Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Executivul a aprobat astazi legea prin care Romania va adera la Conventia nr.190/2019 a Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) privind eliminarea violentei si a hartuirii in lumea muncii, adoptata la Geneva la 21 iunie 2019, informeaza Ministerul Muncii.
Scopul actului normativ este prevenirea si eliminarea violentei si a hartuirii la locul de munca.
Conceptul de „violenta si hartuire” acopera, printre altele, abuzul fizic, abuzul verbal, hartuirea si mobbingul, hartuirea sexuala, amenintarile si urmarirea/supravegherea. Ratificarea conventiei OIM aduce mai multa claritate in legislatia nationala. Unele dintre fapte devin infractiuni prin raportarea la legislatia penala, civila sau contraventionala, dupa caz.
Actul normativ extinde notiunea de „loc de munca” astfel incat sunt considerate acte de hartuire si cele care sunt produse in delegatii, team-building-uri, orice spatii publice sau private care au legatura cu locul de munca.
Noul cadru legal protejeaza atat angajatii cat si persoanele care lucreaza indiferent de statutul lor contractual, persoanele aflate in perioada de formare, inclusiv stagiarii si ucenicii, lucratorii carora le-a incetat raportul de munca, voluntarii, persoanele aflate in cautarea unui loc de munca si cele care au depus cereri pentru ocuparea unui loc de munca, precum si persoanele care exercita autoritatea, indatoririle sau responsabilitatile unui angajator.
O noutate este aceea ca inclusiv comunicarile on-line sunt circumscrise locului de munca si pot face obiectul actelor de hartuire.
Conventia OIM imbunatateste cadrul legal actual cu privire la:
- securitate si sanatate in munca;
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
SAF-T Ghid de raportare corecta
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
- asigurarea inspectiei si investigarea cazurilor de violenta si hartuire;
- justitie (urmarire penala, asistenta juridica);
- problematica de gen si discriminare;
- sanatate publica (supravegherea furnizarii de ingrijiri medicale si consiliere psihologica);
- protectie sociala (cazarea victimelor in adaposturi, integrarea pe piata muncii a victimelor etc.).
Sursa: MMPS
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Deducere TVA, achizitie auto: prevederile legiiAsociatiile de proprietari in 2021. Declararea si plata impozitelor si contributiilor aferente veniturilor din contractele de mandatPropunere de masuri fiscale: CAS progresiv in functie de varsta, reducere taxe si TVA pentru IMM-uri si reforma ANAFPlafonul de 700.000 lei pentru vanzarea de locuinte cu cota TVA de 5% se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2023PFA infiintat in 2024. Taxe, impozite si declaratiiUltimele articole
Prime de Craciun pentru ANGAJATI. Pot fi acordate diferentiat?Cheltuieli cu masa calda pentru salariati. Aceste cheltuieli sunt deductibile?Controale ITM la transportatori in luna noiembrie 2024. Ce sanctiuni au fost aplicateSalariu minim brut pe tara, MAJORAT din ianuarie 2025. La ce suma va ajungeCheltuieli cu ocazia petrecerilor de Craciun pentru ANGAJATI. Cum sunt considerate dpdv fiscalAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"