Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


In vederea asigurarii unei bune desfasurari a relatiilor de munca, Inspectoratul Teritorial de Munca Arad informeaza in scop preventiv si recomanda angajatilor si angajatorilor sa consulte si sa respecte integral legislatia muncii. Firmele care nu platesc salariile la timp pot fi amendate cu peste 10.000 de lei pentru fiecare angajat.
Iata ce alte prevederi sunt impuse prin lege angajatorilor:
Contractul individual de munca se incheie in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat.
Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa si inmanarea salariatului a unui exemplar, ii revine angajatorului.
Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in Registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitati.
O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci. Neindeplinirea acestei conditii atrage nulitatea contractului individual de munca.

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Manual de politici contabile - Stick USB

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Perioada de proba se desfasoara dupa incheierea contractului individual de munca. Pe durata executarii contractului de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba. Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, raportul de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Durata timpului de munca:
- norma intreaga – 8 ore pe zi (timp de 5 zile) ?i de 40 de ore pe saptamana.
- durata maxima – 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
- repausul intre doua zile de munca nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.
- durata zilnica a timpului de munca de 12 ore trebuie sa fie urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Munca de noapte este munca prestata intre orele 22.00 – 6.00. Angajatorul care utilizeaza in mod frecvent munca de noapte este obligat sa informeze inspectoratul teritorial de munca.
Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica. Repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile, caz in care este obligatorie acordarea unui spor la salariu.
Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit a programului de lucru.
Munca nedeclarata reprezinta:
primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii – se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata;
primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii – se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata;
primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat – se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata;
primirea la munca a unui salariat cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial – se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata.
Munca subdeclarata reprezinta acordarea unui salariu net mai mare decat cel constituit si evidentiat in statele de plata a salariilor si in declaratia lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, transmisa autoritatilor fiscale – se sanctioneaza cu amenda de la 8000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat in aceasta situatie.
Sursa: ITM

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Controale de amploare in marile depozite: Confiscare de marfuri de 2 milioane de euroBiris si-ar fi dorit amenzi pentru firmele care nu majoreaza salariile bruteAmenzi de pana la 2.500 lei pentru firmele care NU respecta OUG 99/2000 in perioada cu temperaturi extremeControale ITM la inceput de octombrie 2022: Au fost amendate peste 100 de firme din domeniul constructiilorControale firme. Inspectia Muncii verifica aplicarea prevederilor OUG 99/2000 in aceasta perioadaUltimele articole
Amenzi de peste 1.700.000 de lei aplicate de Inspectia Muncii pentru firmele din domeniul restauranteFirmele pot fi amendate cu pana la 10.000 lei daca NU acorda zile libere angajatilor pe 30 noiembrie si 1 decembrieRestaurantele si barurile care NU evidentiaza bacsisul pe bonul fiscal vor fi amendate cu pana la 4.000 leiFirmele care NU au autorizatie de functionare risca amenzi cuprinse intre 5.000- 10.000 leiControale ITM la firmele din constructii. In 3 zile au fost aplicate amenzi de pana la 162.000 leiArticole similare
Protestul de la Ministerul Finantelor continua. Finantele din 10 judete sunt blocate si astaziArticole similare
Amenzi de aproximativ 10.000.000 de lei aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/2020Noi dispozitii cu privire la reducerea timpului de munca, incepand cu data de 10 august (Informare ITM)Guvernul sprijina firmele care reduc timpul de lucru al angajatilor si ofera indemnizatii in acest caz. Cum se acorda sumeleTotul despre masurile SSM in stare de alerta. Reglementari privind telemunca. Aspecte vizate de inspectorii ITMNoutati legislatie Fiscala 22-26 decembrie 2008 - Monitorul OficialUltimele articole
Revisal, inlocuit pana pe 30 septembrie 2025 cu sistemul Reges-Online! 8 NOUTATI importantePiata muncii si impactul TVA asupra salariilor si beneficiilorTichete de masa. Cum se face impozitarea lor si declararea in D112Facilitatile fiscale pentru constructii, eliminate in 2025Salariati cu mai multe CIM. 4 aspecte importante
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"