezvolte capacitatea administrativa, sa accelereze absorbtia fondurilor UE, sa consolideze administrarea fiscala si guvernanta fiscala si sa asigure un mai bun control al arieratelor.

Autoritatile isi propun de asemene sa avanseze cu implementarea agendei de reforma in sectorul sanitar, esentiala pentru imbunatatirea calitatii serviciilor sanitare, prin eficientizarea cheltuielilor si asigurarea sustenabilitatii financiare. Alte reforme structurale vor viza reforma intreprinderilor de stat ineficiente si stimularea investitiilor si eficientei in sectoarele energie si transporturi, care constituie sectoare cheie pentru sporirea competitivitatii Romaniei si pentru impulsionarea cresterii pe termen lung.

Politicile sectorului financiar vor cauta sa consolideze bilanturile bancare, in mod special, prin abordarea problemei imprumuturilor neperformante bancare ce au un volum considerabil, in vederea sustinerii cresterii creditarii si a redresarii economice.


Sursa: Comisia Europeana

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016