Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firmele cu lucratori la negru si cele care declara salarii mai mici vor fi verificate de Ministerul Muncii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 31 Aug. 2021 Exclusiv
Tags: munca nedeclarata, munca subdeclarata, controale itm

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Inspectia Muncii vor lansa o Campanie Nationala impotriva muncii nedeclarate si subdeclarate. In acest context, firmele cu lucratori la negru si cele care declara salarii mai mici vor fi verificate drastic de inspectori.

”Anuntam, astazi, lansarea Campaniei Nationale in vederea reducerii incidentei muncii nedeclarate si subdeclarate la angajatorii care isi desfasoara activitatea in urmatoarele domenii de activitate: constructii, fabricarea produselor de brutarie si a produselor fainoase, protectie si paza depozite, service/spalatorii, comert si lanturi de aprovizionare, notariate, birori de avocatura si birouri de arhitectura, care se ve desfasura in perioada 30 august – 17 decembrie 2021.

Munca nedeclarata continua sa fie un fenomen ingrijorator si va dau ca exemplu situatia descoperita de inspectorii de munca pe un santier din Bucuresti, acum doua zile, unde, intr-o singura zi, au fost gasite 57 de persoane care munceau fara contract individual de munca.

Impactul social negativ al muncii nedeclarate si subdeclarate ne afecteaza pe toti. Indiferent de statutul fiecaruia: salariat, angajator, beneficiar al unor servicii, nu incurajati munca nedeclarata sau subdeclarata!”- Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

Astfel, intr-o prima intalnire, reprezentantii Ministerului Muncii si Protectiei Sociale si ai Inspectiei Muncii s-au intalnit cu confederatiile sindicale reprezentative la nivel national: Cartel Alfa, Meridian, BNS, CNSLR Fratia, CSDR, iar la a doua intalnire au participat reprezentanti ai confederatiilor patronale reprezentative la nivel national: CONPIROM, UGIR, CONCORDIA.

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Inspectia Muncii au propus un plan de masuri vizand combaterea muncii nedeclarate si subdeclarate, pe care l-au prezentat partenerilor de discutie, urmand ca, in termen de o saptamana, sindicatele si patronatele sa vina cu propuneri sau observatii. 

In forma actuala, planul de masuri include actiuni menite sa contribuie la indeplinirea urmatoarelor obiective:
 
  • dezvoltarea si consolidarea capacitatii institutionale, intarirea capacitatii de control a Inspectiei Muncii prin imbunatatirea cadrului legislativ, in principal, prin modificarea Codului muncii in sensul definirii muncii subdeclarate si a stabilirii unei sanctiuni pentru munca subdeclarata si interoperabilitatea bazelor de date ale institutiilor implicate in diminuarea muncii nedeclarate si subdeclarate;
  • intensificarea actiunilor de prevenire a situatiilor de munca nedeclarata si subdeclarata prin intensificarea campaniilor de informare adresate angajatorilor si lucratorilor privind beneficiile muncii declarate si efectele negative ale muncii nedeclarate si subdeclarate;
  • intensificarea actiunilor de combatere a muncii nedeclarate si subdeclarate, ceea ce presupune organizarea mai multor campanii nationale de control in domeniile susceptibile de utilizare a muncii nedeclarate si subdeclarate (constructii, fabricarea produselor de brutarie si a produselor fainoase, comert cu ridicata si cu amanuntul, paza, intretinerea si repararea autovehiculelor, alte prestari de servicii etc.), in vederea identificarii si combaterii acestui fenomen;
  • imbunatatirea cooperarii interne cu institutiile care au un rol in identificarea muncii nedeclarate si subdeclarate prin intensificarea cooperarii cu toate institutiile cu responsabilitati pe piata muncii si cu partenerii sociali, in vederea schimbului de informatii pentru identificarea si combaterea muncii nedeclarate si subdeclarate.
Munca nedeclarata constituie un fenomen extrem de nociv, din cauza consecintelor sociale si economice grave pe care le produce.

Aceasta are efecte negative pe termen scurt, dar, mai ales, pe termen lung, atat pentru individ, cat si pentru societate, precum si pentru bugetul de stat, existand o relatie interdependenta intre plata contributiilor sociale si a impozitelor si accesul la drepturile de asigurari sociale si alte masuri de protectie sociala:
 
  • persoana care presteaza munca nedeclarata nu are siguranta platii muncii prestate, plata facandu-se in functie de bunavointa angajatorului, uneori fiind amanata zile in sir sau chiar luni;
  • persoana care presteaza munca fara a avea incheiat un contract individual de munca este lipsita de protectie sociala, ceea ce inseamna ca nu beneficiaza de prestatii din asigurarile sociale, asigurarile de sanatate, asigurarile de somaj, cele pentru accidente de munca si boli profesionale precum si cele provenite din bugetul consolidat, nu se bucura de protectia legala a femeilor si copiilor, nu exercita drepturile colective constitutionale (dreptul la asociere in sindicate si negocierea contractului colectiv de munca), nu acumuleaza vechime in munca, ceea ce ii va afecta dreptul la pensie;
  • persoana lipsita de statutul de angajat legal nu are dreptul la creditare bancara;
  • angajatorul este lipsit de posibilitatea legala de a-l responsabiliza pe lucrator pentru eventualele pagube produse de acesta si, de asemenea, nu poate face uz de prerogativa disciplinara;
  • fondurile sociale si bugetul de stat sunt pagubite prin sustragerea de la plata contributiilor sociale si a impozitelor.
Consecintele muncii nedeclarate se reflecta negativ si in economie prin distorsionarea mediului concurential. Astfel, angajatorii care utilizeaza munca nedeclarata au mai putine obligatii financiare aflandu-se, prin urmare, in concurenta neloiala cu acei angajatori care folosesc toate tipurile de resurse si depun eforturi reale pentru respectarea obligatiilor legale ce le revin.

In primele 7 luni ale anului 2021, din numarul total de controale efectuate in domeniul relatiilor de munca, insemnand 42.227, in peste 94% dintre acestea, respectiv 39.795, a fost vizata si identificarea si combaterea muncii nedeclarate. Din cele 5.253 de amenzi aplicate pentru incalcarea legislatiei in domeniul relatiilor de munca, peste 28%, respectiv un numar de 1.516 au fost aplicate pentru utilizarea muncii nedeclarate. Din cuantumul total al amenzilor aplicate, care a fost de 64.594.400 lei, 79%, respectiv 51.140.000 lei, a constituit-o valoarea aplicata pentru munca nedeclarata.


Sursa: MMPS
 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firmele cu lucratori la negru si cele care declara salarii mai mici vor fi verificate de Ministerul Muncii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016