Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Inspectia Muncii verifica masurile care trebuie intreprinse de angajatori pentru protectia persoanelor incadrate in munca, in perioada in care se manifesta temperaturi extreme ridicate, conform unui comunicat de presa al institutiei.
Inspectia Muncii a inceput verificarea modului de respectare a prevederilor O.U.G. nr. 99/2000, privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca. In conformitate cu prevederile ordonantei sus-mentionate, angajatorii sunt obligati sa ia masuri minimale pentru ameliorarea conditiilor de munca, precum: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
”Inspectorii de munca verifica respectarea tuturor reglementarilor prevazute pentru mentinerea starii de sanatate a lucratorilor expusi la tempertaturi extreme, si anume: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/ persoana/ schimb, asigurarea echipamentului individual de protectie si asigurarea de dusuri, asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate si trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea ori esalonarea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.
De asemenea, exista si posibilitatea intreruperii colective a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatilor in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale, daca temperaturile ridicate extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutive.
De retinut ar fi faptul ca, pe durata intreruperii colective a lucrului, contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca. In aceasta situatie, se vor stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata.
Atragem atentia ca nerespectarea prevederilor Ordonantei privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca se sanctioneaza contraventional, cu amenda de la 1500 la 2500 de lei in conformitate cu art. 10, alin. 1 din O.U.G. nr. 99/2000”, a declarat Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Sursa: ITM
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Angajatorii sunt OBLIGATI sa asigure salariatilor apa in perioadele cu temperaturi extreme. ConditiiFirmele pot fi amendate cu pana la 2500 lei daca nu aplica masurile necesare in perioadele cu temperaturi extremePosibilitatile de vanzare sub cost a marfurilor. Inchiderea activitatiiStudiu de caz: Vanzare ulei brut. AccizeITM intensifica controalele pentru verificarea respectarii OUG 99/2000. Masuri pentru angajatori in perioada cu temperaturi extremeUltimele articole
Controale firme. Inspectia Muncii verifica aplicarea prevederilor OUG 99/2000 in aceasta perioadaAmenzi de pana la 2.500 lei pentru firmele care NU respecta OUG 99/2000 in perioada cu temperaturi extremeNerespectarea prevederilor OUG 99/2000 se sanctioneaza cu amenda de la 1500 lei la 2500 leiRefacturare autorizatie. Facturam cu TVA?Apa acordata angajatilor. Tratament contabil si fiscal. TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"