Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Apa acordata angajatilor. Tratament contabil si fiscal. TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Iun. 2011
Tags: codul fiscal, tva, oug 99/2000, cheltuieli deductibile, apa acordata angajatilor

Problema:Va rog frumos daca se poate, sa imi spuneti tratamentul contabil si fiscal pentru cheltuielile aferente consumului de apa potabila (aparate Cumpana) pentru angajati.Solutie:Conform ...

Problema:
Va rog frumos daca se poate, sa imi spuneti tratamentul contabil si fiscal pentru cheltuielile aferente consumului de apa potabila (aparate Cumpana) pentru angajati.

Solutie:
Conform dispozitiilor art. 21 alin.(1) din Codul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
 
Potrivit art. 4 din OUG 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, in perioadele cu temperaturi ridicate extreme angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale:
  A. Pentru ameliorarea conditiilor de munca:
  a) reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
  b) asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
  c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
  d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
  B. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:
  a) asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
  b) asigurarea echipamentului individual de protectie;
  c) asigurarea de dusuri.
 
Astfel, cheltuielile inregistrate cu apa acordata angajatilor potrivit OUG 99/2000 sunt deductibile la determinarea profitului impozabil.
 
In celelalte situatii, cheltuielile inregistrate cu apa acordata angajatilor potrivit contractelor colective/individuale de munca sunt cheltuieli sociale si sunt deductibile in baza art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Astfel cum prevede punctul 331 din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cheltuielile efectuate in baza contractului colectiv de munca, ce intra sub incidenta prevederilor art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, sunt cheltuielile de natura sociala stabilite in cadrul contractelor colective de munca la nivel national, de ramura, grup de unitati si unitati, altele decat cele mentionate in mod expres in cadrul acestui articol.
 
Din punct de vedere contabil, apa acordata angajatilor, potrivit legii, in perioadele cu temperaturi extreme ridicate sau, in alte situatii, potrivit contractelor colective/individuale de munca, se va inregistra cu ajutorul contului 6458 – „Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala”.
 
In situatia in care aparatele sunt amplasate in locuri in care au acces clientii, cheltuielile inregistrate pot fi considerate cheltuieli de protocol si se inregistreaza cu ajutorul contului 623 – „Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate”.
In conformitate cu prevederile art. 21 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, cheltuielile de protocol sunt deductibile in limita unei cote de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.
 
Din punct de vedere al TVA, potrivit art. 128 din Codul fiscal este asimilata unei livrari de bunuri efectuata cu plata preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitie altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial (alin. (4) lit. b)).
 
In conformitate cu prevederile alin. (8) lit. f) si a normelor metodologice date in aplicarea acestuia, bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea totala a bunurilor acordate gratuit in cursul unui an calendaristic este sub plafonul in care aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, astfel cum este stabilit la titlul II din Codul fiscal.
Incadrarea in acest plafon se determina pe baza datelor raportate prin situatiile financiare anuale. Nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa.
Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata si se colecteaza taxa, daca s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achizitiilor care depasesc plafoanele. Taxa colectata aferenta depasirii se calculeaza si se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a depus sau trebuie sa depuna situatiile financiare anuale, respectiv in anul urmator celui in care au fost efectuate cheltuielile.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Apa acordata angajatilor. Tratament contabil si fiscal. TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016