Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firmele care NU platesc salariile la timp pot fi amendate cu pana la 10.000 lei pentru fiecare angajat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 16 Feb. 2022
Firmele care NU platesc salariile la timp pot fi amendate cu pana la 10.000 lei pentru fiecare angajat
Tags: amenzi firme, plata salariilor la timp, angajatori

In vederea asigurarii unei bune desfasurari a relatiilor de munca, Inspectoratul Teritorial de Munca Arad informeaza in scop preventiv si recomanda angajatilor si angajatorilor sa consulte si sa respecte integral legislatia muncii. Firmele care nu platesc salariile la timp pot fi amendate cu peste 10.000 de lei pentru fiecare angajat.

Incalcarea de catre angajator a obligatiei de plata a salariului cu mai mult de o luna de la termenul stabilit in contractul individual de munca, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoana careia nu i s-a platit salariul, cu exceptia situatiei in care angajatorul se afla sub incidenta Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei ?i de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare.

Iata ce alte prevederi sunt impuse prin lege angajatorilor:

Contractul individual de munca se incheie in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat.

Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa si inmanarea salariatului a unui exemplar, ii revine angajatorului.

Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in Registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitati.

O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci. Neindeplinirea acestei conditii atrage nulitatea contractului individual de munca.

Perioada de proba se desfasoara dupa incheierea contractului individual de munca. Pe durata executarii contractului de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba. Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, raportul de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Durata timpului de munca:
 
  • norma intreaga – 8 ore pe zi (timp de 5 zile) ?i de 40 de ore pe saptamana.
  • durata maxima – 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
  • repausul intre doua zile de munca nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.
  • durata zilnica a timpului de munca de 12 ore trebuie sa fie urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Munca suplimentara este munca prestata, cu acordul salariatului, in cursul saptamanii de lucru si se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. in situatia in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila, este obligatorie acordarea unui spor de cel putin 75% din salariul de baza, corespunzator duratei acesteia.

Munca de noapte este munca prestata intre orele 22.00 – 6.00. Angajatorul care utilizeaza in mod frecvent munca de noapte este obligat sa informeze inspectoratul teritorial de munca.

Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica. Repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile, caz in care este obligatorie acordarea unui spor la salariu.

Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit a programului de lucru.

Munca nedeclarata reprezinta:

primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii – se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata;

primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii – se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata;

primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat – se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata;

primirea la munca a unui salariat cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial – se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata.

Munca subdeclarata reprezinta acordarea unui salariu net mai mare decat cel constituit si evidentiat in statele de plata a salariilor si in declaratia lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, transmisa autoritatilor fiscale – se sanctioneaza cu amenda de la 8000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat in aceasta situatie.

Sursa: ITM
 
 
 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firmele care NU platesc salariile la timp pot fi amendate cu pana la 10.000 lei pentru fiecare angajat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016