Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
De la 1 ianuarie 2013 va fi introdus sistemul taxei pe valoarea adaugata (TVA) la incasare, respectiv exigibilitatea taxei la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, conform modificarilor aduse de Ordonanta Guvernului nr. 15/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
Aplicarea prevederilor sistemului de TVA la incasare este obligatorie pentru:
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care au sediul activitatii economice in Romania si a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei;
- persoane impozabile, care au sediul activitatii economice in Romania si care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic curent, de la data inregistrarii in scopuri de TVA.
Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform art. 132 si 133, realizate in cursul unui an calendaristic
Persoana impozabila care in anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la incasare, dar a carei cifra de afaceri pentru anul respectiv este inferioara plafonului de 2.250.000 lei aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul urmator celui in care nu a depasit plafonul, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila este inregistrata din oficiu in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si care aplica sistemul de la data inscrisa in decizia de inregistrare in registru.
Daca in cursul anului calendaristic curent cifra de afaceri a persoanelor impozabile depaseste plafonul de 2.250.000 lei, sistemul TVA la incasare se aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.
Important!
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
In cazul in care persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare nu au incasat contravaloarea integrala sau partiala a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii in termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, calculate conform dispozitiilor Codului de Procedura Civila, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neincasate intervine in cea de-a 90-a zi calendaristica, de la data emiterii facturii. In situatia in care factura nu a fost emisa in termenul prevazut de lege, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neincasate intervine in cea de-a 90-a zi calendaristica de la termenul-limita prevazut de lege pentru emiterea facturii, calculata conform dispozitiilor Codului de Procedura Civila.
Sistemul de TVA la incasare nu se aplica de persoanele impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic.
Sistemul TVA la incasare se aplica numai pentru operatiuni pentru care locul livrarii, sau locul prestarii, se considera a fi in Romania.
Operatiuni pentru care nu se aplica noul sistem de TVA
Persoanele impozabile care au obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare nu aplica sistemul pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA in cazul:
- livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei conform art. 150 alin. (2) - (6), art. 152 indice 3 alin. (10) sau art. 160;
- livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii care sunt scutite de TVA;
- operatiunilor supuse regimurilor speciale prevazute la art. 152 indice1 - 152 indice 3;
- livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber profesionisti si asocieri fara personalitate juridica;
- livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21.
Reguli in cazul facturilor emise de persoanele impozabile inainte de intrarea sau iesirea in/din sistemul de TVA la incasare
In cazul facturilor pentru contravaloarea totala a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii emise inainte de data intrarii in sistemul de TVA la incasare, indiferent daca acestea sunt sau nu incasate, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa intrarea in sistemul TVA la incasare, nu se aplica plata TVA la incasare. In cazul facturilor pentru contravaloarea partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data intrarii in sistemul de TVA la incasare, care au fost ori nu incasate, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa data intrarii persoanei impozabile in sistem, se va aplica sistemul de TVA la incasare, insa numai pentru diferentele care vor fi facturate dupa data intrarii in sistemul de TVA la incasare al persoanei impozabile.
In situatia facturilor pentru contravaloarea totala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare, indiferent daca acestea sunt ori nu incasate, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa iesirea din sistemul TVA la incasare, se continua aplicarea sistemului. In cazul facturilor pentru contravaloarea partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa data iesirii persoanei impozabile din sistemul TVA la incasare, se va aplica plata TVA la incasare numai pentru taxa aferenta contravalorii partiale a livrarilor/prestarilor facturate inainte de iesirea din sistem a persoanei impozabile.
Metoda de calcul a TVA
Pentru determinarea taxei aferente incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, care devine exigibila la incasare, fiecare incasare totala sau partiala se considera ca include si taxa aferenta aplicandu-se urmatorul mecanism de calcul pentru determinarea sumei taxei, respectiv 24 x 100 / 124, in cazul cotei standard, si 9 x 100 / 109 ori 5 x 100 / 105, in cazul cotelor reduse.
Cursul valutar aplicabil
Daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrala Europeana ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza, iar, in cazul operatiunilor supuse sistemului TVA la incasare la data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza daca nu ar fi fost supusa sistemului TVA la incasare.
Cota de TVA
In cazul operatiunilor supuse sistemului TVA la incasare, cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia situatiilor in care este emisa o factura sau este incasat un avans, inainte de data livrarii/prestarii, pentru care se aplica cota in vigoare la data la care a fost emisa factura ori la data la care a fost incasat avansul.
In situatia schimbarii cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cota in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii.
Modificari in ceea ce priveste deducerea
Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau.
Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau, chiar daca o parte din operatiunile realizate de persoana impozabila sunt excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare.
Notificarea
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care au sediul activitatii economice in Romania si a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei si care trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare, au obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la 25 ianuarie inclusiv, o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri din anul calendaristic precedent, nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei.
Nu are obligatia sa depuna aceasta notificare persoana impozabila care a aplicat sistemul TVA la incasare in anul calendaristic precedent si care este obligata sa continue aplicarea sistemului TVA la incasare ca urmare a faptului ca cifra sa de afaceri nu a depasit in anul calendaristic precedent plafonul de 2.250.000 lei.
