Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Oficiul de lupta antifrauda isi sporeste activitatile de investigare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Apr. 2014 Exclusiv
Tags: antifrauda, olaf, investigare, oficiul european antifrauda, parchet european, ue

In 2013, Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a reusit sa intensifice lupta impotriva fraudei in intreaga Europa. Cetatenii si institutiile publice au raportat mai multe informatii susceptibile sa prezinte interes pentru investigatiile OLAF ca oricand.

OLAF a finalizat un numar record de investigatii, reducand durata totala a acestora, si a emis cele mai multe recomandari din ultimii cinci ani. OLAF a recomandat recuperarea la bugetul UE a sumei de 402,8 milioane EUR, care va permite finantarea altor proiecte si va reduce contributiile suportate de contribuabilii din UE. Aceste rezultate excelente arata ca OLAF a devenit un oficiu din ce in ce mai eficient, care actioneaza in mod constant in interesul cetatenilor europeni.
    

"In 2013, am reusit sa modernizam OLAF si sa il transformam intr-un oficiu tot mai competent in lupta impotriva fraudei si a coruptiei din UE. Reorganizarea din 2012 a recoltat rezultate promitatoare si ne-a permis sa ne intensificam eforturile de investigare, sa contribuim la dosare legislative importante si sa aprofundam cooperarea cu partenerii nostri operationali. Aceste activitati au fost realizate cu aproape aceleasi resurse ca in anii precedenti, ceea ce dovedeste angajamentul si profesionalismul personalului nostru”, a declarat directorul general Giovanni Kessler, in cadrul conferintei de presa anuale in care a fost prezentat raportul OLAF pe 2013.
    
    

In ceea ce priveste perspectivele pentru 2014, el a adaugat: "OLAF a fost consolidat prin intrarea in vigoare a noului regulament OLAF si prin adoptarea de noi Orientari pentru personalul OLAF in ceea ce priveste procedurile de investigare.

In 2014, vom continua activitatile noastre eficiente de investigare si vom contribui la dezvoltarea politicii europene antifrauda. De-asemenea, vom continua sa sprijinim in mod activ planurile Comisiei de a institui un Parchet European. Acest proiect este un element fundamental al viziunii noastre pentru o mai buna protectie a intereselor financiare ale UE..”
       

Principalele rezultate ale OLAF in 2013:

    OLAF a primit cel mai mare numar de informatii susceptibile sa prezinte interes pentru investigatii de la crearea sa, respectiv 1 294 de astfel de informatii. Prin comparatie, acest lucru inseamna ca in 2013 Oficiul a primit cu 35% mai multe informatii decat acum cinci ani, ceea ce reflecta atentia permanenta a cetatenilor, a institutiilor si a altor parteneri din UE fata de problemele legate de frauda. Acest flux mai mare de informatii primite indica o crestere a increderii in capacitatile de investigare ale OLAF.

    In ciuda cresterii volumului de informatii primite, OLAF a reusit in continuare sa evalueze aceste informatii intr-un timp scurt - in medie, 1,8 luni - inainte de a decide daca va deschide un caz de investigare sau nu. in ultimii doi ani, OLAF a redus durata acestei faze de selectare cu peste 70%, ceea ce constituie o realizare semnificativa.

    OLAF a deschis un numar mare de investigatii (253), adica cu 58% mai multe decat in 2009.

    De asemenea, in 2013, au fost finalizate 293 de investigatii. Durata medie a unei investigatii a scazut la 21,8 luni. Aceasta este cea mai scurta durata medie a investigatiilor in mai mult de cinci ani. Prin efectuarea de investigatii intr-un mod mai eficient si intr-un interval de timp mai scurt, creste posibilitatea ca OLAF sa obtina rezultate tangibile pe teren in cazurile pe care le investigheaza.

    OLAF a emis 353 de recomandari privind adoptarea de masuri financiare, judiciare, administrative si disciplinare de catre autoritatile competente, adica cu 81% mai multe decat in 2009.

    in 2013, OLAF a recomandat, de asemenea, recuperarea la bugetul UE a unor sume importante, respectiv 402,8 milioane EUR.

    
    

Contributia OLAF la principalele politici antifrauda

In 2013, OLAF a sprijinit Comisia Europeana in procesul de elaborare a legislatiei si a politicilor antifrauda. Oficiul a avut o contributie substantiala la propunerea legislativa a Comisiei din luna iulie privind instituirea unui Parchet European (EPPO). Prin aceasta initiativa se va asigura ca in intreaga Europa, cazurile de frauda care aduc atingere bugetului UE sunt urmarite penal cu consecventa si ca persoanele care comit fraude sunt aduse in fata justitiei.

Intrucat comertul ilicit cu produse din tutun priveaza bugetele UE si ale statelor membre de resurse considerabile in fiecare an, OLAF a continuat sa acorde prioritate luptei impotriva acestui fenomen daunator, pe tot parcursul anului.

Avand in vedere frecventa tot mai mare a cazurilor de frauda complexe, cu o dimensiune transfrontaliera sau internationala, in 2013, OLAF si-a marit raza de actiune. Oficiul a incheiat o serie de acorduri de cooperare cu parteneri din Europa si din afara acesteia. Aceste parteneriate vor contribui la o mai buna protectie a intereselor financiare ale UE, in avantajul contribuabililor din UE.
    
    

OLAF

Misiunea Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF) se axeaza pe trei obiective: protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene, prin investigarea cazurilor de frauda, de coruptie si a oricaror alte activitati ilegale; detectarea si investigarea faptelor grave legate de indeplinirea indatoririlor profesionale de catre membrii si personalul institutiilor si organismelor UE, care ar putea declansa proceduri disciplinare sau penale si sprijinirea institutiilor UE, in special a Comisiei Europene, in ceea ce priveste elaborarea si punerea in aplicare a legislatiei si a politicilor antifrauda.

Sursa: Comisia Europeana

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Oficiul de lupta antifrauda isi sporeste activitatile de investigare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016