Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Inspectia Muncii verifica masurile care trebuie intreprinse de angajatori pentru protectia persoanelor incadrate in munca, in perioada in care se manifesta temperaturi extreme ridicate, a anuntat institutia printr-un comunicat de presa recent.
Inspectia Muncii verifica modul de respectare a prevederilor O.U.G. nr. 99/2000, privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.
In conformitate cu prevederile ordonantei sus-mentionate, angajatorii sunt obligati sa ia masuri minimale pentru ameliorarea conditiilor de munca, precum:
- reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice,
- asigurarea ventilatiei la locurile de munca,
- alternarea efortului dinamic cu cel static,
- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
”Inspectorii de munca verifica respectarea tuturor reglementarilor prevazute pentru mentinerea starii de sanatate a lucratorilor expusi la tempertaturi extreme, si anume: asigurarea apei minerale adecvate, cate 2 - 4 litri/ persoana/ schimb, asigurarea echipamentului individual de protectie si asigurarea de dusuri, asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate si trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea ori esalonarea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.
De asemenea, exista si posibilitatea intreruperii colective a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatilor in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale, daca temperaturile ridicate extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutive.
De retinut ar fi faptul ca, pe durata intreruperii colective a lucrului, contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca.
In aceasta situatie, se vor stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata.
Institutia atrage atentia ca nerespectarea prevederilor Ordonantei privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca se sanctioneaza contraventional, cu amenda de la 1500 la 2500 de lei in conformitate cu art. 10, alin. 1 din O.U.G. nr. 99/2000”, a declarat Mihai Nicolae Uca, inspector general de stat adjunct.

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Sursa: Inspectia Muncii

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Reguli de securitate si sanatate in munca pentru agentii de pazaSunt verificate masurile pentru protectia angajatilor in perioada cu TEMPERATURI EXTREMEITM intensifica controalele pentru verificarea respectarii OUG 99/2000. Masuri pentru angajatori in perioada cu TEMPERATURI EXTREMEAngajatorii sunt OBLIGATI sa asigure salariatilor apa in perioadele cu TEMPERATURI EXTREME. ConditiiReminder ITM! Ce OBLIGATII au firmele pentru protectia salariatilor in cazul temperaturilor extrem de scazuteUltimele articole
Amenzi de pana la 2.500 lei pentru firmele care NU respecta OUG 99/2000 in perioada cu TEMPERATURI EXTREMEPana la finalul lui 2024 vor fi efectuate controale in activitatea de manipulare a coletelor si corespondenteiAmenzi intre 1.500 si 2.500 lei pentru firmele care NU aplica masuri pentru protectia angajatilor in perioadele cu TEMPERATURI EXTREMEControale ale Inspectiei Muncii pentru verificarea respectarii prevederilor OUG 99/2000 in perioada cu TEMPERATURI EXTREMEActiuni de control ITM la sediile sociale dar si la punctele de lucru ale angajatorilor, in perioada cu TEMPERATURI EXTREMEArticole similare
Amenzi de pana la 2.500 lei pentru firmele care NU respecta OUG 99/2000 in perioada cu temperaturi extremeApa acordata angajatilor. Tratament contabil si fiscal. TVAITM intensifica controalele pentru verificarea respectarii OUG 99/2000. Masuri pentru angajatori in perioada cu temperaturi extremeAngajatorii sunt OBLIGATI sa asigure salariatilor apa in perioadele cu temperaturi extreme. ConditiiNerespectarea prevederilor OUG 99/2000 se sanctioneaza cu amenda de la 1500 lei la 2500 leiUltimele articole
Controale ale Inspectiei Muncii pentru verificarea respectarii prevederilor OUG 99/2000 in perioada cu temperaturi extremeFirmele pot fi amendate cu pana la 2500 lei daca nu aplica masurile necesare in perioadele cu temperaturi extremePosibilitatile de vanzare sub cost a marfurilor. Inchiderea activitatiiRefacturare autorizatie. Facturam cu TVA?Studiu de caz: Vanzare ulei brut. AccizeArticole similare
Controale de amploare in marile depozite: Confiscare de marfuri de 2 milioane de euroProiect ANPC: Firmele risca amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri!Firmele care NU platesc salariile la timp pot fi amendate cu pana la 10.000 lei pentru fiecare angajatCe amenzi risca mai multe firme de la 1 februarie 2017Controale ITM la firmele din constructii. In 3 zile au fost aplicate amenzi de pana la 162.000 leiUltimele articole
Amenzi de peste 1.700.000 de lei aplicate de Inspectia Muncii pentru firmele din domeniul restauranteAmenzi de pana la 2.500 lei pentru firmele care NU respecta OUG 99/2000 in perioada cu temperaturi extremeFirmele pot fi amendate cu pana la 10.000 lei daca NU acorda zile libere angajatilor pe 30 noiembrie si 1 decembrieRestaurantele si barurile care NU evidentiaza bacsisul pe bonul fiscal vor fi amendate cu pana la 4.000 leiFirmele care NU au autorizatie de functionare risca amenzi cuprinse intre 5.000- 10.000 lei
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"