In situatia in care persoana impozabila care trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare, nu depune notificarea, aceasta va fi inregistrata din oficiu de organele fiscale competente in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, incepand cu data inscrisa in decizia de inregistrare in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA.
Persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare si care depaseste in cursul anului calendaristic curent plafonul de 2.250.000 lei are obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care a depasit plafonul, o notificare din care sa rezulte cifra de afaceri realizata in vederea schimbarii sistemului aplicat.
In cazul in care persoana impozabila care depaseste plafonul nu depune notificarea aceasta va fi radiata din oficiu de organele fiscale competente din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, incepand cu data inscrisa in decizia de radiere din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.
Atentie! In anul 2013, persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si a carei cifra de afaceri in perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012 inclusiv, nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei aplica sistemul TVA la incasare incepand cu 1 ianuarie 2013.
In scopul aplicarii acestor prevederi, persoana impozabila care va aplica sistemul TVA la incasare incepand cu 1 ianuarie 2013 are obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la 25 octombrie 2012 inclusiv, o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri realizata in perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012 inclusiv nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei. In situatia in care persoana impozabila nu depune notificarea aceasta va fi inregistrata din oficiu de organele fiscale competente in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare pana la 1 ianuarie 2013, urmand a aplica sistemul TVA la incasare incepand cu 1 ianuarie 2013.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Depunere formular 313 si completare. Dosar fiscal completEfecte fiscale ale anularii din oficiu a codului de inregistrare in scopuri de TVA. Raspunsul specialistuluiDare in plata activ si cesiune creanta. Cum tratam veniturile la calculul impozitului pe profit?Ultima zi de inregistrare pentru TVA, 27 februarieZoom fiscal: Termen inscriere informatii in Registrul contribuabililor si in Registrul persoanelor impozabileUltimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVARegim special de scutire TVA pentru intreprinderile miciArticole similare
Vanzare mijloc fix catre asociat si resituirea creditarii societatiiANAF reglementeaza utilizarea banilor din contul de TVAEvaziunea fiscala ar scadea semnificativ cu un TVA redus la carnePierderea valabilitatii esalonarii la plata. Aplicare split TVA. Tratament contabilControl inopinat in domeniul HORECA. Ce documente sunt obligatorii la cererea inspectorilor?Ultimele articole
Vineri, 20 decembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii importanteLivrari cu plata la scadenta. Cand se emite bonul fiscalMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Articole similare
Dizolvare urmata de lichidare. Cand se depune D100? Cum calculam impozitul?Ce declaratii se depun pana la 25 martie?Taxa pe tranzactiile financiare. 11 state trec la cooperarea consolidataCum aplicam impozitul pe veniturile microintreprinderilor in anul 2016?Nou proiect pentru intarirea disciplinei financiare. Reguli noi pentru operatorii economici!Ultimele articole
Distrugere punct de lucru in totalitate. Cheltuielile sunt deductibile?Vineri, 20 decembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii importanteProcedura de inregistrare a contractelor de inchiriere va fi modificata incepand cu 2025E-Transport: Care sunt principalele noutati aduse de OUG 129/2024Cheltuieli cu masa calda pentru salariati. Aceste cheltuieli sunt deductibile?Articole similare
Formularul 168 se depune la fisc pana pe 31 martie 2023 pentru contractele de locatiune incheiate din 1 ianuarieNeimpozitarea profitului reinvestit. Cum arata Normele Metodologice?ORDIN ANAF nr. 2.289 din 2010 privind obligatiile fiscale restanteScutiri de la plata impozitului pe venit pentru pentru angajatii din sectorul agricol si din industria alimentara, conform Legii 135/2022Examenul de competenta profesionala organizat de Camera Auditorilor Financiari (CAFR) din 2015Ultimele articole
E-Factura: Cum trebuie sa procedati daca ati incarcat o factura de doua ori in SPVVineri, 20 decembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii importanteE-Transport: Care sunt principalele noutati aduse de OUG 129/2024Nou ghid E-Factura: Tipuri de facturi utilizate in SISTEM si codificarile specifice acestoraNOUTATE! Balanta de verificare trebuie intocmita lunar, conform OUG 138/2024Articole similare
Ce procedura urmam pentru declararea veniturilor din strainatate?MFP explica sechestrul asupra actiunilor detinute de statul roman la OMV PetromComunicat MFP cu privire la prelungirea unui termen pentru declaratiile fiscaleCand intervine plata TVA pentru achizitii intracomunitare din 2013?Procedura integrala pentru restituirea taxei auto. Ce pasi aveti de facut?Ultimele articole
Cum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in cazul asocierii in participatiuneFormularul c801 – Ghidul CompletE-Transport: 2 spete importante cu privire la obtinerea codului UITE-Transport: Modificari asupra contraventiilor, implementate prin OUG 43/2024Tratament fiscal pentru creante clienti neincasateAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"