Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA-ul la alimentele de baza scade cu 15 la suta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Iun. 2012 Exclusiv
Tags: scadere cas, reducere tva, alimente de baza, returnare tva, producatori romani, impozit pe trei cote

In data de 29 mai a.c., Guvernul a publicat pe site-ul oficial declaratiile premierului Victor Ponta in cadrul unei editii speciale a emisiunii "Focus", Prima TV. Au fost facute astfel mai multe declaratii cu privire la modificarile actuale, inclusiv cele legate de majorarea plafonului de scutire TVA pana la 65.000 euro.


In ce priveste scadere TVA la alimentele de baza, s-a stabilit ca ideea prinicipala se refera, de fapt, la majorarea bazei de impozitare. Conform schemei fiscale avute in vedere de Guvern, se pastreaza un TVA de 24% pentru alimentele produse in regim autohton, insa un procent de 15% din aceasta taxa va fi returnat producatorului roman dupa ce acesta prezinta factura. Astfel, doar 9% merg la bugetul de stat. Se doreste astfel incurajarea producatorilor romani in vreme ce este urmarita si reducerea evaziunii fiscale prin stimularea intocmirii de facturi.

"Nu este 5% (reducerea TVA-ului - n.r.). Schema fiscala pe care noi am propus-o si doar un minut imi ia sa o explic, am spus asa: pentru alimentele de baza si care evident se produc in Romania avem, ramane 24% TVA-ul, dar cand tu, producator, te prezinti cu factura din cei 24%, 15% ti-i dau inapoi, ti-i rambursez, si 9% merg la bugetul de stat. Ce vrem sa atingem cu acest lucru? In primul rand, sa-l obligam pe producator sa emita factura, pentru ca acum 80% din alimente se vand fara factura: painea, laptele, carnea." a declarat premierul Victor Ponta.

Intrebat de realizatorul emisiunii daca este posibila o scadere a CAS-ului cu 5% in perioada urmatoare, premierul a declarat ca o asemenea masura va fi aplicata abia in 2013:

"Pentru 2013. In mod sigur, nu in 2012. In septembrie, trebuie sa venim si sa prezentam si partenerilor internationali, dar in primul rand Parlamentului si opiniei publice din Romania, care este viziunea noastra fiscala si economica pentru perioada 2013-2016. Or, acolo, reducerea contributiilor de asigurari sociale cu cinci puncte procentuale la angajator, din punctul nostru de vedere si in strategia noastra, este necesara aceasta reducere pentru a crea locuri de munca, insa mai vreau sa spun un lucru. Ne-am pregatit cu acest program economic pentru varianta pe care cred ca multi o consideram cea mai probabila: de a veni la guvernare in noiembrie, dupa alegeri. Venirea aceasta mai repede cu un buget deja aprobat ne-a pus sa jucam, intr-un fel sau altul, cu bugetul si cu regulile stabilite de fosta guvernare, insa, daca ma intrebati, da, 2013, scaderea CAS-urilor cu cinci puncte procentuale este in strategia noastra si este prioritara, nu e undeva la coada, ci, daca vreti, e prima dintre ele, alaturi de TVA-ul diferentiat pentru produsele alimentare de baza."

O noua modificare a atras atentia in ultima vreme in ce priveste cotele de impozit diferentiat, intr-un context in care FMI-ul a amintit ca prefera o impozitare omogena la nivelul unui stat. Strategia fiscala a Guvernului pentru perioada urmatoare in aceasta privinta a fost astfel explicata de premieriul Victor Ponta:

"Am in vedere impozitul pe trei cote, asa cum a fost stabilit de USL pentru ca, in mod sigur, daca vreti, cel mai greu lucru in negocierea programului economic intre PSD si PNL a fost ideea cotei unice si a cotei diferentiate. Am ajuns la trei cote - 8, 12, 16% - care, in mod normal, pe cifrele din 2012, este sustenabila, pentru ca acea cota de 8% este doar pentru cei cu un venit foarte, foarte scazut. 16% ramane pentru 90 si ceva la suta din populatia Romaniei, iar in plus fata de acest sistem fiscal pe care l-am agreat in cadrul USL, daca va fi cazul si daca se va dovedi o idee buna, in special in zona bugetara, pentru ca nu vreau sa dam semnale negative in zona privata - deja privatul a suferit destul de multe in urma crizei - dar, in zona bugetara, pentru cei care au venituri mari de la buget vorbesc - pentru mine, venituri mari sunt cele peste 4.500 de lei pe luna - acolo poate fi vorba de o taxa de solidaritate."

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA-ul la alimentele de baza scade cu 15 la suta":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016