Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

O reducere uriasa la TVA: scaderea cu 20% e ceruta de unele patronate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Apr. 2014 Exclusiv
Tags: tva redus, reducerea tva, tva 5%, produse carne, patronatele, sorin minea, reducere, import

Aplicarea unui TVA de doar 5% pentru unele produse e ceruta zilele acestea de patronatele din industria carnii. In acest sens a fost demarata si o campanie care isi doreste ca TVA-ul sa fie astfel redus cu 20%.


Prin reducerea semnificativa a TVA-ului la carne, considera patronatele, se va micsora si evaziunea fiscala care actualmente infloreste in acest segment de piata, ajungand in prezent la peste 450 milioane de euro, potrivit Mediafax.

Totodata, tara noastra se afla in top, alaturi de alte tari care inregistreaza evaziune mare in acest sector. In schimb, anunta aceeasi sursa, in Marea Britanie, Irlanda si Malta, TVA la carne este 0, in Polonia, Croatia si Cipru de 5%, in Franta 5,5%, in Portugalia, Belgia si Olanda - 6%, in Germania 7%, in Ungaria 18% si in Bulgaria 20%.

Romalimenta, Asociatia Romana a Carnii de Porc si Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari din Romania si alte doua patronate au intocmit un raport in care se precizeaza:

"Un calcul simplu arata ca daca un roman cu un salariu mediu net ar cheltui toti banii pe care ii castiga pe mancare si-ar permite sa cumpere 16 cosuri de alimente de baza lunar (paine, cartofi, carne, fructe, lapte etc.), pe cand un polo­nez isi permite sa cumpere 25, iar un britanic aproape 50".

Acelasi raport, citat de Mediafax, arata ca un roman plateste 4,11 euro pentru un kilogram de carne de piept de pui dezosat, fata de 3,80 de euro, cat plateste un polonez. Explicatia este ca in Polonia TVA este de doar 5% la carne si preparatele din carne, iar in Romania 24%.

Acestia au atras atentia asupra faptului ca multi producatori romani sunt amenintati de faliment si asteapta o masura din partea statului. In acest sens, Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a declarat intr-o conferinta in care patronatele au lansat campania de reducere a TVA ca procesatorii nu pot creste productia din cauza impozitelor ridicate, adaugand:

"Vecinii nostri din Vest au scazut TVA la carne la 9%. in scurt timp producatorii vor inchide si ne vom muta piata in tarile vecine".

Totodata, Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, a declarat ca scaderea TVA-ului pana la 5% ar elimina evaziunea si ar incuraja productia, mentionand si ca "sectorul zootehnic nu mai rezista cu TVA de 24%" si ca in cazul in care nu vor fi luate masuri urgente, carnea va fi din import.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "O reducere uriasa la TVA: scaderea cu 20% e ceruta de unele patronate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016